Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

La Lunca Mureşului, o ofensă adusă drapelului naţional

Publicat

în

Pentru că voturile maghiarilor le asigură servicii la primărie, autorităţile locale din Lunca Mureşului privesc cu îngăduinţă ofensa adusă drapelului naţional

Trebuie să menţionez, să fie clar: „Nu sunt xenofobă, dimpotrivă, detest şovinismul exacerbat şi împărtăşesc ideea de bază a declaraţiei universale pentru drepturile omului de la Paris – 1948 „Orice fiinţă este de nepreţuit şi nicio judecată nu poate porni de la o discriminare a unuia faţă de celălalt”. Rog însă să-mi fie permis, atâta timp cât există state diferite, să pot avea o preferinţă: să-mi iubesc patria – deşi se pare că, mai nou, este considerat un sentiment desuet (în ceea ce-i priveşte pe români, deoarece – curios – acest sentiment se admite la alte popoare unde este considerat ok). Aş mai adăuga: Oameni buni, cetăţeni români de toate etniile, oameni de bună credinţă, veniţi ca împreună să construim o Românie, în care să ne fie bine tuturor!
Acestea fiind spuse, pot relata ce urmează:
Pe la jumătatea anului  2009 am observat ceva ce pare incredibil, dar din păcate este adevărat. Îţi vine să te ştergi la ochi, să te întrebi dacă nu cumva ai vedenii. De atunci aşa a rămas. Pe frontispiciul Primăriei comunei Lunca Mureşului, judeţul Alba, se află două tăbliţe care indică faptul că acolo se află Consiliul popular. Două, deoarece a doua reprezintă traducerea în limba maghiară a primei. Li s-a dat acest drept. Vorba aceea: „Dă-i nas lui Ivan, el se urcă pe divan”. Dânşii şi-au mai luat unul: acela de-a „traduce” în mod absolut original şi culorile tricolorului.  Dânşii văd… altfel. Astfel, sub numele România, în loc de culorile drapelului – albastru, galben, roşu, a apărut albastru, apoi o bandă albă peste ceea ce trebuia să fie galben şi roşu. Mă simt afectată în demnitatea mea de cetăţean român, deranjată, jignită, umilită şi ca urmare indignată. Pentru acest drapel au plătit cu viaţa o mulţime de români! Cumplită profanare!

Am vorbit atunci cu conducerea comunei. Primarul Brădescu (fost Smiricinski) Eugen mi-a spus că dânsul nu observase, dar de atunci n-a scăpat încă de orbul găinilor. Viceprimarul Aurel Hîrceagă a fost însă mai direct. Mi-a spus că trebuie să ţină cu ei, deoarece datorită voturilor lor au servicii în primărie. Există din păcate şi cozi de topor, care pentru câţiva bănuţi (precum Iuda) şi-ar vinde şi mamele. Am vorbit şi cu cetăţeni din comună. Preotul român mi-a spus că el a jurat să nu intre în primărie. Directoarea şcolii şi-a exprimat speranţa că poate se va rezolva. Alţii erau indignaţi, dar ar fi evitat anumite neplăceri şi şi-ar fi dorit să scoată castanele din foc, dar cu mâna altora. Unii maghiari mi-au zis că e un fapt urât, nedemn, incalificabil. Amărâţii, a căror viaţă depinde de ajutoare sociale, asemeni unor sclavi, mi-au spus că ei nu au nici o putere de exprimare. Cineva mi-a zis însă că nu-l interesează ce culori are tricolorul dacă ar avea ce mânca. Mai sunt şi de felul acesta, ca urmare a mizeriei în care au fost aduşi. Pauperizarea i-a îndobitocit. Unii m-au sfătuit să nu mă amestec dacă vreau să-mi fie bine, că s-ar putea să fiu în pericol. Să acceptăm să fim umiliţi?!
În toate etniile sunt persoane de diferite categorii, şi oameni cumsecade şi lepre. UDMR şi-a dat arama pe faţă. Este o organizaţie odioasă, în care s-au adunat leprele de elită. Au reuşit să demonstreze aceasta sărind peste cal. În străinătate ne denigrează cu orice ocazie iar în ţară ne calcă pe grumaz. Nu e cam mult? Nu luptă decât pentru interese şovine, egoiste.
În secuime, în această vară, o troiţă ridicată de români, a fost mâzgălită cu însemnul „666 Valah” (bisericile lor, monumentele lor nu sunt mâzgălite). Această organizaţie a şantajat punând diferite condiţii în schimbul voturilor lor. Dar culmea, că au ajuns să ne profaneze ce avem mai sfânt, însemnele naţionale, simbolurile existenţei noastre. Cei care nu suportă drapelul nostru, să consulte site-ul www.distanterutiere.com unde găsesc din orice localitate a ţării, distanţa în kilometri până la graniţă şi sunt liberi să plece urgent, în medii care le priesc dumnealor, unde să se trateze de alergia vederii tricolorului nostru. Nu-i ţinem priponiţi! Nu vrem dragoste cu sila!
Aţi făcut imprudenţa să atingeţi, în mod violent, stupul. Fiţi atenţi că stupul care v-a hrănit până acum, are o mulţime de albine, care vor tăbărî pe voi, nerecunoscători, nesimţiţi şi vă vor împacheta în ceară, vă vor mumifica, precum şoarecele care are îndrăzneala obraznică de-a fura mierea.
Mereu se plâng că nu li se dau drepturi, că sunt defavorizaţi, că românii sunt şovini. Statul român alocă pe cap de elev minoritar o sumă mai mare şi cu anumite garanţii în plus decât cea pentru un elev de etnie majoritară. Nu vă simţiţi revoltaţi, discriminaţi? Românii „şovini” au hotărât să fie ajutaţi minoritarii, să-şi poată învăţa limba corect, chiar şi acolo unde numărul mic de elevi nu întruneşte numărul minim necesar pentru o clasă, în timp ce în anumite zone şi locuri, cetăţeni români de etnie română ar trebui să facă cerere pentru a  putea vorbi româneşte şi poate nici aşa nu li s-ar permite, motivând că ei au drepturi. N-au ştiut aprecia înţelegerea noastră, ne-au desconsiderat şi au abuzat depăşind limita. Ce drepturi mai vor? De a ne desfiinţa etnia majoritară? În Franţa poate trăi în mod egal orice francez, fără să se recunoască nicio minoritate. Şi fac parte tot din Uniunea Europeană.
Tot respectul faţă de limba diferitelor etnii. Consider că fiecare etnie trebuie să aibă dreptul să o înveţe corect, pentru plăcerea şi cultura lor, dar în şcoli care pregătesc pentru diferite meserii şi facultăţi, instituţii care pregătesc cetăţeni pentru muncă în acest stat, limba de predare să fie cea oficială a statului unde urmează să-şi desfăşoare activitatea, respectiv, la noi, limba română, pentru a fi bine pregătiţi, a nu avea dificultăţi de integrare.
Uneori, românii au uitat să-şi vorbească limba sau n-o mai folosesc pentru a putea supravieţui într-o zonă unde minoritatea vorbeşte doar limba sa. Suntem de acord ca fiecare etnie să-şi cunoască şi să-şi vorbească limba, să-şi cunoască istoria, tradiţiile şi să le practice dar nu ostentativ, în dauna poporului român. În instituţii, în unităţi publice de deservire a populaţiei să se vorbească limba oficială a statului, astfel ca românii să nu fie puşi în situaţia să apeleze la traducători în limba română, în patria lor, sau să fie refuzaţi să muncească în anumite locuri dacă nu cunosc limba maghiară. În România, cei în pericol nu sunt minorităţile ci noi, majoritarii, care uneori suntem puşi în situaţia de a renunţa la limba română pentru a nu fi învinuiţi de antisemitism. Să nu exagerăm! Noi, românii, unde ar trebui să mergem ca să putem vorbi româneşte? Unde să ne arborăm drapelul? În Ungaria?
Înainte de pensionare, pe când eram dirigintă la o clasă a X-a, a venit o elevă din secuime, care se declara româncă şi care vroia să se transfere la şcoala noastră. Am primit-o cu toată amabilitatea. A asistat o zi la ore, după care a renunţat. Nu cunoştea deloc româneşte, nici cele mai uzuale cuvinte, înafară de salut. Am vorbit cu ea prin intermediul unui traducător. Oare ce s-a făcut acolo la orele de limba română, plătite de stat, în cei nouă ani de zile? Cum a promovat nouă clase de limba română, dacă n-a învăţat măcar să ceară pâine şi apă în limba ţării care o hrănea?! Şi culmea, pretindea a fi româncă. Tragic! Pare incredibil, dar în secuime sunt români care nu ştiu vorbi româneşte. Consider inadmisibil ca un cetăţean român, ce să mai vorbim de un cetăţean român care mai este şi de etnie română, să nu ştie vorbi româneşte.
Din inimă dorim ca minorităţile să se simtă bine, dar să nu uite că nu sunt singurele pe aici…. să se scuze dacă se simt deranjate de prezenţa noastră… dar mai suntem şi noi… ăştia, amărâţii de majoritari, de care se pare că se tinde să se facă abstracţie… să se ignore… sau se vede, chiar să caute să ne desfiinţeze. Asta nu putem admite! Să nu ne provoace să fim nevoiţi să acţionăm sub sloganul concis al crăişorului nostru, Avram Iancu (cel spânzurat adineaori, simbolic – o altă blasfemie) care atunci când s-a mobilizat mulţimea, n-a ţinut nici un discurs şi singurele cuvinte, la pornire, au fost: „No hai!” şi românii l-au urmat, pentru că fiecare avea discursul în inima lui, discurs pe care-l ştia şi-l simţea.
Mămăliga mocneşte cât mocneşte dar, ţinută prea mult pe foc, la un  moment dat explodează. Deşteaptă-te române!

Elit - Gustul Desăvârșit

Virginia ARDELEAN NICULESCU, pensionară, Lunca Mureşului


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

INFORMARE| Amendament la documentul de Ofertă Publică de Preluare Obligatorie a PREBET S.A. Aiud aprobat prin decizia A.S.F nr. 634 din data de 25.05.2022

Publicat

în

APROBAREA AMENDAMENTULUI  NU ARE VALOARE DE GARANŢIE ŞI NICI NU REPREZINTĂ O ALTĂ FORMĂ DE APRECIERE A A.S.F. CU PRIVIRE LA OPORTUNITATEA, AVANTAJELE SAU DEZAVANTAJELE, PROFITUL ORI RISCURILE PE CARE LE-AR PUTEA PREZENTA TRANZACŢIILE DE ÎNCHEIAT PRIN ACCEPTAREA OFERTEI PUBLICE OBIECT AL DECIZIEI DE APROBARE. DECIZIA DE APROBARE CERTIFICĂ NUMAI REGULARITATEA DOCUMENTULUI DE OFERTĂ ÎN PRIVINŢA EXIGENŢELOR LEGII ŞI ALE NORMELOR ADOPTATE ÎN APLICAREA ACESTEIA.

Preambul

Principalul scop al acestui document este să furnizeze date actualizate în legătură cu unele informații prezentate în Documentul de Ofertă și trebuie citit doar împreună cu Documentul de Ofertă și în contextul Ofertei descrise în Documentul de Ofertă. Ofertanții și/sau intermediarul nu au actualizat nicio altă informație  decât cea prezentată în cuprinsul acestui amendament, celelalte informații prezentate în documentul de ofertă fiind corecte și complete la data Documentului de ofertă. Astfel, nici ofertanții și nici Intermediarul nu își asumă nicio responsabilitate privind acuratețea și caracterul complet al informațiilor prezentate în documentul de Ofertă, cu excepția datelor prezentate în acest amendament, la o dată ulterioară datei Documentului de ofertă.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Publicarea Amendamentului

Prezentul Amendament este pus la dispoziția investitorilor după aprobarea sa de către A.S.F. prin publicarea unui anunț conform aceleiași proceduri utilizate pentru publicarea Documentului de Ofertă.

Amendamentul la Ofertă va fi disponibil în același mod în care este și Documentul de Ofertă astfel:

  1. În format electronic de pe website-ul Intermediarului GOLDRING SA (goldring.ro) și al Bursei de Valori București (www.bvb.ro) .
  2. pe suport de hârtie, la cererea investitorilor adresată GOLDRING SA la sediul acesteia (Tg. Mureș, str. Tudor Vladimirescu nr. 56A, jud. Mureș).

Ofertanții au convenit la modificarea Documentului de ofertă după cum urmează:

Paragraful de la punctul 6: „Impetum Investmens S.A. va achiziționa cu prioritate în cadrul Ofertei un număr maxim de 1.822.122 acțiuni, Anodin Assets S.A. va achiziționa un număr de 5.225.000 acțiuni, Ges-Green Energy Specialists SRL  va achiziționa un număr de 5.225.000 acțiuni, restul de 5.227.560 acțiuni vor fi achiziționate de Acord Construct ALT S.R.L.”

se modifică astfel:

Ofertanții vor achiziționa cu prioritate în următoarea ordine precum și în limitele maxime precizate, în funcție de numărul de acțiuni ce vor fi subscrise în cadrul ofertei, după cum urmează:

  • Impetum Investmens S.A. – 5.236.819 acțiuni,
  • Anodin Assets S.A. – 4.087.620 acțiuni,
  • Ges-Green Energy Specialists SRL – 4.087.620 acțiuni și
  • Acord Construct ALT S.R.L – 4.087.623 acțiuni”

Potrivit prevederilor art. 28 (3) din Legea nr. 24/2017, ale art. 54 (4) din Regulamentul 5/2018 și ale Documentului de Ofertă,  investitorii care au acceptat să subscrie în oferta publică de cumpărare înaintea publicării amendamentului pot să îşi retragă acceptul în termen de două zile lucrătoare de la publicarea amendamentului, respectiv în perioada 27.05.2022 – 30.05.2022.

Celelalte prevederi ale Anunțului și ale Documentului de Ofertă rămân neschimbate.

Prezentul amendament  este întocmit în conformitate cu Legea nr. 24/2017 și Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, cu modificările si completările ulterioare

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

Publicat

în

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

An de an, la data de 24 mai, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, la nivel continental, această zi având scopul de a apropia oamenii de natură și dea sensibiliza publicul privind impotanța frumuseții naturale în zonele protejate, dar și la impotanța conservării și gestionării durabile a ariilor protejate din Europa.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 40 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.

România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Din partea României, ca membri EUROPARC mai sunt: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti; Asociaţia Altitudine; Administraţia Parcului Natural Apuseni; Enduro Ranch; ProPark – Fundaţia pentru arii protejate.

În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naţionale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificaţie deosebită în domeniul protecţiei naturii şi al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a altor instituţii.

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în acelaşi timp un adevărat mozaic de naţiuni, culturi şi organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre iniţiative europene în domeniul conservării mediului. În anul 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acţiune pentru Ariile Protejate.

Iniţiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 şi altele pregătesc drumul către o reţea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia şi migrarea speciilor. În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât şi mondial se face simţită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme şi de la măsuri naţionale la măsuri internaţionale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sf Constantin şi Elena şi nume derivate din Constantin şi Elena care își serbează onomastica.

Sfinții Constantin și Elena: Peste 1,1 milioane de femei şi peste 600.00 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Citeşte şi: mesaje de Constantin şi Elena

Dintre cei 1.800.634 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 640.518 sunt bărbaţi şi 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare