Ministerul Mediului pregătește un Memorandum referitor la modalitatea de returnare a timbrului de mediu către cei care au achitat taxa
Ministerul Mediului va elabora un Memorandum în care se va stabili modalitatea de returnare a timbrului de mediu către cei care au achitat această taxă, în urma analizelor ce vor fi efectuate de către specialiști în cadrul unui Grup de lucru, a declarat, miercuri, 12 aprilie, ministrul de resort, Grațiela Gavrilescu, la Palatul Parlamentului.
”Legat de timbrul de mediu, chiar ieri (marți, 11 aprilie 2017, n.r.) am vorbit cu domnul ministru al Finanțelor pentru a face un Grup de lucru, împreună cu dumnealor, astfel încât să putem să venim în Guvernul României cu un Memorandum, în urma analizei făcute și bineînțeles cu un plan de măsuri pertinent pentru perioada următoare. Cred că după ce o să facem analiza și o să știm exact la câte persoane trebuie să restituim în urma proceselor care au avut loc și au avut sentințe definitive, să vedem exact suma și numărul lor. Consider că trebuie să ținem cont foarte mult de hotărârile judecătorești, după care să vedem la câte persoane fizice trebuie să restituim această taxă și, bineînțeles, la câte persoane juridice. Vom prezenta, așadar, un astfel de plan în perioada următoare, este o prioritate pentru că trebuie să rezolvăm această problemă. Suma nu este mică”, a menționat Gavrilescu, citată de Agerpres.
Referitor la înlocuirea timbrului de mediu cu un sistem de stickere colorate, în funcție de nivelul de poluare al autovehiculului, ministrul Mediului a precizat că nu va lua o decizie care ar avea repercursiuni asupra cetățenilor, iar situația trebuie analizată foarte bine.
”La nivelul Ministerului Mediului se va face un Grup de lucru cu toți specialiștii în domeniu, astfel încât să găsim optimul pentru a rezolva această problemă și consider că nu trebuie să ne grăbim, ci trebuie să analizăm foarte bine situația. Să vedem ce au făcut și celelalte state din Europa, în așa fel încât, din punctul meu de vedere, față de care ar trebui să ne aliniem și să putem pune în operă în funcție de necesitățile românilor, pentru că eu sunt ținta noastră directă numărul 1. Ne vom mișca destul de repede, dar nu voi lua niciun fel de decizie care va avea repercursiuni asupra buzunarului cetățeanului”, a spus ministrul Mediului.
La începutul lunii aprilie, fostul ministru al Mediului, Daniel Constantin, declara că suma estimată pe care statul român ar trebui să o returneze celor care au plătit timbrul de mediu se ridică la 6,4 miliarde de lei.
„Odată cu aprobarea Legii celor 102 taxe a fost eliminată și posibilitatea prin care cei care au plătit timbrul de mediu puteau să primească suma pe care au plătit-o, prin depunerea unei simple cereri la ANAF. Guvernul va trebui să găsească și să stabilească, în perioada următoare, modalitatea prin care banii să fie restituiți celor care au achitat timbrul de mediu. Estimările actuale arată că ar fi vorba despre returnarea unei sume totale de 6,4 miliarde de lei. Dacă cetățenii vor fi trimiși să-și câștige dreptatea în instanță, atunci există riscul ca această sumă să se majoreze cu 20%. După ce se va găsi soluția ideală, sper să fie și transpusă într-un act normativ”, a spus Constantin.
De asemenea, Constantin a prezentat, în cadrul conferinței de bilanț din 4 aprilie, varianta înlocuitoare a timbrului de mediu, respectiv stickerele colorate, acordate în funcție de certificatul de calitate pe care îl are fiecare autoturism.
Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcție de trei variabile: vechimea mașinii, tipul de catalizator (euro) și capacitatea cilindrică a mașinii.
Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificată, iar Guvernul a scăzut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atât la reînmatricularea mașinilor înregistrate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cât și pentru cei care aduceau mașini din Vest. Începând cu 30 ianuarie 2012, taxa este suspendată până la 31 decembrie 2012, iar persoanele care o plătiseră urmau să primească banii înapoi.
Din 15 martie 2013, intră în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto este calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2 înscrise în cartea de identitate a mașinii.
Timbrul de mediu pentru autovehicule este inclus în cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.
Investițiile și proiectele pentru protecția mediului, extinderea spațiilor verzi în București, întreținerea și modernizarea parcurilor, realizarea de piste pentru biciclete și amenajări conexe, eco-igienizarea Capitalei și valorificarea Parcului Natural Văcărești reprezintă principalele teme de discuție ce vor fi abordate, miercuri, la Forumul „Capitala verde. Investiții în mediu pentru București”, organizat la Palatul Parlamentului.
sursa: Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa Vremea se schimbă radical în Europa. Meteorologii au anunțat fenomene meteo extreme, precum ninsori abundente, viscol și ploi. Vortexul polar se îndreaptă spre România. O depresiune superioară extinsă va apărea deasupra Europei, din cauza intruziunii de […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată