Infrastructura, MOTIVUL pentru care DAIMLER a exclus Sebeșul ”din cărți” pentru construcția fabricii de motoare. Explicația Ministrului Economiei
Compania germană Daimler a anunțat, recent, că a ales Polonia pentru o uzină de motoare și foarte mulți au spus că România a pierdut o investiție mare. Costin Borc, ministrul Economiei, spune că România nu a pierdut investiția, fiindcă nu a fost niciodată în cărți, deoarece condiția principală era ca motoarele să ajungă în maxim 17 ore la fabrica din Bremen.
Totodată, ministrul a spus că România este în căutarea celui de-al treilea producător auto, dar nu a dat detalii suplimentare, menționând că „nu este un proiect care să dureze șase luni”.
Costin Borc, prezent la o conferință organizată de Ziarul Financiar, a spus ca România nu a pierdut investiția de jumătate de miliard de euro anunțată recent de Daimler, care va construi o fabrică de motoare la Jawor, în Polonia.
„Nu am fost la Sebeș (n. r. la fabrica Daimler) doar ca să tai panglici. Am discutat cu Daimler, știam de investiție, însă România nu a fost în cărți încă de la început. Condiția principală era ca de la poarta fabricii, până la uzina din Bremen să se facă mai puțin de 17 ore”, spune ministrul.
De la Jawor pana la Bremen sunt 650 km. Ca și comparatie, de la Sebeș la Bremen sunt 1.600 km.
Despre uzina de motoare s-a vorbit mult în ultimele săptămâni și se spera ca România are o sansă, mai ales că Daimler are în zona Sebes-Cugir producție de componente și derulează un program investițional de 300 milioane euro.
Borc declara recent că se dorește aducerea unui al treilea producător auto în țară și invoca o companie producătoare de mașini electrice, gândul tuturor mergând la Tesla Motors. Ministrul Borc nu a dat miercuri detalii despre cum a evoluat proiectul, referindu-se și reticenta oamenilor din industrie de a da detalii despre proiectele viitoare. „Ne dorim un producător de mașini electrice sau de componente, vrem ca o astfel de investiție să devina realitate, însă nu este un proiect care să dureze șase luni”. (C.M.)
sursa: Hotnews
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]