Rămâi conectat

Actualitate

Marea modernizare a Armatei Române, anunțată de președintele Iohannis. Vor fi achiziționate avioane multi-rol, sisteme și echipamente defensive și sisteme radar

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Marea modernizare a Armatei Române, anunțată de președintele Iohannis. Vor fi achiziționate avioane multi-rol, sisteme și echipamente defensive și sisteme radar

În cursul zilei de miercuri, la celebrarea Zilei Armatei, președintele Klaus Iohannis a tranmis că astăzi, prin apartenența la NATO și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, România este beneficiara celor mai solide garanţii de securitate din istorie.

Președintele Klaus Iohannis a mai transmis că, pentru a întări securitatea României, țara noastră va continua să investească masiv în înzestrarea Armatei, pentru a avea o bază solidă ce ne va permite să derulăm o serie de programe de modernizare a echipamentelor existente şi de înzestrare cu altele moderne, printre care: avioane multi-rol, sisteme şi echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum şi echipamente de protecţie individuală şi colectivă.

„Vom continua să acordăm o atenție deosebită și înzestrării cu echipamente de luptă și de protecție moderne. Începând cu acest an, alocăm 2,5% din PIB Apărării, iar cel puțin 20% din acest buget va fi destinat în continuare înzestrării forțelor armate. Această bază solidă ne va permite să derulăm o serie de programe de modernizare a echipamentelor existente și de înzestrare cu altele moderne, printre care: avioane multi-rol, sisteme și echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum și echipamente de protecție individuală și colectivă.

Acestea, alături de un nivel de pregătire ridicat, vor asigura o capacitate de apărare credibilă, puternică și adaptată noilor cerințe de securitate. Trebuie să fim permanent în măsură să răspundem prompt și eficient provocărilor din ce în ce mai diverse cu care ne confruntăm”, a declarat șeful statului.

Iohannis a explicat de ce este nevoie de modernizarea armatei

„Traversăm o perioadă foarte complicată, în care pacea și întregul climat de securitate la nivel global sunt amenințate de conflicte regionale cu potențial de agravare. Europa se confruntă cu o criză fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a agresiunii militare brutale și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în timp ce atacul terorist șocant și reprobabil din 7 octombrie împotriva Statului Israel riscă să destabilizeze complet Orientul Mijlociu pe termen lung.

În acest context dificil, este cu atât mai relevant rolul Armatei României în asigurarea securității naționale și a apărării colective pe Flancul Estic al NATO. Militarii români, alături de aliații prezenți pe teritoriul țării noastre, cărora le mulțumesc și cu acest prilej, sunt elemente-cheie în menținerea posturii de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre, o zonă de importanță strategică pentru spațiul euroatlantic”, a afirmat acesta.

Marcel Ciolacu a participat şi el la ceremoniile organizate cu prilejul Zilei Armate Române la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din București. Aici, șeful Executivului și-a exprimat angajamentul în numele Guvernului României, de a continua programele de înzestrare ale forțelor armate române.

Aflat pentru a depune o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din Capitală, premierul Marcel Ciolacu le-a transmis militarilor români recunoștința pe care le-o poartă acestora, având în vedere contextul de securitate dificil de la granița României, dar și din Orientul Mijlociu.

Vreau să încep prin a transmite tuturor femeilor și bărbaților care servesc în armata noastră tot respectul și admirația pentru ceea ce reprezentați pentru România și pentru fiecare român. (…) Vreau să le mulțumesc, de asemenea, bravilor veteran de război, pe care îi asigur de toată recunoștința și prețuirea pentru modul în care și-au servit patria în cele mai grele momente, până la eliberarea ultimei palme de pământ românesc, a transmis premierul, în începutul discursului său.

Premierul a amintit de faptul că Executivul a alocat începând din 2023, 2,5% din PIB-ul României pentru armată, lucru care a permis derularea unor programe de înzestrate și întreținere al echipamentelor militare aflate în folosința armatei române.

„Însă trebuie să înțelegem că descurajarea și combatere eficientă a diferitelor tipuri de amenințări la care suntem supuși nu se poate face decât dacă vom investi masiv și în dotări. Acesta este motivul pentru care, începând din acest an, am alocat un buget de 2,5% la apărare. Această decizie politică a permis derulare a unui număr mai mare de programe de înzestrare, dar și inițierea unui amplu proces de modernizare și de transformare a Armatei Române”, a precizat Ciolacu.

Nu în ultimul rând, primul ministru i-a asigurat pe militarii români de susținerea Guvernului României pentru ca armata noastră să poată se se ridice la nivelul tehnologic al celorlalte state, lucru care va consolida apărarea pe flancul estic al NATO și în regiunea Mării Negre.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea