Lupte daco-romane, flăcări şi efecte pirotehnice deschid Alba Iulia Music & Film Festival
A doua ediție a Alba Iulia Music & Film Festival va începe printre personaje istorice, flăcări și efecte pirotehnice, într-o festivitate de deschidere spectaculoasă realizată de Garda Romană Apulum și de trupa CRISPUS.
Startul festivalului de muzică și film din cetatea Alba Carolina va fi dat joi, 5 septembrie, la ora 19, în Piața Cetății Open Air, de către personaje din istoria orașului: Garda Romană de la Apulum, o trupă de re‑enactment care are ca scop punerea în valoare și protejarea uriașului patrimoniu roman de la Alba Iulia. Această misiune merge mână în mână cu dorința organizatorilor Alba Iulia Music & Film Festival de a pune în valoare cetatea Alba Carolina ca o imensă scenă deschisă pentru evenimente culturale. Membrii gărzii vor reconstitui secvențe lupte daco-romane, în echipamentul specific al epocii.
Muzica va fi reprezentată printr-un concert în premieră pentru Alba Iulia: orchestra de suflători „Valahia”, formată în exclusivitate din artiști care utilizează instrumente de suflat, vor interpreta teme de pe coloanele sonore ale unor filme celebre.
Spectacolul continuă apoi cu trupa CRISPUS, specialiști în acrobații cu focul și efecte pirotehnice. De la înființarea trupei, în 2003, CRISPUS dovedește că focul poate fi artă sau sport extrem – dar nu joacă. Spectacolul lor, numit„Arta Focului / The Art of Fire”, combină elemente acrobatice și jonglerii cu efecte speciale unice în România: „Pot spune că nu jonglăm doar cu focul. Nu suntem fachiri sau circari, ci ne place să ne jucăm cu focul și ducem focul înspre artă. De altfel, noi nici nu folosim doar focul – includem în spectacol și efecte pirotehnice, pe care alții în România nu le au”, spune Rareș Helici, reprezentantul CRISPUS. Pentru Alba Iulia, el promite un show complet: „Este un spectacol de 15 minute în care folosim toate efectele din arsenalul nostru de foc. Muzica va fi o combinație de ritmuri, lente și alerte, pentru un show complet la care așteptăm cât mai multă lume”.
Seara se va încheia în Piața Cetății cu proiecția unuia dintre puținele musical-uri românești: „În fiecare zi mi-e dor de tine”, producție 1987 regizată de Gheorghe Vitanidis, cu o distribuție de excepție: Alexandru Arșinel, Stela Popescu, Nae Caranfil, Jean Constantin, Iurie Darie, Marin Moraru, Florin Piersic și Emilia Popescu sunt câteva dintre numele pe care spectatorii le vor recunoaște cu siguranță. Filmul ne arată cum o melodie poate fi o armă în a câștiga grațiile unei femei: însărcinat să inaugureze cu un spectacol arena Teatrului Nostru, tânărul Radu și-o dispută pe studenta Irina de la Conservator cu Laurențiu, care are nevoie de ea la revista la care lucrează. Disperat de refuzul ei inițial, Radu apelează la muzică: mai precis, la amicul său Gelu, care îi compune ceea ce azi am numi un hit, dar care pe atunci avea mai melodiosul nume de „șlagăr”.
Cei care vor să intre în atmosfera de festival mai repede au la dispoziție evenimentele și proiecțiile din Palatul Principilor Open Air și Sala Ferdinand, unde programul începe la ora 16. Între 5 și 8 septembrie, spectatorii vor avea parte de patru zile de proiecții și concerte, intrarea la toate acestea fiind gratuită în limita locurilor disponibile în fiecare zonă. Lista completă a evenimentelor din cadrul Alba Iulia Music & Film Festival este disponibilă pe www.albafilmfest.ro.
Despre Alba Iulia Music & Film Festival
Alba Iulia Music & Film Festivalva avea loc între5 și 8 septembrie în Cetatea Alba Carolina. Evenimentul, singurul de acest gen din România, propune o combinaţie unică între filme care vorbesc despre muzică sau muzicieni şi posibilitatea de a vedea live solişti sau trupe care se regăsesc pe coloana sonoră a unui film din program, într-un mix cât mai divers de genuri.Evenimentele vor avea loc în trei spații: Piața Cetății Open Air și curtea interioară a Palatului Principilorvor găzdui fiecare câte o scenă și un ecran în aer liber, iar alte proiecții vor avea loc în interior, în Sala Ferdinand.
Alba Iulia Music & FilmFestival este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia. Prima ediție a festivalului a avut loc între 27 și 30 septembrie 2012, când s-a înregistrat un număr de peste 7.600 de spectatori.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 19 ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba