Rămâi conectat

Actualitate

În 2015, Ziua mondială a astmului este marcată la 5 mai. Tema din acest an, „Puteți controla astmul dumneavoastră”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua mondială a astmului este marcată, în 2015, în întreaga lume la 5 mai și are ca obiectiv îmbunătățirea informării despre această afecțiune și despre modurile de îngrijire.

astmÎn acest an, tema aleasă este „Puteți controla astmul dumneavoastră” și are și o subtemă „E timpul pentru tratarea astmului bronșic”. Ziua mondială a astmului este un eveniment anual organizat de Inițiativa Globală pentru Astm (Global Initiative for Asthma — GINA), în colaborare cu grupurile pentru îngrijirea sănătății și cu educatori specializați în problemele astmului. GINA a lansat și în acest an provocarea ca fiecare organizator al unui eveniment dedicat zilei să completeze propoziția: „Este timpul să …” pentru a fi în acord cu evenimentul și pentru a ajunge la publicul țintă, după cum se menționează pe www.ginasthma.org.

Astmul este o boală a căilor respiratorii. Simptomele variază de la persoană la persoană, dar în general includ tuse, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, dureri în piept sau de presiune, care pot apărea de mai multe ori pe zi sau pe săptămână și se pot agrava în timpul activităților fizice sau în timpul nopții. Astmul trebuie privit fără teamă și false prejudecăți: a fi astmatic nu înseamnă că nu poți să duci o viață normală. Sunt sportivi, campioni olimpici care suferă de astm, personalități publice, oameni obișnuiți și toți pot avea o viață normală. Specialiștii se concentrează pe educarea publicului cu privire la cele mai eficiente modalități de a controla și de a trata astmul.

Statisticile arată că peste 300 de milioane de oameni suferă de astm la nivel mondial și peste 250.000 de persoane mor anual de astm, potrivit estimărilor OMS. În Europa 30 de milioane de persoane suferă din cauza astmului. Prevalența este în continuă creștere, mai ales în rândul copiilor, iar, în ultimii ani, numărul bolnavilor s-a dublat. Raportul GINA confirmă faptul că astmul este în creștere în întreaga lume și estimează că încă 100 de milioane de persoane ar putea să sufere de astm până în 2025.

Prevalența simptomelor de astm la adulți în țara noastră este în jur de 10%, iar la copii de 6,4%. Datele statistice de la Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică arată ca numărul cazurilor de astm bronșic înregistrat de către medicii de familie în anul 2011, în România, a fost de 23.552, cu 12% mai mult față de anul 2009.

Marcarea Zilei mondiale a astmului în România este realizată prin diverse evenimente, care se desfășoară în mai multe orașe, precum campanii de informare asupra bolii și a tratamentelor existente, efectuarea gratuită a testului — spirometrie, expoziții de picturi, desene și colaje de fotografii având ca temă astmul, întâlniri cu specialiști etc.

Organizată pentru prima dată în 1998, Ziua mondială a astmului este marcată în peste 35 de țări. Participarea a crescut în fiecare an, continuându-se sensibilizarea la nivel mondial atât prin educație, cât și prin organizarea unor manifestări diverse.

Sursa Agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Scădere abruptă pe bursă după anunțul măsurilor fiscale, anunțate de premierul Ilie Bolojan: BET, cel mai accentuat declin din ultimele două luni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Scădere abruptă pe bursă după anunțul măsurilor fiscale, anunțate de premierul Ilie Bolojan: BET, cel mai accentuat declin din ultimele două luni Indicele BET, principalul indicator al Bursei de Valori București (BVB), a înregistrat miercuri, 2 iulie 2025, un recul de 1,7%, cel mai accentuat declin din 5 mai 2025 încoace, pe fondul reacției negative […]

Citește mai mult

Actualitate

Patronii firmelor din România, nemulțumiți de măsurile fiscale anunțate de Bolojan: ”Criza bugetară nu se rezolvă prin supraimpozitarea mediului privat”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Patronii firmelor din România, nemulțumiți de măsurile fiscale anunțate de Bolojan: ”Criza bugetară nu se rezolvă prin supraimpozitarea mediului privat” Confederația Patronală Concordia, organizație prezidată de Dan Șucu și din care provine și consilierul prezidențial Radu Burnete, și-au exprimat miercuri, 2 iulie 2025,  „profunda îngrijorare și nemulțumire” față de pachetul de măsuri fiscale anunțat de Executiv, […]

Citește mai mult

Actualitate

ANM trage un semnal de alarmă:  Nou episod de caniculă severă, în luna iulie, în România

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

ANM trage un semnal de alarmă:  Nou episod de caniculă severă, în luna iulie, în România Adiministrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că, România intră într-un nou episod de caniculă severă, cu temperaturi care vor atinge și chiar vor depăși 36 de grade Celsius, în special în sudul și sud-estul țării. Potrivit Elenei Mateescu, directorul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea