Rămâi conectat

Actualitate

Meşteşugurile tradiţionale din judeţul Alba, promovate peste hotare

Alexandra Mates

Publicat

în

În luna septembrie, la Alba Iulia va avea loc un mare târg al ocupaţiilr tradiţionale

 În perioada 16-19 aprilie, produsele tradiţionale lucrate manual în clasele externe de meşteşuguri tradiţionale ale Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba au putut fi admirate la expoziţia din Plovdiv – Bulgaria, în cadrul Târgului internaţional al firmelor de exerciţiu, proiect derulat în parteneriat cu Colegiul Naţional „Dionisie Pop Marţian” din Alba Iulia.  .

 Aşa după cum ne-a informat Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba,  proiectul iniţiat de Consiliul Judeţean Alba în cadrul Centrului de Cultură, de a revigora meşteşugurile tradiţionale şi de a le transmite tinerei generaţii prin intermediul unor meşteri renumiţi din judeţ, s-a dovedit a fi o reuşită.

 Început în anul 2006 cu patru clase- atelier, în localităţile Vidra (arta lemnului), Şugag (încrustături în lemn şi fluieraşi) şi Bucerdea Vinoasă (ţesut-cusut), proiectul s-a dezvoltat  ajungând în acest an şcolar la 15 clase răspândite în întreg judeţul Alba, clase în care tinerii cursanţi se pregătesc în meşteşuguri precum arta lemnului, ţesut-cusut, confecţionat instrumente tradiţionale (tulnice, fluieraşi), încrustături în lemn, pictură de icoane şi olărit. Bucuria cu care micii artizani muncesc în aceste ateliere este răsplătită an de an cu numeroase premii la concursurile de profil din ţară dar şi cu invitaţii la târguri internaţionale. Aşa se face că, încă din anul 2007, micii meşteri populari din judeţul Alba au fost prezenţi la Târgul meşterilor populari din Knittelfeld – Austria, în anul 2012 la Târgul Internaţional de carte din Praga- Cehia, iar acum, în acest an la Târgul Firmelor de exerciţiu din Bulgaria.

La începutul noului an şcolar, micii meşteşugari vor pregăti o surpriză pentru toţi locuitorii judeţului Alba care iubesc meşteşugurile populare tradiţionale- un târg al ocupaţiilor tradiţionale, ce se va desfăşura la Alba Iulia, în cursul lunii septembrie. Până atunci atelierele meşteşugăreşti în care se pregătesc aceşti copii pot fi vizitate în localităţile Bucerdea Vinoasă, Biia, Săsciori, Şugag, Vidra, Arieşeni, Avram Iancu şi Horea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale ANM A emis joi dimineața o avertizare meteo cod galben de furtună valabil în Alba și alte județe din țară, în intervalul 18 iulie, ora 10 – 19 iulie, ora 02. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea