Ministrul Agriculturii: Spaţii pentru produse tradiţionale organizate în fiecare capitală de judeţ, pe 10 octombrie, şi 8 centre de preluare a lânii în țară
De Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, 10 octombrie, vom organiza în fiecare capitală de judeţ spaţii de comercializare a produselor tradiţionale, a declarat, sâmbătă, la Iaşi, ministrul Agriculturii, Petre Daea. De asemenea, a afirmat că în ţară vor fi construite opt centre de preluare şi prelucrare a lânii.
„Pe 10 octombrie, când se sărbătoreşte pentru prima oară Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, vom organiza în fiecare capitală de judeţ şi în oraşele importante, spaţii de comercializare a produselor tradiţionale. Astfel, oamenii pot să vadă ce s-a produs până la această dată. Dorim să creăm şi o piaţă de desfacere, pentru că trebuie să mâncăm aceste produse care sunt foarte valoroase”, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea.
El a spus că ar fi păcat să „dăm la o parte produsele tradiţionale şi să mâncăm produsele altora, deşi gustul fiecăruia îl determină să aleagă”. „Iată că prin aceste mijloace de promovare şi realizare a acestor spaţii de vânzare credem noi că dăm o mână de ajutor acestor produse tradiţionale pe care noi le-am autorizat şi care sunt foarte multe şi foarte bune”, a spus ministrul Petre Daea.
În ţară vor fi opt centre regionale de preluare a lânii
Ministrul Agriculturii Petre Daea s-a aflat, sâmbătă după amiaza, la Iaşi pentru a inaugura noul laborator de verificare a calităţii lânii, acesta fiind unul din cele trei centre existente în ţară, după judeţele Vâlcea şi Cluj.
Daea a precizat că testele vor fi gratuite, iar analizele vor fi făcute cu aparatura recondiţionată.
„Cu bani de la Ministerul Agriculturii sunt trei astfel de centre – la Iaşi, Vâlcea şi Cluj. (…) Nu am investit prea mult. Această aparatură a fost în sistem, dar a fost abandonată, iar acum încercăm să o punem în mişcare. Noi nădăjduim ca din începutul acesta să învăţăm şi să ne organizăm, iar apoi să mergem mai departe multiplicând, pe de-o parte punctele acestea de preluare, şi dotând centrele de preluare cu aparatură necesară în aşa fel încât să ştim ce cantitate, ce calitate are lâna respectivă şi cum o vom valorifica”, a declarat ministrul Daea.
Demnitarul a arătat că valorificarea nu trebuie să se oprească „doar la vânzarea pur şi simplu a lânii”, adăugând că după acţiunea de colectare „încep activităţi”. „Lâna are folosinţe multiple, spre exemplu ca material termoizolant. De ce să nu începem şi industria lânii să o pornim în ţara aceasta? De ce să nu valorificăm? De ce să nu folosim acest mare produs în industria aceasta care a fost în România?”, s-a întrebat retoric ministrul Agriculturii.
Petre Daea a afirmat că în ţară vor fi construite centre regionale de preluare şi prelucrare a lânii. El a dat ca exemplu şi unele iniţiative în care s-au accesat bani europeni. „Avem programul pe care l-am introdus în proiecţia bugetului pe 2018 în aşa fel încât (…) în primă fază vor fi opt centre regionale, urmând ca apoi să le multiplicăm în funcţie de nevoi, de capacitatea de organizare din zonele respective în aşa fel încât nicio cantitate să nu fie irosită. Lâna trebuie să fie luată, valorificată şi să câştige atât producătorul, cât şi cel care valorifică. Am fost cu câtva timp în urmă la Sângeorz, în Bistriţa Năsăud, la un întreprinzător extraordinar de valoros care prin forţe proprii a făcut un centru de colectare a lânii. O să facem şi altele în continuare. Sunt şi în zona Novacilor, la Vâlcea, de asemenea, sunt întreprinzători care cu fonduri europene s-au apucat de făcut astfel de centre”, a declarat ministrul Petre Daea.
El a menţionat că astfel de demersuri sunt necesare pentru a determina fermierii să nu arunce lâna.
„Preţul pe care îl obţinem prin valorificarea lânii şi preţul pe care îl acordăm de la bugetul de stat va fi un stimulent pentru a nu arunca lâna, pentru a valorifica. Ştiţi foarte bine, e o calitate impresionantă la nivelul ţării sunt aproximativ 36.000 de tone, iar în acest program s-au înscris 32.000 de beneficiari. Acesta e un început foarte bun. Am discutat şi discut cu producătorii din domeniu, am discutat cu cei care s-au apucat să facă centre de preluare, de colectare, pentru a putea apoi să trecem la faza a doua, a treia şi a patra de prelucrare a lânii, de valorificare superioară. Până acum, până la această fază de preluare şi acordare a acelui leu pe kilogram, din această sumă pe care o dăm pe kilogramul de lână reuşim doar să acoperim costurile pentru tuns”, a declarat ministrul Petre Daea.
sursa: economica.net, agerpres
foto: arhiva
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Comunicat de presă PSD Alba: PSD vrea menținerea plafonării prețurilor la energie și gaze naturale și după 1 aprilie 2025
PSD vrea menținerea plafonării prețurilor la energie și gaze naturale și după 1 aprilie 2025 Guvernul României, condus de premierul social-democrat Marcel Ciolacu, susține menținerea plafonării prețurilor la energie și gaze naturale și după 1 aprilie 2025. Prelungirea acestei măsuri este o necesitate pentru a asigura stabilitatea economică a populației și pentru protecția românilor în […]