Ministrul Mediului: Operatorii de salubritate ar trebui să suporte penalitatea de 80 de lei pe tona de deșeu
Proiectul de ordonanță referitor la taxarea diferențiată pe tona de gunoi depozitată la groapa de gunoi va fi adoptat cel târziu săptămâna viitoare în ședința de Guvern, iar penalitatea ar trebui fie suportată de operatorul de salubritate, a declarat, miercuri, 8 februarie, Daniel Constantin, ministrul Mediului și vice-prim ministru, la conferința PRIA Environment.
”Am văzut zilele acestea cât de important este să ne consultăm înainte de a lua unele decizii. Mâine, în ședința de Guvern, aș fi intenționat să adoptăm ordonanța de urgență referitoare la taxa pe deșeul depozitat la groapa de gunoi, dar ar fi bine să mai amânăm o săptămână, ca toate părerile să fie ascultate pe tema celor cuprinse în ordonanță. De ce ordonanță de urgență? Pentru că este o taxă pe care am preluat-o și despre care se vorbește de ani de zile și care a intrat în vigoare înainte să preiau mandatul la Ministerul Mediului. Aceasta a bulversat activitatea autorităților publice locale și a celor care sunt în acest domeniu, a salubriștilor. Există un risc foarte mare ca acest cost suplimentar, de 80 de lei pe tona de gunoi depozitat, să ajungă să fie suportat de cetățeni (…). Apelul pe care îl fac este să stingem incendiul care se numește taxa de depozitare și care funcționează de la 1 ianuarie 2017 (…) Sunt deficiențe majore pe care le-am constatat. Proiectul de ordonanță este de trei săptămâni pe site-ul Ministerului Mediului. Am primit puncte de vedere, dar nu suficiente și nu de la toată lumea”, a menționat Constantin, citat de Agerpres.
Oficialul a susținut, de asemenea, că operatorii de salubritate ar trebui să suporte penalitatea de 80 de lei pe tona de deșeu depozitată la groapa de gunoi, aplicată diferențiat.
‘Cine să suporte această taxă penalizatoare? Sigur că toți ne uităm la autoritate, la cetățean, la salubrist, la depozitar… Semnalul de alarmă este că am ajuns într-o situație critică. Săptămâna trecută am fost la Bruxelles (…). Vă mărturisesc că, înainte să preiau mandatul la Ministerul Mediului, nu mă așteptam să găsesc atât de multe probleme în acest sector. Toate termenele pe care le aveam, toate angajamentele pe care nu ni le-a impus Comisia Europeană, ci noi, cum e normal, sunt depășite. Ca atare, credibilitatea noastră nu mai poate fi aceea a unui stat membru care să vină să promită că face lucruri și să ne angajăm. Promisiunile trebuie însoțite deja de fapte. În momentul de față, suntem pe ultimul loc în rândul celor 28 de state membre. Dacă mă întrebați pe mine, salubristul trebuie să suporte taxa penalizatoare. Aceștia au contracte încheiate cu autoritățile publice și pe care nu le-au înnoit de ani de zile. Sigur că este o obligație a autorității publice locale, dar ea trebuie să fie transmisă prin contractele respective operatorului economic’, a afirmat ministrul Mediului.
În acest context, Daniel Constantin a amintit că România are ținte clare de reciclare, pe care și le-a asumat față de Comisia Europeană.
‘Unul dintre obiectivele ordonanței este acela ca cetățenii să aibă, pe de o parte, la dispoziție mijloacele necesare ca deșeurile să fie aruncate și după aceea colectate în mod selectiv, să nu suporte dânșii aceste taxe pentru că, în momentul de față, nu au la dispoziție toate mijloacele necesare. Această procedură aș dori să fie cât mai repede pusă la punct, să fie aplicată. Al doilea obiectiv este acela de a ne îndeplini obiectivul de mediu pe care îl avem până în anul 2020, și anume să ajungem la o țintă de reciclare de 50%. De aceea, am făcut o propunere care se referă la menținerea acestui nivel de 80 de lei ca taxă penalizatoare nu la toată cantitatea de deșeuri, ci la diferența care nu se reciclează, stabilind o țintă pentru fiecare an, astfel încât, până în 2020, să ajungem la o țintă de 50%. Ținta pentru 2017 pleacă de la 20%. Unii spun că e mult, alți spun că e puțin. Pentru anul 2018 ținta este de 30%, în 2019 de 40%, iar în 2020 de 50%’, a spus Constantin.
sursa: Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii