Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Interviu cu domnul Simion CREŢU, director general ADR Centru

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

ADR CENTRU DEVINE PROMOTORUL ENERGIEI DURABILE ÎN REGIUNEA CENTRU

    – După succesul proiectelor internaţionale derulate de către ADR Centru, stimate domnule director general Simion Creţu am aflat că agenţia pe care o conduceţi a fost invitată de către Directoratul General pentru Energie al Comisiei Europene să devină Coordonatorul teritorial al Convenţiei Primarilor în judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Comisia Europeană recunoaşte astfel rezultatele acţiunilor derulate de către ADR Centru ca entitate regională, în privinţa promovării utilizării resurselor de energie regenerabilă. Vă rugăm să ne explicaţi ce înseamnă asta pentru regiunea noastră şi pentru judeţul Alba?
– În calitate de Coordonator Teritorial al Convenţiei, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru devine principalul aliat al Comisiei Europene în transmiterea mesajelor şi în creşterea impactului Convenţiei Primarilor. Convenţia Primarilor (Convenant of Mayors) este unul din instrumentele pe care Comisia Europeană le-a creat pentru a sprijini autorităţile locale europene în dezvoltarea de politici energetice durabile. Convenţia Primarilor este un angajament, al oraşelor şi localităţilor semnatare, de sprijinire a obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene în termeni de reducere a emisiilor de CO2 prin promovarea eficienţei energetice, precum şi pentru producerea şi utilizarea de energie curată. Aderarea la această convenţie implică semnarea unei adeziuni prin care Consiliul local, prin primarul localităţii, se angajează să depună eforturi pentru a merge mai departe de ţintele energetice stabilite de UE pentru anul 2020.
– Concret, cum s-a ajuns la acest rezultat, la o recunoaştere atât de importantă a activităţii ADR Centru în acest domeniu?
– Rezultatele notabile obţinute într-un domeniu de mare interes pentru Uniunea Europeană, domeniu care susţine reducerea consumului de produse petroliere şi gaze, dar şi utilizarea resurselor oferite de natură pentru a crea energie, au remarcat ADR Centru dintre celelalte organizaţii reprezentate la nivelul Comisiei Europene. ADR Centru a fost prima regiune ce a realizat o strategie la nivel naţional, în privinţa energiei regenerabile, prin care sunt evidenţiate resursele naturale şi potenţialul energetic cele mai eficiente din Regiunea Centru. De asemenea, ADR Centru a înfiinţat primul cluster din România pe tematica energiilor regenerabile.
– Despre ce proiecte regionale este vorba?
– În primul rând, este vorba despre Proiectul RenERg EuREg, finanţat de Comisia Europeană prin Programul Cadru 7. Acesta a fost prima iniţiativă a agenţiei de a susţine producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile şi de a include dezvoltarea durabilă a sectorului energetic (eficienţa energetică, reducerea emisiilor de CO2, utilizarea SER) în priorităţile de dezvoltare a Regiunii Centru. Proiectul care s-a derulat în perioada ianuarie 2008 – decembrie 2010 a avut ca rezultat elaborarea primei Strategii regionale din România pentru utilizarea surselor de energie regenerabilă şi crearea primului cluster de cercetare din Regiunea Centru în domeniul energiei regenerabile. În al doilea rând, este vorba despre proiectul finanţat prin programul Intelligent Energy Europe – PromoBio, în care ADR Centru este partener, are ca scop promovarea iniţiativelor regionale în domeniul biomasei. Acest proiect se concentrează asupra acordării de sprijin iniţiatorilor de noi afaceri care utilizează biomasa locală în scopul producerii de energie. Proiectul PromoBio se derulează în perioada iunie 2011 – noiembrie 2013. Şi, în sfârşit, este vorba despre proiectul ENESCOM, prin care promovăm direct această Convenţie a Primarilor.
– Vă rugăm să ne daţi câteva date despre acest proiect ENESCOM şi să precizaţi câte primării din judeţul Alba sunt incluse în acest proiect?
– ADR Centru promovează Convenţia Primarilor, la nivelul Regiunii Centru, prin intermediul proiectului ENESCOM – „Reţea Europeană de Centre de Informare pentru promovarea Energiei Durabile şi reducerea emisiilor de CO2 în comunităţile locale” – contract de finanţare IEE/09/667/SI2.558230, cu un buget de 131.610 euro. Prin intermediul acestui proiect, până în prezent, au fost sprijinite să adere la Convenţia Primarilor şase localităţi din Regiunea Centru. Acestea sunt Cugir, Râşnov, Târgu Mureş, Săcele, Sfântu Gheorghe şi Zlatna. Ele se adaugă altor şase oraşe deja aderate: Aiud, Alba Iulia, Avrig, Braşov, Făgăraş şi Sighişoara. Cu sprijinul proiectului ENESCOM, ADR Centru va furniza consiliere şi sprijin celor şase primării aderate pentru realizarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă şi pentru implementarea măsurilor prevăzute în planuri astfel încât, până în luna noiembrie 2012, aceste planuri să fie înaintate oficiului pentru Convenţia Primarilor. Se observă că patru dintre cele 12 primării aderate la program sunt din judeţul Alba. Acest lucru demonstrează interesul acestor administraţii de a implementa programe destinate eficientizării consumului energetic şi de sprijinire a producerii energiei din surse regenerabile. Primăriile care au aderat sau care doresc să adere la Convenţia Primarilor trebuie să prezinte planuri de acţiune în domeniul energiei durabile, incluzând un inventar de referinţă al emisiilor, plan prin care se descrie modul în care vor fi atinse şi depăşite obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 până în anul 2020.
– Cu alte cuvinte, avem certitudinea că acest domeniu va evolua şi vom putea vorbi de îndeplinirea cu succes a unor obiective europene şi naţionale?
– Sigur că da! Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru se implică tot mai mult în aplicarea principiilor politicii energetice europene, cum aţi văzut, prin diferite proiecte. Noi am şi obţinut reacţii bune de la mediul privat şi de la autorităţile din Regiunea Centru. Promovarea Convenţiei Primarilor şi aderarea comunităţilor locale la principiile acestei convenţii, reprezintă un angajament ferm în atingerea ţintelor referitoare la: reducerea cu 20%, faţă de anul 1990, a emisiilor de gaze cu efect de seră; atingerea ponderii de 20% din consumul previzionat de energie care să provină din surse regenerabile de energie şi reducerea cu 20% a folosirii energiei primare, prin îmbunătăţirea eficienţei energetice. Acestea sunt ţinte oficiale europene. Prin acordul de parteneriat încheiat între Agenţie şi Comisia Europeană, Directoratul General pentru Energie recunoaşte public faptul că ADR Centru este un actor major în cadrul Convenţiei Primarilor, în calitatea sa de Coordonator Teritorial al Convenţiei, pentru acordarea de sprijin autorităţilor locale din Regiunea Centru.
– Vă dorim mult succes în această activitate atât de importantă pentru mediul înconjurător şi pentru utilizarea de energie curată! (N.I.T.)

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un episcop și epoca sa: VASILE MOGA – 250 de ani de la naștere

Unirea Ziarul

Published

on

Un episcop și epoca sa: VASILE MOGA – 250 de ani de la naștere Prof. Dr. Mihai-Octavian Groza – Liceul German Sebeș/Institutul de Istorie Ecleziastică „Nicolae Bocșan” Cluj-Napoca La 19 noiembrie 2024 aniversăm 250 de ani de la nașterea episcopului Vasile Moga, un ierarh uitat de la începutul secolului al XIX-lea care, prin truda sa, […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea