Rămâi conectat

Cultură Educație

Inspectorii ITM Alba au aplicat amenzi ce depăşesc 100.000 lei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În perioada 18 – 22 octombrie, ITM Alba a derulat controale prin care a urmrit respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de munc şi în cel al securitţii şi sntţii în munc. În domeniul relaţiilor de munc, inspectorii au controlat 108 societţi, la acestea fiind depistate 155 de nereguli şi 15 persoane care munceau la negru. Toate acestea au condus la aplicarea a 30 de sancţiuni, din care 22 de amenzi în valoare de 67.000 lei (14 amenzi pentru munca la negru în valoare de 45.000 lei) şi 8 avertismente. Dintre deficienţele sesizate în timpul controalelor amintim: primirea la munc a persoanelor fr întocmirea contractelor individuale de munc şi în absenţa fişelor de aptitudine; neînregistrarea la ITM Alba a contractelor individuale de munc; nu se conducea evidenţa orelor prestate de salariaţi; refuzul angajatorului de a se prezenta la ITM Alba cu documentele necesare efecturii controlului în domeniul relaţiilor de munc; neplata drepturilor salariale la data stabilit în contractele individuale de munc; nu au fost depuse în termenul legal, la ITM Alba, dovezile de calculare a drepturilor salariale şi declaraţiile fiscale privind stabilirea comisionului datorat; dosarele personale ale salariaţilor nu conţineau actele necesare angajrii; nu au fost stabilite atribuţiile corespunztoare postului (prin fişa postului). În domeniul securitţii şi sntţii în munc, inspectorii ITM Alba au verificat activitatea a 49 de unitţi, la care au depistat 152 de nereguli, fiind dispuse msuri pentru intrarea în legalitate. Au fost aplicate 37 de sancţiuni, din care 10 amenzi în valoare de 35.000 lei şi 27 de avertismente. Principalele deficienţe constatate de inspectori au fost: lipsa fişelor de instruire la angajare; consemnarea incorect a instruirii la angajarea lucrtorilor sau efectuarea ei necorespunztoare; desfşurarea activitţii fr efectuarea examenului medical la angajarea lucrtorilor; lipsa examenelor medicale periodice ale angajaţilor; lipsa fişelor de aptitudine eliberate în urma examinrii medicale la angajare şi/sau periodic a lucrtorilor; lipsa evalurii riscurilor de accidentare şi îmbolnvire profesional pentru activitţile desfşurate; lipsa instrucţiunilor proprii de securitatea muncii pentru activitţile desfşurate; obstrucţionarea inspectorilor în timpul efecturii controlului.

(A.D.T.)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Holcim România pregătește tineri absolvenți de liceu pentru industria construcțiilor în cadrul Școlii Tehnice Holcim, un program de școlarizare gratuit prin intermediul căruia vor deveni angajații companiei !(P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Holcim România pregătește tineri absolvenți de liceu pentru industria construcțiilor în cadrul Școlii Tehnice Holcim, un program de școlarizare gratuit prin intermediul căruia vor deveni angajații companiei ! Programul educațional inițiat de Holcim România va începe în septembrie 2025 și are o durată de școlarizare de 2 ani. Toate costurile de școlarizare sunt suportate integral […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea