Mircea Hava: ”Soluția cea mai rapidă pentru scăderea impozitului pe clădiri nerezidențiale este reevaluarea imobilului. Avem în vedere și o scădere a cotei de impozitare”
Mai mulți cetățeni, proprietari de clădiri nerezidențiale din Alba Iulia s-au întâlnit, miercuri, cu primarul municipiului, Mircea Hava, și cu directorul Direcției Taxe și Impozite, Anuța Șinar. Aceștia i-au prezentat edilului problemele cu care se confruntă odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Fiscal, care impune modificarea modalității de calcul a impozitului pe care persoanele fizice trebuie să-l plătească, în cazul în care dețin spații în care se desfășoară activități economice.
Concret, în condițiile în care Consiliul Local Alba Iulia, respectând noile reglementări, a adoptat printr-o hotărâre, stabilirea unei cote de impozitare de 1,3% pentru clădirile aflate în discuție, proprietarii s-au văzut obligați să plătească un impozit de 13 ori mai mare decât până acum, fiind vorba de sume pe care nu au cum să le încaseze din chiriile achitate de firmele care își desfășoară acolo activitatea.
Mai mult, tot conform noilor reglementări, pentru clădirile nereevaluate în ultimii 5 ani se aplică o cotă de impozitare de 2% – situație în care se pare că s-ar afla majoritatea albaiulienilor deținători de astfel de imobile.
Cetățenii i-au explicat primarului că înțeleg de ce aceste impozite trebuie să fie diferențiate în funcție de destinația pe care o are clădirea, și că este normal să se plătească o sumă mai mare în cazul în care, prin închiriere, se generează un profit, însă, dacă sumele sunt exagerate și sunt puși în imposibilitate să le plătească, bugetul municipiului nu are nimimic de câștigat, dimpotrivă, se pierd și sumele care au fost plătite până acum. De aceea, au solicitat găsirea unei soluții ”de mijloc”, respectiv o scădere a cotei de impozitare aplicate, așa cum s-a procedat în alte orașe din țară.
Primarul le-a oferit o primă soluție și totodată cea mai rapidă modalitate de a plăti mai puțin – efectuarea reevaluării imobilelor: ”Pe noi ne obligă legea să aplicăm cota maximă de impozitare de 2% pentru clădirile nereevaluate în ultimii 5 ani. Aici nu avem ce să schimbăm. Vă garantez că orice evaluare va duce la o valoare mai mică decât o are în prezent imobilul. Dar totul trebuie rezolvat până la data de 31 martie 2016, când trebuie plătit impozitul pe primul trimestru al anului”.
De asemenea, Mircea Hava a anunțat că administrația locală va lua în considerare și o scădere a cotei de impozitare sub 1% pentru clădirile nerezidențiale, însă această decizie poate fi luată numai printr-o hotărâre de Consiliu Local – document administrativ ce trebuie să întrunească votul consilierilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Cum şi-au împărţit partidele ministerele: PNL s-a ales cu 6, UDMR cu 2 și PSD cu 8. Care sunt posibilii miniștri
Cum şi-au împărţit partidele ministerele: PNL s-a ales cu 6, UDMR cu 2 și PSD cu 8. Care sunt posibilii miniștri Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale s-au pus de acord și s-a ajuns la o înțelegere pentru ministerele. S-a aflat acum și ce ministere va conduce fiecare partid. Inițial PSD lua 8 ministere, PNL […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun