Lecţie de istorie şi artă sacră pentru persoanele cu handicap „Sfântul Meletie” din Alba Iulia
Beneficiarii Aşezământului social pentru persoane cu handicap „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au efectuat joi, 18 iulie, o vizită la Catedrala Arhiepiscopală şi la Muzeul de Artă Sacră „Reîntregirea” al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei unde au admirat expoziţia de icoane şi obiecte religioase.
„Vizitatorii au aflat informaţii despre istoricul Catedralei Reîntregirii, despre unele dintre cele mai importante momente din istoria românilor care au avut loc aici, cum ar fi încoronarea Regilor României Mari, Ferdinand I şi Maria sau etapele catedralei, de la construire până în prezent. Aceştia au vizitat apoi Muzeul de Artă Sacră „Reîntregirea” care găzduieşte o parte din Colecţia de patrimoniu a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei: exemplare apărute sub tipăritura Mitropoliei Bălgradului şi câteva dintre cele mai reprezentative icoane pe lemn şi pe sticlă aparţinând pictorilor din centrele iconografice din arealul Transilvaniei: Laz, Maieri sau Nicula” a precizat Bogdan Urdaş, custodele Muzeului de Artă Sacră „Reîntregirea”.
Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei dispune de o colecţie bogată, înfiinţată în anul 1982, formată din peste 2300 de exemplare de carte românească şi 660 de icoane pe sticlă şi lemn.
Din cadrul colecţiei, un fond important îl constituie icoanele pe sticlă creaţie a meşterilor zugravi activi în secolele XVIII – XIX din judeţele Alba şi Mureş. Icoanele pe sticlă pot fi atribuite centrelor de zugravi: Nicula, Maierii Alba Iuliei, Făgăraş, Lancrăm, Iernueni, Mărginimea Sibiului, Ţara Oltului, cheii Braşovului, Nordul Transilvaniei şi Crişana.
O parte din această colecţie se află expusă într-un spaţiu din cadrul complexului Catedralei Reîntregirii şi poate fi admirată de luni până joi între orele 8.00 – 16.00 şi vineri între orele 8.00 – 14.00.
După ce au admirat frumuseţea acestor obiecte religioase de o deosebită valoare istorică şi culturală, beneficiarii Aşezământului social „Sfântul Meletie” au vizitat şi Biroul de asistenţă socială şi consiliere a persoanelor cu handicap locomotor Alba, coordonat de asistent social Gabriela Mureşan care le-a împărtăşit din experienţele profesionale oferite în cadrul acestui serviciu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Vouchere pentru alimente 2025: Cardurile sociale, alimentate cu 125 lei, odată la 6 luni, de la 1 ianuarie
Vouchere pentru alimente 2025: Cardurile sociale, alimentate cu 125 lei, odată la 6 luni, de la 1 ianuarie Vouchere pentru alimente se modifică de la 1 ianuarie 2025, când cardurile sociale vor fi alimentate cu 125 lei, odată la 6 luni. De la 1 ianuarie, cardurile sociale vor fi alimentate cu 125 lei, o dată […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
MESAJE DE ANUL NOU 2025. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
-
Actualitateacum 19 ore
Model de FELICITARE de ANUL NOU. Mesaje și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de Revelion
-
Actualitateacum 4 zile
La ce distanță față de terenul vecinilor poți planta un copac: Când și ce poți planta pe limita proprietătii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră
-
Actualitateacum 2 zile
MESAJE SMS de Anul Nou haioase. Urări și Felicitări amuzante pe care le puteți transmite la trecerea dintre ani
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
Mesaje de Sfântul Vasile 2025. SMS-uri, URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc ziua numelui