Legea care schimbă radical industria jocurilor de noroc avansează în Parlament: Buton de autoexcludere pentru jucători
Legea care schimbă radical industria jocurilor de noroc avansează în Parlament: Buton de autoexcludere pentru jucători
Comisia juridică ar putea decide să acorde, marţi, 3 iunie 2025, raport propunerii legislative a USR prin care Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) este obligat să aibă pe site un buton de autoexcludere pentru cei care vor să îşi blocheze accesul.
În prezent, procedura de autoexcludere este anevoioasă, oamenii fiind nevoiți să depună o cerere la sediul ONJN.
Citește și: Anunț oficial de la ANPIS: Stimulentul de inserție 2025 revine. Informații privind plata și condițiile
Senatul a aprobat, pe 26 mai, în plen, prelungirea termenului de analiză şi vot, de la 45 la 60 de zile, pentru această propunere legislativă, la solicitarea Comisiei juridice a Senatului.
Preşedintele Comisiei juridice, Ion Rujan, a explicat pe 13 mai că un termen extins de dezbatere va permite o analiză detaliată a proiectului.
„E vorba de două manifestări de voinţă bazate pe libertatea individuală: o dată solicită autoexcluderea şi, apoi, aceeaşi persoană, în virtutea aceloraşi libertăţi, practic anihilează prin cea de a doua manifestare de voinţă prima manifestare.
Aici e o discuţie interesantă pe care o vom face, la o dezbatere, pe data de 10 iunie. (…) O să solicităm prelungirea termenului de la 45 de zile la 60 de zile, pentru a avea timp să analizăm aşa cum se cuvine şi asta presupune amânarea de astăzi”, a afirmat Rujan la acea dată.
Buton de autoexcludere direct pe site-ul ONJN
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OUG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, iniţiată de un grup de parlamentari de la USR, prevede obligarea ONJN să aibă pe site un buton mare de autoexcludere prin care cei care vor să-şi limiteze sau chiar stopeze accesul la jocurile de noroc nu vor mai fi nevoiţi să meargă la ghişeu la ONJN, să stea la coadă şi să depună cerere scrisă.
Totodată, proiectul impune ca ONJN să publice în timp real, pe site-ul propriu, numărul de cereri de excludere primite şi numărul celor procesate, iar pentru operatori scurtează termenele în care trebuie să transmită ONJN informaţiile despre persoanele care solicită autoexcluderea, respectiv persoanele declarate indezirabile.
Pentru a preîntâmpina situaţiile în care operatorii nu respectă legea şi permit persoanelor autoexcluse să îşi piardă banii la jocurile de noroc, proiectul USR introduce şi obligaţia returnării sumelor depuse post-autoexcludere, în caz contrar operatorii riscând amenzi de până la 100.000 lei şi suspendarea licenţei pentru şase luni.
Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestei propuneri legislative.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Proiect | Limitarea sporului pentru fonduri europene. Acordarea se va face după orele muncite și nu automat ca până acum
Proiect | Limitarea sporului pentru fonduri europene. Acordarea se va face după orele muncite și nu automat ca până acum Guvernul pregăteşte limitarea sporurilor acordate angajaților din instituțiile publice care lucrează la proiecte finanțate din fonduri europene. În prezent, acest spor poate ajunge până la 50% din salariul de bază și este acordat tuturor celor […]
Facturi la gaz 2025: ANRE anunță oficial creșterea prețurilor de la 1 iulie. Cu cât vom plăti mai mult
Facturi la gaz 2025: ANRE anunță oficial creșterea prețurilor de la 1 iulie. Cu cât vom plăti mai mult Tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale, aplicabile începând cu 1 iulie 2025, cresc în medie cu 0,005 lei/kWh faţă de cele practicate pentru perioada iulie 2024 – iulie 2025. Pentru consumatorii casnici, impactul în facturi […]
Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului
Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului Înmatriculările de autoturisme noi au atins 64.339 unităţi, în primele şase luni din acest an, în scădere cu 21,8% faţă de perioada similară a anului 2024, indică datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). În luna iunie […]