Ministra Justiției anunță lansarea unei aplicații care va facilia recuperarea prejudiciilor provenite din infracțiuni
Ministra Justiției anunță lansarea unei aplicații care va facilia recuperarea prejudiciilor provenite din infracțiuni
Alina Gorghiu a anunțat vineri, 18 august, la Brăila, că o aplicaţie dezvoltată de către Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), numită ROARMIS va fi operaţională de anul acesta.
„În premieră cred că fac cunoscut în spaţiul public un subiect abordat cu procurorii şi cu judecătorii – tema recuperării prejudiciilor din infracţiuni. În România, de-a lungul anilor, a fost doar un singur deziderat recuperarea prejudiciului şi s-a dispus condamnarea persoanelor respective la pedeapsa cu închisoarea. Sigur, am populat închisorile cu persoane condamnate de către instanţe, dar recuperarea prejudiciului a lăsat de dorit. Motiv pentru care nu aş vrea să mai fie un principiu frumos pe care îl trecem de fiecare dată în tot felul de strategii la nivelul statului, la nivelul sistemului de justiţie, ci mi-aş dori să devină un obiectiv atins pentru că doar aşa putem să vorbim de un act de justiţie eficient şi pe deplin realizabil”, a spus Alina Gorghiu.
Ministra Justiţiei a adăugat că aplicaţia ROARMIS, care înseamnă Registrul integrat de evidentă a creanţelor provenite din infracţiuni, va fi operaţională din acest an.
”Vă spun acest lucru având o discuţie cu colegii mei din minister, pentru că s-a realizat deja un pas important pe care doresc să îl cunoască toţi cei din sistemul de justiţie, în eficientizarea sistemului judiciar în acest domeniu. S-a creat o aplicaţie informatică numită Roarmis – care înseamnă Registrul Integrat de Evidenţă a Creanţelor Provenite din Infracţiuni – care va deveni operaţională din acest an şi care include date şi informaţii pentru a putea fi identificat bunul, pentru a putea vedea care este autoritatea care a dispus măsura asiguratorie şi tipul de infracţiune care a stat la baza emiterii ordonanţei, hotărârea de instituire a sechestrului, ş.a.m.d. Deci va fi, practic, o aplicaţie prin care transparentizăm procesul de recuperare a creanţelor şi vom putea să generăm şi statistici fiabile pentru urmărirea procesului de recuperare a acestor creanţe”, a completat Gorghiu.
Cum va funcționa și cât va costa aplicația
Potrivit site-ului Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, proiectul se numeşte „Dezvoltarea sistemului informatic naţional integrat de evidență a creanţelor provenite din infracţiuni”, iar scopul este creşterea eficienţei în procesul de recuperare.
Se are în vedere dezvoltarea unui instrument de lucru care să conducă la unificarea practicii la nivel naţional în materia evidenţei creanţelor provenite din infracţiuni prin colectarea şi agregarea standardizată a datelor şi indicatorilor relevanţi.
„Sistemul informatic naţional integrat va furniza informaţii cu privire la diferite etape ale procesului de recuperare a creanţelor, începând cu primele faze de identificare şi urmărire a bunului, urmate de sechestrarea produselor infracţiunii şi a altor tipuri de bunuri şi până la implementarea procedurilor finale de executare a măsurilor de siguranţă de confiscare specială sau extinsă, repararea prejudiciilor, încheierea acordurilor internaţionale de împărţire a bunurilor rezultate din săvârşirea infracţiunilor sau luarea deciziei privind reutilizarea în interes public sau social a imobilelor confiscate”, mai arată sursa citată.
Sursa menţionată mai precizează că prin utilizarea acestui nou instrument de lucru este consolidată implicit capacitatea instituţională a sistemului judiciar de a recupera creanţele provenite din infracţiuni.
„Formarea profesională va viza personalul ANABI şi cel din cadrul instanţelor judecătoreşti, Ministerului Public, MAI, ANAF în calitate de instituţii implicate în procesul de recuperare a creanţelor provenite din infracţiuni cu care ANABI cooperează. Aceasta va include şi transferul de know-how către personalul ANABI astfel încât acesta să poată organiza în mod independent şi sustenabil funcţia de formator de formatori pentru utilizatorii sistemului”, conform site-ului ANABI.
Aplicaţia mai are în vedere asigurarea accesului tututor unităţilor de parchet şi instanţelor judecătoreşti la sistemul informatic dezvoltat în cadrul proiectului.
„Sistemul vizează testarea şi implementarea treptată a sistemului informatic astfel încât să de asigure accesului tuturor unităţilor de parchet şi instanţelor judecătoreşti ca principali generatori de date relevante pentru evidenţa creanţelor provenite din infracţiuni, dar şi a poliţiei judiciare, ANAF, Ministerul Justiţiei”, potrivit site-ului ANABI.
Data de începere a acestui proiect a fost 10 iulie 2020, iar perioada de implementare a fost de 30 de luni.
Bugetul total pentru proiectul ROARMIS este în sumă de 3.912.146,40 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 83,98386280%, respectiv 3.218.611,31 lei, contribuţia solicitantului de 613.805,09 lei, iar valoarea neeligibilă de 79.730 lei, conform sursei amintite.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Florin Dobrater, jurnalist originar din Alba Iulia: „Oare câte vieți costă o rețea de drumuri eficiente, bine puse la punct în România? „
Florin Dobrater, jurnalist originar din Alba Iulia: „Oare câte vieți costă o rețea de drumuri eficiente, bine puse la punct în România?” Florin Dobrater, jurnalist originar din Alba Iulia, județul Alba, își exprimă fără perdea și urmă de regret indignarea și revolta cu privire la rețeaua de drumuri a României, după dispariția prematură al unui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sănătatea și naturăacum 10 ore
Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
14 septembrie – Înălţarea Sfintei Cruci, singura sărbătoare în care se ţine post aspru
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
14 septembrie – Ziua Inginerului Român, o profesie cu tradiție veche în România
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
15 septembrie – Ziua Internațională a Democrației, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate
-
Opinii - Comentariiacum o zi
16 septembrie – Leul este instituit ca monedă a țării. Istoria monedei naționale
-
Opinii - Comentariiacum o zi
16 septembrie „Ziua europeană de prim ajutor”: şi tu poţi să salvezi vieţi! A ști sau a nu fi