Rămâi conectat

Ştirea zilei

Investiţii de aproape 30 de milioane de euro la Cupru Min Abrud

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Investiţii de aproape 30 de milioane de euro la Cupru Min Abrud

La preluarea mandatului, noul ministru al Economiei, Mihai Tudose, a declarat că îşi doreşte ca România să nu mai exporte minereu de cupru, subliniind că printre prioritățile sale se află și rezolvarea problemelor cu închiderea minelor şi haldele de steril, ”unde ne aşteaptă zile grele din punct de vedere european”, existând presiuni pentru a le închide. Totodată, Mihai Tudose a precizat că ”săptămâna viitoare deja am stabilit o întâlnire cu ministrul Apărării, pentru a ne pune de acord cu situaţiile armatei române şi capacitatea de producţie a industriei româneşti de apărare.

De asemenea, în cel mai scurt timp vom prezenta o analiză a situaţiei şi un plan de măsuri pentru a transforma România, pe baza celor doi giganţi ai economiei româneşti, Transgaz şi Transelectrica, într-un hub energetic pe Balcani. E păcat să nu folosim resursa pe care o avem”. Tudose a adăugat că va acţiona conform programului de guvernare în sectorul de minerit neenergetic, pentru ca România să nu mai exporte minereu de cupru, ci să fabrice produse finite.

La Cupru Min, obiectivele de modernizare a combinatului cuprind: diversificarea producției finite obținute din concentratul de cupru, prin separarea concentratului de fier și diversificarea gamei de produse – includerea varului industrial în sortimentele valorificate; la Cupru Min SA Abrud se va investi pentru realizarea unei instalații de producere a varului din piatra provenită de la cariera Pârâul Românesc, valoarea lucrărilor cifrându-se la 4,5 milioane de euro, iar perioada de recuperare a investiției este de 5 ani; totodată, la Cupru Min se va realiza, în perioada 2017-2020, o instalație de recuperare a metalelor din apele acide provenite din haldele de steril, investiție în valoare de 25 de milioane de euro.

Cuprul – resursă strategică

Prezent la Alba Iulia, anul trecut, Mihai Tudose a declarat că Guvernul Cioloș intenționa să privatizeze Cupru Min și să cedeze până la 80 la sută din acțiuni către un străin, precizând că mișcarea e asemănătoare cu cea de la Roșia Montană. El a adăugat că potrivit proiectului social-democraților, în zonă urmau să se investească  milioane de euro, iar Cupru Min să proceseze tot ce înseamnă minereu de cupru din România, până la produs finit, foi de cupru și produs secundar – aur și argint. Acest lucru ar duce la crearea de locuri de muncă pe orizontală, dar și pe verticală.

În opinia sa, resursele țării trebuie păstrate, iar cuprul este o resursă strategică, fiind cotată la bursă și folosită în industriile de vârf și în cea de apărare. Așa cum se cunoaște, Cupru Min deţine aproape 60 la sută din rezervele de cupru ale României şi se află în subordinea Ministerului Economiei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea