Rămâi conectat

Actualitate

Ministerul Culturii vrea să cumpere din nou Cumințenia Pământului: Ne dorim o preţuire corectă a acestei opere de artă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministerul Culturii vrea să redeschidă discuţia privind cumpărarea Cuminţeniei Pământului, eventual în cadrul unei licitaţii. Până atunci ar vrea că sculptura să poată fi expusă. În 2016, statul român s-a angajat să cumpere Cuminţenia Pământului cu 11 milioane de euro, însă planul nu a fost dus până la capăt.

”Îmi doresc să reexpunem Cuminţenia Pământului pentru că indiferent cine e proprietar, rostul unei opere de artă este să fie în ochii oamenilor care îşi doresc să o vadă. Şi de aici a plecat discuţia mai departe. Sigur, ca să putem să ne punem un plan de a achiziţiona trebuie să existe şi o intenţie de a vinde. Până în acest moment nu am avut o discuţie directă cu familia sau cu proprietarii şi cu reprezentanţii lor. Ne dorim o preţuire corectă a acestei opere de artă, dacă va fi că statul român să între în proprietatea ei”, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

Avocatul moştenitoarei exclude posibilitatea ca sculptura să fie expusă înainte de a fi cumpărată.

”Dacă ministrul Culturii doreşte să vorbească cu reprezentanţii proprietarei ştie unde să-i găsească. Dacă statul român vrea să expună sculptura ar trebui mai întâi să o cumpere. Până atunci nu, sunt şanse foarte mici. Statul român şi-a bătut joc de proprietari în anul 2016, când a declarat că o cumpără şi la final să nu o cumpere. Ultimele discuţii despre cumpărare au fost în anul 2017”, ne-a declarat Bogdan Grabowski, avocatul moştenitorilor.

În 2016, ministrul Culturii de atunci anunţa că România va cumpăra Cuminţenia Pământului pentru suma de 11 milioane de euro, cinci din bugetul statului şi restul din colectă publică. Colectă la care, în final, s-a strâns puţin peste un milion de euro, iar statul nu a reuşit să acopere diferenţa, aşa că sculptura nu a mai putut fi cumpărată.

Licitație publică

Actualul ministru al Culturii vine cu o altă idee:

”Un mod simplu în care putem face acest lucru este să existe o licitaţie publică, deschisă, la care ministerul să-şi asume dreptul de preempţiune până la suma care poate să şi-o permită. Dincolo de asta, dacă altcineva din România vrea să o cumpere sau din străinătate, dar sigur condiţia este de a nu o scoate din ţară, noi ne putem retrage şi să o ia altcineva. Ca să mai facem o colectă publică trebuie să fim extrem de bine pregătiţi şi trebuie să fim extrem de convingători. Mesajele iniţiale au fost prost dirijate, prost făcute, ca dovadă că nu am reuşit să strângem decât un milion şi un pic (n.r. de euro) pe care i-am dat înapoi”, a mai anunțat Lucian Romașcanu.

La rândul său, avocatul moștenitorilor lui Brâncuși ne-a mai declarat: ”Statul român încearcă să inducă ideea că această cumpărare nu se poate face decât în cadrul unei proceduri iniţiate de proprietari, iar statul să-şi exercite dreptul de preempţiune. Această este o variantă. O altă variantă este negocierea directă, pentru că există o singură sculptură Cuminţenia Pământului şi nu se pune problema unei licitaţii sau că statul român nu ar putea să cumpere direct sculptura de la proprietari.”

Ar fi o adevărată victorie

Experţii îşi doresc că situaţia sculpturii să fie rezolvată cât mai curând, astfel încât Cuminţenia Pământului să iasă din întunericul în care stă şi să poată fi admirată.

”Din punctul meu de vedere este o capodoperă şi, din nefericire, nu a putut fi achiziţionată. Aceasta este durerea, că nu putem vedea această operă. Vorbim şi specialişti şi nespecialişti iubitori de Brâncuşi, vorbim de această operă, dar nu mai poate fi văzută. Nu ştiu în ce măsură şi cum gândeşte ministerul Culturii să facă demersurile pentru achiziţionarea acestei opere şi cum poate să lămurească pe moştenitor, prin avocatul lor, ca să o poată expune. Dacă se face acest lucru este o adevărată victorie”, ne-a explicat Doina Lemny, specialistă a operei lui Constantin Brâncuşi.

Cuminţenia Pământului a putut fi văzută ultima dată La Bruxelles, la festivalul Europalia, acum 3 ani. Pe 19 februarie se vor împlini 147 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. O dată devenită prin lege zi de sărbătoare naţională.

Sursa: stiri.tvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea