Rămâi conectat

Actualitate

Hotărâre CEDO | Statul român obligat să restituie 17.000 de ha de teren sau să plătească peste 61 de milioane de euro: „Funcționarii statului ne-au râs în față”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Hotărâre CEDO | Statul român obligat să restituie 17.000 de ha de teren sau să plătească peste 61 de milioane de euro: „Funcționarii statului ne-au râs în față”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dispus marți, 7 ianuarie 2025, că statul român trebuie să restituie în natură 17.000 de hectare de teren Asociației Composesorale Borșa, în termen de 12 luni de când hotărârea CEDO este considerată definitivă, iar în cazul în care terenul nu este restituit, statul român va trebui să plătească despăgubiri în valoare de peste 61 de milioane de euro.

Citește și: Conturile REVOLUT, în vizorul ANAF: Ce se întâmplă cu banii românilor cu datorii la stat, odată cu introducerea IBAN-ului local românesc

“Acum, după ce Curtea a stabilit că reclamantei trebuie să i se restituie în natură cele 17.000 de ha, în termen de 12 luni de când hotărârea este definitivă, autoritățile naționale sunt obligate să respecte și să execute hotărârea CEDO. În caz contrar, Ministerul de Finanțe va achita 61.540.966 milioane de euro din banii noștri, ai tuturor”, a declarat pentru G4Media avocata Nicoleta Popescu, care a reprezentat Composesoratul la CEDO.

Statul român mai are o șansă la Marea Cameră a Curții Europene pentru Drepturile Omului, acolo unde poate contesta decizia, dar doar în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor. CEDO a constatat încălcarea dreptului de proprietate a reclamantei alături de alți 27 de reclamanți în Hotărârea Văleanu și alții împotriva României, pronunțată ca definitivă la data de 8 noiembrie 2022.

Avocata Nicoleta Popescu a precizat că CEDO a acordat, autorităților naționale, un termen de grație de peste doi ani pentru a respecta dreptul de proprietate al reclamantei și a pune în executare o sentință judecătorească executorie din 2005 care obliga comisia locală Borșa și comisia județeană să restituie cele 17.000 de ha de pădure, proprietate a reclamantei.

“În acești 2 ani de la prima hotărâre a Curții, reprezentanții reclamantei au avut numeroase întâlniri cu agentul guvernamental, autoritățile locale și centrale fără niciun rezultat. Am întâlnit reprezentanți ai statului aroganți, zeflemitori și incompetenți care nu erau conștienți ce înseamnă o hotârâre de condamnare a statului român și că, dacă nu vor restitui proprietatea, cetățenii întregii țări vor trebui sa plătească ei, valoarea proprietății reclamantei. Funcționarii statului ne-au râs în față, ne-au spus și ”ce dacă aveți o hotărâre de condamnare, instanțele au greșit, nu aveți dreptul la nimic fiindcă nu vrem noi”, a mai declarat avocata Nicoleta Popescu.

Totodată, pe lângă despăgubirea de 61 de milioane de euro, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a mai condamnat statul român la plata de despăgubiri pentru alți doizecișișapte de reclamanți, notează sursa citată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Zile libere pentru angajații români: Când are loc prima minivacanță din 2025

Bera Larisa

Publicat

în

Zile libere pentru angajații români: Când are loc prima minivacanță din 2025 După zilele libere de Crăciun, Bobotează și Sfântul Ion, angajații s-au întors la muncă, însă următoarea minivacanță este aproape. Potrivit Codului Muncii, ziua de 24 ianuarie 2025 este zi liberă legală. Din fericire, această data pică într-o zi de vineri, astfel că, angajații […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea