Media de admitere 2023 în învățământul dual și profesional se va calcula diferit. Cum se procedează acum
Media de admitere 2023 în învățământul dual și profesional se va calcula diferit. Cum se procedează acum
Media de admitere 2023 în învățământul dual și profesional se calculează diferit, potrivit unor ordine publicate în Monitorul Oficial. Aceste modificări au fost făcute în timpul anului școlar și nu au fost anunțate înainte de Ministerul Educației.
Pe 13 septembrie, Ligia Deca, noul ministru al Educației, ar fi putut anunța schimbările, dar a preferat să se axeze pe alte subiecte: „Pot garanta că Ministerul Educației, cât voi fi ministru, nu va abdica de la principiul predictibilității. (…) Urmărim echitatea, predictibilitatea în sistemul de educație.”
Ordinul 5.442 din 26 septembrie 2022, publicat în Monitorul Oficial, modifică 2 articole din Metodologia-cadru din 29 martie 2017 de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3. Articolul 10 se modifică și va avea următorul cuprins:
Calculul mediei de admitere în învățământul dual
„Art. 10. — Admiterea în învățământul dual se realizează în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere calculate în mod diferențiat, după cum urmează:
a) situația în care prin procedura de admitere elaborată de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri s-au organizat probe eliminatorii și s-au organizat și probe de admitere;
b) situația în care prin procedura de admitere elaborată de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri s-au organizat probe eliminatorii și nu s-au organizat probe de admitere;
c) situația în care prin procedura de admitere elaborată de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri nu s-au organizat probe eliminatorii și s-au organizat probe de admitere;
d) situația în care prin procedura de admitere elaborată de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri nu s-au organizat probe eliminatorii și nici probe de admitere.”
La articolul 12, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
Potrivit ordinului citat, calculul mediei de admitere în învățământul dual se face astfel:
a) în cazul în care s-au organizat probe eliminatorii și probe de admitere sau în situația în care nu s-au organizat probe eliminatorii și s-au organizat probe de admitere:
unde:
MAID = media de admitere în învățământul dual;
EN = media generală obținută la evaluarea națională din clasa a VIII-a;
PA = media notelor la probele de admitere stabilite de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri, calculată în conformitate cu art. 9 alin. (7);
b) în cazul în care s-au organizat probe eliminatorii și nu s-au organizat probe de admitere sau nu s-au organizat probe eliminatorii și nici probe de admitere:
MAID = EN,
unde:
MAID = media de admitere în învățământul dual;
EN = media generală obținută la evaluarea națională din clasa a VIII-a.”
Calculul mediei de admitere în învățământul profesional
Ordinul 5.443 din 26 septembrie 2022 modifică articolul 10 din Metodologia-cadru din 31 august 2016 de organizare și funcționare a admiterii în învățământul profesional de stat:
„Art. 10. — Admiterea în învățământul profesional se realizează în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere calculate în mod diferențiat, după cum urmează:
a) situația în care numărul de candidați înscriși depășește numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ;
b) situația în care numărul de candidați nu depășește numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ.”
Conform ordinului publicat în Monitorul Oficial, calculul mediei de admitere în învățământul profesional se face astfel:
În situația în care numărul de candidați înscriși depășește numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ, calculul este următorul:
unde:
MAIP = media de admitere în învățământul profesional;
ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a;
EN = media generală obținută la evaluarea națională din clasa a VIII-a;
PSA = nota la proba suplimentară de admitere stabilită de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri;
În cazul în care numărul de candidați nu depășește numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ, atunci media se calculează astfel: MAIP = EN
unde:
MAIP = media de admitere în învățământul profesional;
EN = media generală obținută la evaluarea națională din clasa a VIII-a, potrivit edupedu.
Sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun