În acest an ITM Alba a efectuat controale la 21 de distribuitori şi comercianţi de produse industriale
Comisia de Dialog Social a Judeţului Alba, întrunită azi la sediul Instituţiei Prefectului, a făcut o analiză cu privire la activitatea de supraveghere a pieţei de produse industriale, derulată în 2012 de către ITM Alba, conform cerinţelor Comisiei Europene.
De la începutul anului şi până în prezent, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba a efectuat controale la 21 de distribuitori şi comercianţi de produse industriale, în cadrul cărora au fost verificate, pentru conformitate, 632 de produse. În general, au fost identificate nereguli la documentele care trebuie să însoţească produsele şi care trebuie să ajungă la cumpărători, respectiv la utilizatori, şi de care aceştia au nevoie pentru a fi informaţi cu privire la modul de instalare şi utilizare a produselor. Mai exact, din raportul prezentat de ITM Alba, rezultă că s-au depistat neconformităţi cu privire la documentele referitoare la instrucţiunile de utilizare şi declaraţia de conformitate, lipsa documentelor, integral sau parţial, ori a traducerilor acestora în limba română, lipsa unor referiri la cerinţele din directivele aplicabile sau forma de întocmire a declaraţiei de conformitate.
Datele cu privire la activitatea de control în domeniul supravegherii pieţei au fost comunicate lunar, în format electronic, la Inspecţia Muncii, fiind centralizate şi transmise structurii de specialitate din cadrul Comunităţii Europene. Cerinţele esenţiale ale oricărui produs industrial se referă la protecţia sănătăţii, securitatea utilizatorilor, precum şi la protecţia proprietăţii şi a mediului.
Pe toate produsele care respectă aceste cerinţe esenţiale este aplicat, înainte de introducerea pe piaţă, marcajul de conformitate CE. Acesta atestă faptul că produsul este conform cu toate prevederile comunitare aplicabile şi că toate procedurile de evaluare a conformităţii sale au fost îndeplinite. Marcajul CE se aplică tuturor produselor noi, indiferent dacă au fost fabricate în statele membre ale UE sau în alte ţări, tuturor produselor folosite şi second hand importate din terţe ţări, precum şi tuturor produselor modificate substanţial care fac obiectul directivelor ca produse noi.
“Din punctul meu de vedere, este important ca populaţia judeţului Alba să fie informată despre activitatea serviciilor publice deconcentrate cât şi despre faptul că Instituţia Prefectului Judeţul Alba monitorizează în permanenţă aceste servicii, iar întâlnirile lunare ale comisiilor de lucru au rolul supravegherii acestor activităţi. Nu în ultimul rând, prin faptul că facem publice discuţiile din cadrul şedinţelor, ne asigurăm că transmitem informaţii de care cetăţenii au nevoie în viaţa de zi cu zi, cum este şi cazul conformităţii produselor de natură industrială, ce a făcut obiectul discuţiei de astăzi”, a precizat Flaviu-Mircea Cozuc, prefectul judeţului Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Programul „Prima Seră”: Ajutor financiar de până la 200.000 de euro pentru domeniul agricol din România
Programul „Prima Seră”: Ajutor financiar de până la 200.000 de euro pentru domeniul agricol din România Fermierii români ar putea beneficia de ajutoare financiare nerambursabile de până la 200.000 de euro printr-un nou program lansat de guvern. Programul „Prima Seră” a fost aprobat de Senat, urmând să fie votat în Parlament și să fie publicat […]