Lenuţa Aldea: La Cergău, prin muncă, tradiţii şi cultură renaşte satul de altădată
Interviu cu d-na Lenuţa ALDEA, primarul comunei
– Doamna primar, vă aflaţi în fruntea comunei Cergău de 4 ani. De ce credeţi că v-au ales concetăţenii dumneavoastră?
– Atunci când vorbim despre Cergău, folosim cuvinte mari, cuvinte care încoronează o urbe minunată cu oameni minunaţi. Pentru mine Cergău înseamnă „acasă”, iar o casă trebuie să fie întotdeauna bine îngrijită, bine gospodărită şi bine administrată. Am ales să fiu primar pentru că eu ştiu că cergăuanii merită o comună mai bună, cu o conducere care să ştie să construiască. De ce m-au ales? În primul rând pentru încrederea pe care le-am acordat-o de când am ieşit de pe băncile şcolii şi până în prezent. Iar eu cred că speranţele pe care oamenii şi le-au pus în mine, multe dintre ele au fost împlinite.
– Vă invit să ne spuneţi câteva date importante despre această frumoasă comună de pe Târnave: câte sate şi ce populaţie are, care este structura profesională precum şi cea religioasă?
– Comuna Cergău este alcătuită din 3 sate, mai exact Cergău Mare, Cergău Mic şi Lupu şi are o populaţie de 1571 de locuitori. Confesiunile religioase sunt diverse, însă există suficiente unităţi de cult pentru ca aceştia să se poată manifesta. Dotările de cult ale comunei sunt: Biserica Ortodoxă Cergău Mare, Casa de rugăciune penticostală Cergău Mare, Biserica Ortodoxă Cergău Mic, Biserica Baptistă Cergău Mic, Mănăstirea Sf. Ghelasie de la Râmeţi Cergău Mic, Biserica Ortodoxă Lupu, Casa de rugăciune baptistă Lupu şi Casa de rugăciune creştini după evanghelie Lupu.
– Care sunt principalele proiecte edilitare realizate de când vă aflaţi în fruntea administraţiei locale a comunei Cergău?
– Investiţiile propuse şi realizate în perioada 2008 – 2012 sunt următoarele: Centru de zi pentru copiii de etnie rromă, prin fonduri FRDS, în valoare de 70.057 lei; amenajare drum şi rigole betonate cu acces în curţi str. Morii, fonduri FRDS în valoare de 257.844 de lei. Ambele proiecte au fost începute în 2007 şi finalizate în 2010; construcţie nouă – sala de sport Cergău Mare (pe perioada 2009-2011) – 1.059.543 de lei, prin Compania Naţională de Investiţii; construire Grădiniţă cu program special Cergău Mare (2008 -2011) – 600.000 de lei; amenajare curte Grădiniţă cu pavele şi loc de joacă pentru copii – 100.000 de lei, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba; reabilitare Şcoala cu clasele I – IV Lupu (2008 – 2009) – 200.000 de lei, tot cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Alba; amenajare vestiare teren de fotbal Cergău Mare (2008-2009) – 95.397 de lei cu finanţare de la buget local; extinderea iluminatului public – Hodaie şi Cergău Mare tot din bugetul local; alimentare cu apă potabilă în satele Cergău Mare, Cergău Mic şi Lupu (2009-2012) – 2.400.729 de lei, în baza HG 577/1997; construire reţea de canalizare şi staţie de epurare a apei menajere în Cergău Mare (integral), Cergău Mic şi Lupu (parţial) – 3.104.385 de lei – OUG 7/1996; asfaltare drumuri comunale DC- 36 Cergău Mic, DC- 37 Lupu – 2.069.599 de lei, în baza HG 577/1997; ridicarea unui monument al eroilor în parcul Şcolii cu clasele I – VIII – 13.321 de lei – finanţare de la buget local; reabilitare şi extindere Cămin Cultural Cergău Mare (2010-2011) 466.140 lei, finanţare de la bugetul local; dotare Cămin cultural cu echipamente de bucătărie din inox – 75.160 de lei; cameră frigorifică – 17.856 de lei; alimentare cu butan gaz – 7.770 de lei; branşarea la reţeaua cu apă şi canalizare; achiziţionare scaune şi mese – 50.100 de lei; realizarea unei linii separate de curent electrice la Căminul Cultural Cergău Mare – 29.474 de lei, precum şi amenajare curte cămin cu pavele – 47.534 de lei, prin finanţare de la bugetul local; construcţie bază sportivă Cergău Mare (2010-2011) – 589.602 de lei, prin ORD. 71/1996 şi dotarea acesteia cu teren sintetic de minifotbal, baschet şi handbal, instalaţie nocturnă şi vestiare dotate cu centrală termică şi apă caldă; amenajare drum Hodaie şi construire pod din beton – 74.906 de lei, finanţare de la bugetul local; pietruire străzi Cergău Mare; rigole şi accese în curţi pe strada Grui; pietruirea drumului spre Crăiţa; drum betonat, trotuare şi rigole betonate, acces în curţi strada Delniţi; drum cimitir betonat; pietruire străzi Cergău Mic; pietruire străzi în satul Lupu; branşarea la apă curentă şi canal a instituţiilor publice din comună (şcoli, grădiniţă, postul de poliţie, dispensarul medical uman, sala de sport, centrul de zi pentru copiii rromi, primăria); achiziţionarea de troci de tablă pentru fântânile din păşune; curăţirea şi repararea fântânilor din păşune şi îndreptarea drumurilor de hotar din comună cu autogrederul.
– Ce proiecte aveţi pentru viitor?
– În perioada 2012 – 2016, ne propunem următoarele obiective edilitare: construirea unui Centru cultural la Cergău Mic; extinderea reţelei de canalizare în satele Lupu şi Cergău Mic; amenajarea de rigole betonate în satul Cergău Mare precum şi în satul Cergău Mic şi în satul Lupu; amenajarea trotuarelor cu pavele în comună; continuarea pietruirii străzilor din comună; realizarea cadastrului intravilan şi extravilan al comunei Cergău; dotarea cu camere de luat vederi în curtea şcolii, a primăriei, grădiniţei şi a Căminului Cultural Cergău Mare pentru păstrarea în siguranţă a acestor obiective; amenajarea unui parc de agrement dotat cu locuri de joacă pentru copii şi mobilier de relaxare pentru toţi cetăţenii; dotarea Căminului Cultural Cergău Mare cu sistem de încălzire şi aer condiţionat; dotarea sălii de sport cu aparatură de fitness; construirea unei capele în cimitirul din Cergău Mare şi achiziţionarea unui car mortuar; modernizarea iluminatului public; înfiinţarea unor asociaţii intercomunitare şi atragerea de investitori; sprijinirea cetăţenilor pentru accesul la fonduri europene şi subvenţii; dotarea sălii de evenimente din satul Lupu cu veselă şi sobe pentru bucătărie; semnalizarea drumului cu marcaje şi indicatoare rutiere; amenajarea de spaţii verzi; renovarea sediului Primăriei.
– Comuna Cergău este cunoscută ca fiind una preponderent agrară. Ce suprafeţe de teren agricol deţineţi şi cât din acestea se lucrează în prezent?
– Suprafaţa totală a comunei este de 4700 de hectare din care: teren agricol 4051 de hectare (arabil 2320, păşuni 1272), fâneţe 435 de hectare, 22 de hectare vii şi livezi 2 hectare; teren neagricol 649 de hectare (păduri 265 de hectare, ape 29 de hectare, drumuri 86 iar curţi şi construcţii 95 de hectare); terenuri neproductive 174 de hectare.
– Cum aţi reuşit să-i sprijiniţi pe agricultori în privinţa accesării subvenţiilor agricole europene şi guvernamentale?
– I-am sprijinit prin informarea lor, aducând consultanţi în domeniu. Pe Măsura 141, avem deja un număr de 60 de dosare depuse, aproape 100% eligibile. Totodată i-am sprijinit în obţinerea unor subvenţii pe animale pentru aproximativ 120 oi şi vaci iar pentru teren aproximativ 300 de hectare.
– Ce nemulţumiri au agricultorii şi viticultorii comunei? Cum credeţi că ar trebui să-i ajute în continuare Guvernul României, respectiv Ministerul Agriculturii pe aceştia, pentru a putea obţine producţii mai bune?
– Gospodarii comunei mele se plâng de cele mai multe ori de preţul ridicat la motorină, îngrăşăminte şi pesticide şi de taxele notariale pentru întăbularea terenurilor.
– Cum se derulează activitatea şcolară şi cea culturală la nivelul comunei?
– În comuna Cergău, începând cu anul 2008, a luat amploare activitatea culturală a Ansamblului folcloric, care exista până atunci numai la nivel de sat Cergău Mare şi care promova doar sporadic obiceiul de seceriş. Odată ajunsă în funcţia de primar, am considerat că în comuna noastră sunt mult mai multe tradiţii şi obiceiuri populare care meritau arătate întregii ţări şi chiar am ajuns să le arătăm şi peste hotare. În primul rând am constituit un ansamblu folcloric foarte numeros, cu oameni mobilizaţi din întreaga comună şi de toate vârstele, astfel putând să arătăm toate tradiţiile şi obiceiurile noastre populare. Participările noastre în această perioadă la concursuri şi festivaluri dovedesc cea mai mare promovare a ansamblului folcloric din comuna Cergău din ultimii 20 de ani. În momentul de faţă, Ansamblul folcloric din comuna Cergău are un program vast şi cuprinde tot ceea ce înseamnă tradiţie şi folclor: formaţie de dansuri populare, care a ajuns la un nivel profesionist, reuşind să prezinte dansuri din mai multe zone ale ţării; Grup vocal feminin şi mixt, care interpretează cu o mare măiestrie cântecele comunei noastre; Grup folcloric care aduce în scenă frumoasele noastre obiceiuri populare: de seceriş, obiceiuri de Crăciun, Purtata de la Lupu, obiceiul de şezătoare, etc; Grupul de fluieraşi de la Cergău Mic; taraf; creator popular; solişti vocali; solişti instrumentişti; expoziţie etnografică.
Mă mândresc cu acest ansamblu folcloric pe care l-am reînviat în mandatul meu de primar, ansamblu cu care putem pune în scenă un spectacol de mare amploare, spectacole cu care ne-am prezentat pe multe scene ale ţării, precum şi în străinătate. Participările ansamblului folcloric la concursuri şi festivaluri în perioada 2008 – 2012 sunt numeroase. Dintre acestea aş aminti: Festivalul Afroda Cenade 2008; Datină Străbună pe Secaş – 2009; prima participare a comunei Cergău la concursul „Cultură pentru cultură”, faza zonală, desfăşurat la Blaj, 15 mai 2009, obţinând locul II şi suma de 30.000 de lei pentru Căminul cultural; Festivalul Afroda – Rădeşti 2009; Festivalul de colinzi Blaj – 2009; Festivalul „Datină Străbună pe Secaş”, organizat de comuna Cergău – 30 ianuarie 2010; concursul „Cultură pentru cultură”, faza zonală desfăşurat la Blaj, 15 mai 2010, obţinând locul I şi suma de 50.000 de lei pentru Căminul cultural; spectacol în cadrul evenimentului „Fiii satului” Cergău 2010; participare cu expoziţie gastronomică în cadrul emisiunii „Ne vedem la TVR”, realizată de Marina Almăşan – 2010; spectacol şi expoziţie etnografică cu ocazia Zilei Naţionale a României – 1 decembrie Alba Iulia 2010; Festivalul naţional de colinzi – Sibiu 2010, reprezentând judeţul Alba; Festivalul „Datină străbună pe Secaş” – Păuca 2011; invitaţi speciali în spectacolul din 15 mai 2011 desfăşurat pe Câmpia Libertăţii de la Blaj; Festivalul internaţional de „Tradiţii şi dansuri populare”, Hayfemfest – Istanbul – Turcia, 20-26 iunie 2011, reprezentând România; realizarea în comuna Cergău, cu participarea ansamblului folcloric a emisiunii „Suflet Românesc” – 2011; spectacol şi expoziţie etnografică, cu ocazia Zilei Naţionale a României – 1 decembrie 2011 la Alba Iulia; Festivalul de colinzi – Blaj 2011; Festivalul „Datină Străbună pe Secaş” – Roşia de Secaş – 2012; participarea la emisiunea „Vine Clujul pe la noi”, realizată de Sergiu Vitalian Vaida, transmisă în direct din curtea Căminului cultural din Cergău Mare, în care protagonişti au fost membrii Ansamblului folcloric al Căminului Cultural, emisiune care a pus în lumină toate valorile acestei comune, arătând lumii întregi că această aşezare a avut o evoluţie evidentă pe toate planurile – social, economic şi cultural, iar locuitorii ei sunt oameni gospodari şi credincioşi, care păstrează cu sfinţenie obiceiurile şi tradiţiile din străbuni.
Această prezentare a activităţilor culturale din comuna Cergău nu poate fi încheiată fără a fi amintită prezenţa în nenumărate rânduri alături de ansamblul folcloric din comuna Cergău a îndrăgitei noastre soliste Alina Pinca, care nu a uitat şi nu va uita niciodată că are obârşiile în comuna noastră şi care este foarte mândră de implicarea mea în păstrarea datinilor şi obiceiurilor noastre folclorice. Închei această prezentare cu sufletul plin de emoţie şi bucurie la gândul că în comuna noastră a renăscut prin cultură satul de altădată, că părinţii şi bunicii noştri retrăiesc momentele petrecute în copilăria lor. De astfel, avem rezultate foarte bune şi în cadrul şcolii din comuna noastră, eleva Vlad Nicoleta a obţinut menţiune la Limba şi literatura română la faza judeţeană; cls. I – IV au participat şi au obţinut locuri fruntaşe la concursurile”Voinicel”, „Euroşcolarul”, „Piciul” şi „Povestea Cangurului”; diferite acţiuni în cadrul săptămânii de „Şcoală Altfel”; participarea la concurs de dans modern (locul III) şi popular (locul I) la Sâncel. Susţin în continuare promovarea culturii, a valorilor locale, prin organizarea de evenimente culturale în comună, participarea la toate evenimentele la care este invitat Ansamblul folcloric al Căminului Cultural Cergău, precum şi organizarea următoarelor ediţii a evenimentului „Fiii satului”. Susţin de asemenea, promovarea în continuare a echipei de fotbal „Unirea Cergău” şi atragerea a cât mai mulţi tineri în echipă, precum şi sărbătorirea anuală a cuplurilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie.
Primăria va încuraja parteneriate ale mediului de afaceri cu organizaţii non-guvernamentale şi instituţii având drept rol protejarea persoanelor aflate în dificultate sau cele cu dizabilităţi.
– Cum reuşiţi să-i ajutaţi pe cei mai necăjiţi, bătrâni şi bolnavi, persoane cu handicap sau chiar fără niciun venit financiar?
– De foarte multe ori îi ajutăm pe toţi aceştia chiar şi în problemele personale. Avem 15 dosare pentru persoanele cu handicap care primesc indemnizaţii şi 52 de beneficiari de ajutor social (90% rromi).
– Ce-i lipseşte comunităţii locale în prezent?
– Introducerea gazului metan, la care investiţiile au început în 2008 dar nu s-au terminat nici în prezent. Investiţia este realizată în proporţie de 42%, fiind conservată din lipsă de fonduri. De asemenea, o problemă în plus este creată de lipsa locurilor de muncă. Sunt necesare investiţii venite din exteriorul comunităţii, care să asigure locuri de muncă, să determine întoarcerea tinerilor în locurile natale şi revitalizarea vieţii comunităţii. Totodată, comuna are nevoie de un dispensar uman, pentru ocrotirea sănătăţii localnicilor din Cergău. Deoarece sunt foarte mulţi bătrâni care se simt sau au rămas singuri, comuna are nevoie şi de un centru pentru persoane vârstnice.
– În final, deoarece ne aflăm foarte aproape de data de 10 iunie 2012, dată la care vor avea loc alegerile locale în întreaga ţară, ce aţi dori să le transmiteţi locuitorilor comunei?
– Multă sănătate şi să îmi acorde încă o dată încrederea lor, la fel cum au făcut-o şi în anul 2008. Promit că nu îi voi dezamăgi în niciun fel.
– Vă urăm mult succes.
Alexandra MATEŞ
Tinu MATEŞ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate
„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate Celebra carpetă „Răpirea din Serai”, care împodobea în anii comunismului sute de mii de sufragerii din România, a revenit în atenție, iar cei care mai […]