Înrăutățirea stării de sănătate și diminuarea veniturilor, principalele surse de îngrijorare ale românilor – SONDAJ
Un sondaj realizat în luna martie de INSCOP Research arată că majoritatea românilor consideră că țara se îndreaptă către o direcție greșită, principalele surse de îngrijorare fiind legate de înrăutățirea stării de sănătate, diminuarea veniturilor și posibilitatea unui conflict/război în zonă.
Potrivit INSCOP, 58,8% dintre respondenți consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită (față de 52,3% în noiembrie 2015), 30,9% sunt de părere că direcția este bună (față de 34,3% în noiembrie), iar 10,3% nu știu sau nu răspund (față de 13,4% în noiembrie).
Înrăutățirea stării de sănătate reprezintă principala sursă de îngrijorare pentru români, cu 20% dintre opțiuni (la fel ca în noiembrie 2015). Diminuarea veniturilor îi îngrijorează pe 17,8% dintre români (față de 17,5% în noiembrie), iar posibilitatea producerii unui conflict/război în zonă pe 17,3% (față de 18,6% în noiembrie), urmează pierderea locului de muncă (13,3% în martie față de 11,7% în noiembrie) și creșterea prețurilor (11,1% în martie față de 12,2% în noiembrie). De asemenea, 6,9% dintre români sunt îngrijorați de instabilitatea politică (față de 10,4% în noiembrie).
Sondajul citat relevă că pe ultimele poziții în clasamentul surselor de îngrijorare se situează posibilitatea producerii unor calamități naturale (5,1% în martie față de 4,4% în noiembrie) și deteriorarea mediului înconjurător (2% în martie față de 1,2% în noiembrie). Totodată, 3,8% dintre respondenți se declară îngrijorați de alte probleme, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 2,6%.
Cercetarea INSCOP mai arată că 45,6% dintre români consideră că principala problemă cu care se confruntă țara și care ar trebui să fie prioritatea numărul unu pentru instituțiile statului o reprezintă creșterea economiei și crearea de locuri de muncă. Pe poziția a doua în lista priorităților se situează combaterea corupției cu 25,3%, urmează îmbunătățirea asistenței medicale (9%), reducerea inegalităților dintre bogați și săraci (8,2%), apărarea țării împotriva amenințărilor externe (5,7%), reducerea numărului de funcționari și reforma administrației publice (3,8%). În aceeași chestiune, 0,7% dintre respondenți menționează alte priorități, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 1,8%.
Barometrul „INSCOP — Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul”, în perioada 21—28 martie. Volumul eșantionului a fost de 1.063 de persoane și este reprezentativ pentru populația majoră a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. (V.N.)
Sursa Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 6 minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918