Rămâi conectat

Curier Județean

Investiție de 675.000 lei pentru modernizarea DJ 107E, la Hopârta: Acordul de mediu a primit undă verde

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Investiție de 675.000 lei pentru modernizarea DJ 107E, la Hopârta: Acordul de mediu a primit undă verde

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a dat undă verde pentru modernizarea DJ 107E, în lungime totală de 1,670 km. de la km 15+090 la km 16+760. Lucrările proiectate sunt în ampriză acestuia în afară părții carosabile, constând din creare spații destinate circulației pietonale și sistem de colectare și evacuare ape pluviale.

Lucrări pentru corecția și îmbunătățirea elementelor geometrice

Terasamente

Se vor execută lucrări de săpături și umpluturi pentru realizarea cotelor proiectate și gabaritele profilului transversal proiectat. În cadrul lucrărilor de terasamente se consideră și pregătirea platformei străzii, respectiv lucrări de tăiere a îmbrăcăminții rutiere pentru a prelua cotele îmbrăcăminții sau a efectua săpăturile pentru traversări.

Zone stabilizări teren fundare

Pentru stabilizarea patului drumului în cazul unor infiltrații excesive de apă, a unor pungi de nămol sau a unor zone ce nu se pot compactă, s-a evaluat o suprafață de blocaj de piatră pe substrat de nisip. Aceste lucrări au fost incluse în lucrările de terasamente.

Capace cămine de ridicat

Pe sectorul proiectat există echipare edilitară parțial, respectiv apă. Pentru asigurarea cotelor proiectate, capacele de cămin trebuie aduse la cota finală a sistematizării. Pentru aducere la cota s-a ales soluția monolit în următoarea tehnlogie: dală monolită din beton simplu C25/30 care să înglobeze căminul de utilități. Această se va realiza orizontală la cota minim – 0,30m sub cota capac proiectată pe un strat de pozare din nisip pilonat. După realizarea straturilor drumului se va poză pe un strat beton proaspăt piesă din Ba (suport capac) la pantă transversală a drumului la cota stratului de legătură. Stratul de uzură se va turna peste această, urmând că după compactare să se îndepărteze numai uzură de pe capac. S-au prevăzut pentru ridicarea la cota 10 cămine.

Sistem rutier

Pentru realizarea obiectivului propus am proiectat sisteme rutiere verificate la îngheț dezgheț conf. STAS 1709/1, 2, 3 – 90 și la sarcini din trafic NP 116-2004 alcătuirea structurilor rutiere. Astfel s-au proiectat:

Sistem rutier S1:

Refacere sistem se aplică pe partea carosabilă existența în casete la podețe și pe traseul tuburilor de descărcare a gurilor de scurgere. Strat de fundație din balast în grosime de 16cm, strat de baza din balast stabilizat în grosime de 30cm, strat de legătură din beton asfaltic cu criblură BAD22.4 în grosime de 6cm și un strat de îmbrăcăminte beton asfaltic BA16 în grosime de 4cm. S1 este echivalent cu sistemul SR12 conform NP116/2004.

Sistem rutier S2:

Sistem rutier parțial se aplică pe trotuare: Strat de fundație din balast în grosime de 30cm, și un strat de îmbrăcăminte pavele din beton vibropresat în grosime de 8cm pe strat de nisip pilonat de 3cm. S2 este echivalent cu sistemul SR19, respectiv SRT5 conform NP116/2004.

Sistem rutier S3 se aplică pe accese:

Strat de fundație din balast în grosime de 30cm, îmbrăcăminte din pereu din beton C35/45 în grosime de 10cm grosime pe un substrat de nisip pilonat în grosime de 3cm. S4 este echivalent cu sistemul SR1, respectiv SRT3 conform NP116/2004.

Valoarea totală a investiției este de 675.000 lei, iar durata de realizare este de 6 luni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea