Legea privind diminuarea risipei alimentare, suspendată la o lună de la intrarea în vigoare
În prima ședință de Guvern de după învestirea de joi, Cabinetul Tudose are în plan aprobarea unei ordonanțe de urgență de suspendare, până la finalul anului, a aplicării Legii privind diminuarea risipei alimentare. Este vorba de legea care ar fi obligat marile magazine să doneze produsele care se apropiau de expirare.
Adoptată de Parlament în sesiunea trecută, Legea privind diminuarea risipei alimentare (nr. 217/2016) a intrat în vigoare la șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial pe data de 17 noiembrie 2016. Adică, legea a intrat în vigoare în mai 2017.
În ședința de vineri, la doar o lună de la intrarea în vigoare, proaspăt instalatul Guvern Tudose a pus pe ordinea de zi un proiect de ordonanță de urgență de suspendare a legii până pe 31 decembrie. De ce? Pentru că legea nu are încă norme de aplicare și pentru că „s-a constatat lipsa de claritate a legii”.
Legea își propunea să limiteze risipa de alimente și, în același timp, să dea o mână de ajutor celor care au dificultăți în asigurarea hranei, marile magazine fiind obligate să doneze produsele alimentare al căror termen de garanție se apropie de expirare.
La votul final din Parlament, legea a fost adoptată cu unanimitate de voturi (250 voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” și nicio abținere), iar aleșii care au luat cuvântul în plen au susținut că s-ar fi lucrat un an și jumătate la proiectul de lege.
Acum, la mai bine de jumătate de an de la adoptarea și promulgarea legii, iată ce spun guvernanții, în nota de fundamentare a ordonanței de urgență: „S-a constatat lipsa de claritate a legii, nu este clar care sunt operatorii economici care trebuie să aplice acest act normatic. Din cadrul legii, lipsesc definițiile referitoare la data limită de consum. Măsurile prevăzute ca fiind o ierarhie a diminuării risipei de alimente nu sunt armonizate cu realitatea din România și nu au un caracter dispozitiv clar”.
În contextul discuțiilor din Parlament, directorul executiv Romalimenta, Mihai Vișan, arăta că aplicarea legii va determina pierderi pentru comercianți, pierderi ce vor fi acoperite prin creșterea prețurilor. „Trebuie să fim realiști. Orice pierde o afacere cumva se va reflecta într-un fel în prețuri. Suntem printre primele țări din UE, asta mă și sperie, pentru că nu beneficiem de experiența altora, să nu repetăm ce au greșit”, declara Vișan, în octombrie 2016.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Spitalul Municipal Blaj, achiziționează echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie. Licitația, lansată pe SEAP
Spitalul Municipal Blaj, achiziționează echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie. Licitația, lansată pe SEAP Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie. Citește și: Școlile și liceele din Ocna Mureș vor fi dotate cu echipamente digitale și software. […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată