Rămâi conectat

Oameni şi locuri

Interviu cu Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Prin Ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, în 24 martie 2011, chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea a fost numit în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba. Se împlineşte deja un an de când s-a reîntors „acasă”, după o lungă şi provocatoare peregrinare prin ţară, la conducerile inspectoratelor din Mureş, Gorj, Hunedoara şi chiar în M.A.I.
– Acum un an, la instalarea în funcţie, aţi declarat că principalele dvs. obiective sunt creşterea nivelului de siguranţă al cetăţenilor, combaterea evaziunii fiscale şi destructurarea grupărilor infracţionale ocazionale.
– Anul care a trecut a fost un an cu multe provocări şi pentru poliţiştii din Alba, care au depus eforturi pentru a depăşi dificultăţile întâmpinate dar consider că împreună am reuşit să ne îndeplinim misiunea ce ne revine în competenţă. În strategia de combatere a criminalităţii, inspectoratul nostru s-a concentrat pe contracararea infracţionalităţii economico – financiare, pe reducerea infracţiunilor grave săvârşite contra vieţii şi integrităţii persoanei, destructurarea grupărilor infracţionale ocazionale care pot genera conflicte stradale, precum şi prevenirea şi combaterea criminalităţi stradale.
În 2011, în judeţul Alba nu au fost înregistrate fapte grave de tulburare a ordinii şi siguranţei civice sau omoruri la comandă, comise cu arme de foc sau pentru reglarea de conturi între grupări criminale rivale.

Pentru a preveni escaladarea violenţei stradale, poliţiştii din cadrul inspectoratului, în cooperare cu celelalte structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor din judeţ şi procurorii din cadrul parchetelor, au manifestat exigenţă în cazul conflictelor stradale, fiind numeroase situaţiile în care, în urma probatoriilor administrate, s-au formulat propuneri de trimitere în judecată, o parte din făptuitori fiind cercetaţi în stare de arest. Grupul de lucru pe linie de grupări infracţionale s-a întrunit şi a analizat lunar activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute, în permanenţă fiind luate măsuri pentru eficientizarea activităţii de documentare a preocupărilor ilicite şi de destructurare a grupărilor infracţionale. Volumul criminalităţii sesizate la suta de mii de locuitori situează judeţul Alba pe locul 20, sub media pe ţară. Combaterea evaziunii fiscale constituie una dintre priorităţile poliţiştilor din Alba, astfel că în anul precedent numărul constatărilor în acest domeniu a crescut cu 50%, care s-au concretizat în începerea urmăririi penale pentru 295 de fapte, cele mai multe în domeniile agroalimentar, construcţii şi materiale lemnoase şi reţinerea şi arestarea a 25 de persoane.
– Cum aţi făcut faţă anului 2011 în contextul restructurărilor din Poliţie?
– Restructurările făcute la nivelul Poliţiei Române au afectat şi poliţia din Alba, astfel că, în anul 2011, au fost radiate din statul de organizare al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba un număr de 144 de funcţii de execuţie, dintre care 22 încadrate cu personal. În ciuda acestui fapt, am căutat şi identificat soluţii pentru ca siguranţa cetăţenilor din judeţul nostru să nu fie afectată.
– Care au fost acţiunile de maximă importanţă care au condus la creşterea gradului de siguranţă publică a cetăţenilor în judeţul Alba, în 2011?
– Am avut câteva acţiuni de răsunet atât în domeniul ordinii publice cât şi pentru combaterea actelor de evaziune fiscală. Aş aminti aici acţiunea desfăşurată în luna mai 2011, în urma căreia a fost destructurată gruparea „Talibanii” din Cugir. În cadrul acestei acţiuni a fost probată activitatea infracţională a 29 de persoane acuzate de comiterea infracţiunilor de tentativă de omor calificat şi deosebit de grav, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, şi altele. Pentru combaterea infracţionalităţii economico-financiare au fost organizate 5 acţiuni de amploare, care s-au desfăşurat pe raza mai multor judeţe, fiind efectuate 92 de percheziţii domiciliare şi au fost confiscate importante cantităţi de ţigări, alcool, telefoane mobile contrafăcute şi altele. Aş aminti aici acţiunile pe care sugestiv le-am intitulat „Trabucul Bihorean”, „Trabucul sârbesc” şi „Telefonul Chinezesc”.
– Cât de eficientă s-a dovedit până acum reorganizarea poliţiei din mediul rural?
– Noi am depus eforturi pentru ca aceste structuri de poliţie să funcţioneze corespunzător, pentru a putea răspunde nevoilor de siguranţă civică ale comunităţilor. Acest tip de organizare prezintă avantajul unei mai bune coordonări a misiunilor, organizarea de patrulări intercomunale şi asigurarea intervenţiei în echipă la evenimente. Desigur, această formă de organizare a poliţiei din mediul rural poate avea unele neajunsuri şi mă refer aici la faptul că poliţiştii nu mai interacţionează la fel de mult cu cetăţenii, dar încercăm să găsim soluţii pentru diminuarea acestui neajuns.
– S-a vehiculat în permanenţă conceptul de apropiere a poliţistului de cetăţean, de colaborare a poliţiei (nu numai a celei de proximitate) cu societatea civilă. Cât de bine colaboraţi acum cu societatea civilă, cu celelalte instituţii ale statului?
– Ne preocupăm permanent pentru apropierea de cetăţeni şi cunoaşterea problemelor cu care aceştia se confruntă, încercând să soluţionăm operativ şi la un nivel calitativ ridicat problemele sesizate. În acelaşi scop depunem eforturi pentru creşterea gradului de încredere a cetăţenilor în instituţia poliţiei, încurajându-i să se adreseze poliţiei ori de câte ori drepturile şi libertăţile lor sunt lezate. Cu autorităţile şi instituţiile din judeţ am realizat o cooperare foarte bună şi aş aminti aici Consiliul Judeţean Alba, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Alba şi autorităţile locale din Alba Iulia, Blaj, Sebeş, Abrud, Câmpeni, Cugir, Teiuş, Zlatna, Galda de Jos, Cetatea de Baltă, Ciugud, Fărău, Ighiu, Jidvei, Lupşa, Ocoliş, Sălciua, Şibot, Şugag şi Vinţu de Jos.
– Efectivele din subordinea dvs. sunt pregătite – teoretic şi practic – pentru asigurarea unei bune funcţionări a procesului electoral în 2012?
– Da. Poliţiştii din judeţul Alba sunt pregătiţi atât teoretic cât şi practic pentru a asigura desfăşurarea în condiţii de normalitate civică pe durata activităţilor premergătoare, a campaniei electorale cât şi pe durata de desfăşurare a alegerilor.
– Care sunt principalele obiective ale IPJ Alba în 2012?
– Pentru anul 2012 principalele obiective propuse sunt: destructurarea grupărilor infracţionale ocazionale şi a celor care generează conflicte stradale, intensificarea acţiunilor şi măsurilor de combatere a fenomenului infracţional ce prejudiciază bugetul consolidat al statului (evaziune fiscală, contrabandă, spălarea banilor), optimizarea capacităţii de acţiune a structurilor de siguranţă publică pentru creşterea gradului de securitate al cetăţeanului, orientarea pregătirii profesionale continue în concordanţă cu noile concepte implementate şi pentru îndeplinirea obiectivelor asumate, mai buna gestionare a resurselor umane, financiare şi logistice, prin prioritizarea acestora, în funcţie de obiectivele stabilite, consolidarea şi diversificarea parteneriatului cu comunitatea.
– Mâine este 25 martie, Ziua Poliţiei Române. Ce le transmiteţi subordonaţilor dumneavoastră?
– Cu ocazia acestei zile festive, poliţiştilor din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba le urez multă sănătate, succes în îndeplinirea nobilei misiuni pe care ne-am asumat-o şi în exercitarea profesiei de poliţist. Pe cetăţenii din judeţul Alba îi asigur că alături de colegii mei, cu seriozitate, transparenţă şi bună credinţă, voi depune toate diligenţele necesare pentru a se simţi în permanenţă protejaţi. Le mulţumesc tuturor şi fie ca spiritul de sărbătoare să domnească în această zi. La mulţi ani!

A consemnat,
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea