Rămâi conectat

Actualitate

Lecţie de istorie şi artă sacră pentru persoanele cu handicap „Sfântul Meletie” din Alba Iulia

Dragoş Suciu

Publicat

în

lectie de istorie (2)Beneficiarii Aşezământului social pentru persoane cu handicap „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au efectuat joi, 18 iulie, o vizită la Catedrala Arhiepiscopală şi la Muzeul de Artă Sacră „Reîntregirea” al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei unde au admirat expoziţia de icoane şi obiecte religioase.

„Vizitatorii au aflat informaţii despre istoricul Catedralei Reîntregirii, despre unele dintre cele mai importante momente din istoria românilor care au avut loc aici, cum ar fi încoronarea Regilor României Mari, Ferdinand I şi Maria sau etapele catedralei, de la construire până în prezent. Aceştia au vizitat apoi Muzeul de Artă Sacră „Reîntregirea” care găzduieşte o parte din Colecţia de patrimoniu a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei: exemplare apărute sub tipăritura Mitropoliei Bălgradului şi câteva dintre cele mai reprezentative icoane pe lemn şi pe sticlă aparţinând pictorilor din centrele iconografice din arealul Transilvaniei: Laz, Maieri lectie de istoriesau Nicula” a precizat Bogdan Urdaş, custodele Muzeului de Artă Sacră „Reîntregirea”.

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei dispune de o colecţie bogată, înfiinţată în anul 1982, formată din peste 2300 de exemplare de carte românească şi 660 de icoane pe sticlă şi lemn.

Din cadrul colecţiei, un fond important îl constituie icoanele pe sticlă creaţie a meşterilor zugravi activi în secolele XVIII – XIX din judeţele Alba şi Mureş. Icoanele pe sticlă pot fi atribuite centrelor de zugravi: Nicula, Maierii Alba Iuliei, Făgăraş, Lancrăm, Iernueni, Mărginimea Sibiului, Ţara Oltului, cheii Braşovului, Nordul Transilvaniei şi Crişana.

O parte din această colecţie se află expusă într-un spaţiu din cadrul complexului Catedralei Reîntregirii şi poate fi admirată de luni până joi între orele 8.00 – 16.00 şi vineri între orele 8.00 – 14.00.

După ce au admirat frumuseţea acestor obiecte religioase de o deosebită valoare istorică şi culturală, beneficiarii Aşezământului social „Sfântul Meletie” au vizitat şi Biroul de asistenţă socială şi consiliere a persoanelor cu handicap locomotor Alba, coordonat de asistent social Gabriela Mureşan care le-a împărtăşit din experienţele profesionale oferite în cadrul acestui serviciu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea