Rămâi conectat

Curier Județean

Investiții de 18 milioane lei pentru îmbunătățirea alimentării cu apă în Alba: SC APA CTTA SA Alba folosește fonduri proprii

Bera Larisa

Publicat

în

Investiții de 18 milioane lei pentru îmbunătățirea alimentării cu apă în Alba: SC APA CTTA SA Alba folosește fonduri proprii

SC APA CTTA SA Alba a anunțat, luni, 12 august 2024, că a demarat un amplu proiect de investiții. Scopul principal este îmbunătățirea sistemului de alimentare cu apă potabilă, prin dezvoltarea unei noi conducte de aducțiune și modernizarea rețelei existente. Proiectul vizează în mod special zona industrială a municipiului Alba Iulia, comuna Ciugud și comuna Berghin, și va beneficia de o investiție de 18 milioane lei, finanțată din fonduri proprii ale operatorului.

Citește și: Investiție de 10,6 milioane de lei în comuna Ohaba pentru înființarea rețelei de canalizare menajeră în localitățile Ohaba și Secășel. Licitația lansată pe SEAP

Seceta prelungită din ultimii ani și implicit consumurile mari de apă, reduc rezervele de apă potabilă în mai multe zone de operare ale SC APA CTTA SA ALBA. În scopul prevenirii acestor situații, operatorul a căutat soluții de îmbunătățire a sistemului de distribuție, acolo unde acesta permite, prin proiectarea și implementarea unor proiecte, din sursă proprie, respectiv Fondul IID ( întreţinere, înlocuire şi dezvoltare) și din alte surse.

O astfel de investiție vizează zona de operare a Sucursalei Alba Iulia, unde este implementat un proiect de îmbunătățire a alimentării cu apă potabilă pentru zona industrială a municipiului Alba Iulia, comuna Ciugud și comuna Berghin.

În prezent, zona industrială a municipiului Alba lulia, satele Totoi și Dumitra, comunele Ciugud si Berghin, localitățile Ohaba, Colibi, Secășel, sunt alimentate din magistrala de apă FIR II, având traseu comun până în anumite puncte ale rețelei.

Din cauza creșterii consumului de apă în perioada caldă și secetoasă, mulți dintre abonați ramân fără apă potabilă perioade lungi de timp. Din acest motiv a fost proiectată o nouă conductă de aducțiune care să poată transporta un debit dublu față de cel actual pentru localitățile Totoi, Dumitra si pentru rezervorul de acumulare de la Straja (rezervor din care sunt alimentate localitățile Straja, o parte din Hăpria, Berghin, Ghirbom, Henig, Ohaba, Colibi, Secășel). Din aceeași conductă va fi alimentată, în viitor, și zona industrială a municipiului Alba lulia.

Sistemul de alimentare cu apă actual va ramâne să deservească numai comuna Ciugud, cu localitățile Drâmbar, Șeușa, Ciugud, Limba, Teleac și o parte din Hăpria.

Pe traseul unde se execută prezentul proiect, au fost prevăzute în total 35 cămine din care: 17 cămine de vane, 6 cămine de aerisire-dezaerisire, un cămin cu filtru înainte de apometru, un cămin de apometru echipat cu contor apă rece, 7 cămine de golire și trei cămine de bypass pregătite să facă legătură între rețeaua existentă și cea proiectată. La cota 300 se amplasează o stație de pompare pentru a transporta apa în rezervoarele de la Straja amplasate la cota 469.

Rețeaua proiectată are lungimea de 12915m=12,915 km, iar valoarea totală a acestei investiții este de 18.000.000 lei, sursa de finanțare fiind fondurile proprii ale SC APA CTTA SA ALBA.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Acțiune în sistem integrat a polițiștilor și jandarmilor din Alba: Sute de persoane și mașini verificate și amenzi de peste 65.000 lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Acțiune în sistem integrat a polițiștilor și jandarmilor din Alba: Sute de persoane și mașini verificate și amenzi de peste 65.000 lei În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea