MIERCURI: Gala Naţională „TEZAURE UMANE VII”, la Alba Iulia. Două noi titluri vin în judeţul Alba
* Iconarul Nicolae Muntean din Vinerea şi meşterul popular Nicodim Gligor din Vidra vor primi titluri de “TEZAURE UMANE VII”
* Să fim mândri! Din 15 titluri acordate până în prezent în România, 5 titluri le deţine judeţul Alba
Miercuri, 27 noiembrie, la Alba Iulia va avea loc Gala Naţională „TEZAURE UMANE VII”, în cadrul căreia iconarul Nicolae Muntean şi meşterul popular Nicodim Gligor din judeţul nostru vor primi titlul de „Tezaur Uman Viu”. Evenimentul se va desfăşura cu începere de la ora 18.00, în Sala Ballroom din Alba Mall.
Începând din anul 2009, România ca stat membru al Convenţiei UNESCO a elaborat şi pus în aplicare Programul Tezaure Umane Vii-UNESCO acordând anual un număr de 5 astfel de titluri. Începând din 2011, judeţul Alba, prin intermediul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba (coordonator proiect Daniela Floroian), a accesat acest program propunând UNESCO, Ministerului Culturii şi Comisiei de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial din România patru candidaturi: Maria Deac Poenar – iconar de la Laz, Olivia Tima – ţesătoare din Sălciua, Elena Pogan – tulnicăreasă din Avram Iancu şi Constantin Perţa- crestător îin lemn din Ceru Băcăinţi. Dacă în 2011 a fost admis un singur dosar, fiind distinsă cu acest titlu Maria Deac Poenar, în 2012 alte două candidaturi au primit acest titlu: Olivia Tima şi Constantin Perţa.
Pe 27 octombrie 2013, Comisia de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial din Româbia, formată din 23 de specialişti din întreaga ţară, s-a reunit la Bucureşti pentru a decerna titlurile anului 2013. În urma discutării dosarelor alte două candidaturi propuse de Centrul de Cultură Augustin Bena Alba au fost acceptate cu majoritate de voturi: iconarul Nicolae Muntean, din Vinerea şi meşterul Nicodim Gligor, din Vidra. Astfel, judeţul Alba devine lider naţional deţinând până în prezent un număr de 5 titluri “TEZAUR UMAN VIU” din cele 15 acordate în România. Urmare a acestui fapt, preşedintele CJ Alba, dl. Ion Dumitrel, a lansat Ministerului Culturii invitaţia ca Gala din acest an să se desfăşoare la Alba Iulia, în contextul Serbărilor Unirii.
La eveniment şi-au anunţat prezenţa Virgil Niţulescu, preşedintele Comisiei de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial şi director al Muzeului Ţăranului din Bucureşti, Florin Filip – cercetător ştiinţific la Bucureşti, Otilia Hedeşan – profesor universitar doctor la Timişoara, Zamfir Dejeu – profesor universitar doctor la Cluj- Napoca, Corina Mihăescu – cercetăor ştiinţific Bucureşti, Oana Petrică – directorul CNCPCT şi Ilie Moise profesor universitar doctor la Sibiu.
Programul “Tezaure Umane Vii – UNESCO” reprezintă una dintre dintre iniţiativele Unesco de salvgardare, păstrare şi transmitere a patrimoniului cultural. Scopul programului este acela de a încuraja statele membre să adopte măsuri prin care persoanele creatoare, păstrătoare şi transmiţătoare ale unor elemente de patrimoniu cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele de nealterate, să beneficieze de recunoaştere şi vizibilitate în rândul comunităţilor din care fac parte prin obligaţia autorităţilor locale de a-şi promova cu orice prilej valorile şi mai ales să beneficieze de recunoaştere în rândul specialiştilor şi al publicului larg din ţară şi din străinătate.
FOTO: arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii