Întăbularea gratuită a terenurilor începe anul acesta. 415 milioane de euro alocați pentru realizarea cadastrului agricol

Petse 415 milioane de euro au fost alocați pentru realizarea cadastrului agricol. Intabularea gratuită a terenurilor agricole începe anul acesta, susține secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu.

Procesul este esențial pentru că, începând cu anul 2020, plățile în agricultură se vor face pe exploatație și nu pe unitatea de suprafață. Banii pentru realizarea cadastrului agricol provin din fonduri europene și contribuții naționale. Este vorba despre 415 milioane de euro, din care 265 de milioane de euro din fondurile europene pe dezvoltare regională și 150 de milioane de euro de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

”Cred că este o sumă acoperitoare pentru cele 14 milioane hectare extravilan, arabil plus agricol. Din calculele noastre este vorba de un cost de 30 de euro pe hectar. Sper să apară rapid acest act normativ, la care o să contribuim și noi pentru îmbunătățirea proiectului. Este extrem de necesar acest lucru pentru că, începând cu anul 2020, plățile în agricultura europeană se vor schimba. Va intra un nou sistem de plată și din 2020 nu vom mai putea plăti dacă nu avem totul intabulat. Noi am inclus acest sistem în legislația noastră cu privire la plățile directe din 2018, ca să obișnuim oamenii cu sistemul, dar ar trebui să cadastrăm până atunci”, a adăugat Daniel Botănoiu.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...