Hormonii şi antibioticele pentru animale nu vor mai putea fi achiționate fără rețetă. Noua lege a medicamentelor

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

În urma numeroaselor proteste ale medicilor veterinari începute cu trei ani în urmă, Parlamentul a adoptat, în sfârșit, noua lege a medicamentelor pentru animale.

De acum înainte, micii producători particulari de carne, lapte și ouă, care vând și în piețe trebuie să ceară rețete și să fie supravegheați de medicii veterinari, dacă au nevoie de tratamente pentru animale de fermă. Vechea variantă a legii le-a permis să cumpere și să folosească așa cum s-au priceput, inclusiv hormoni și antibiotice.

Ce presupune noua lege a medicamentelor pentru animale

Noua lege, adoptată de Parlament acum câteva zile, va limita drastic comerțul cu medicamente pentru animale. Practic, vânzarea și folosirea tratamentelor pentru animalele de fermă, dar și pentru cele de companie se vor face doar în prezența, sub supravegherea și cu răspunderea veterinarului. Nimeni nu poate cuantifica însă efectele celor trei ani de folosire necontrolată.

Mai precis, în octombrie 2017, o ordonanță a dat mână liberă oricui să își deschidă, în România, farmacii pentru animale, fără a fi obligat să aibă în echipă un medic veterinar. Peste noapte au apărut peste 200 de magazine care vindeau chiar și hormoni, deja interziși pe piața europeană, direct către proprietarii de animale.

La câteva luni, doctorii au ieșit în stradă, acuzând statul că pune în pericol sănătatea populației.

Oficial, în România sunt 1 milion 200 de mii de gospodării în care se cresc păsări, porci și vite, fie pentru consumul familiei, fie pentru vânzarea la piață ori către vecini și apropiați.

Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari: „Această categorie a avut posibilitatea să își achiziționeze medicamente veterinare, să le administreze cum au considerat sau dacă au ținut cont de cel care le-a vândut.”

Reporter: „Ce fel de medicamente au putut să le dea?”

Viorel Andronie: „Orice. Inclusiv antibiotice, antiparazitare, antiinflamatorii, hormoni.”

Tot mai mulți orășeni caută, printre țărani, surse de ouă, carne și lapte așa-zis bio. Plătesc de două, trei ori mai mult decât costă produsele industriale, fără să știe că în ultimii ani acestea n-au fost supuse nici unui control veterinar.

Reporter: „Luând un pui de țară de la piață în acești ani, am fi avut garanția că este corect crescut?”

Marius Darius Codreanu, medic veterinar: „Atâta timp cât accesul liber la medicamente veterinare a fost posibil, nu putem avea această garanție.”

Ce se întâmplă dacă un crescător le administrează medicamente animalelor, dar nu așteaptă perioada necesară ca substanțele să părăsească sistemul?

Ce se întâmplă dacă un mic crescător de vaci le administrează acestora medicamente antimicrobiene, dar nu așteaptă perioada necesară ca substanțele chimice să părăsească sistemul animalului, înainte să vândă laptele? Ei bine, un copil mic care bea acest lapte poate face intoxicații grave. Cât despre animalele mici de companie, dacă primesc antibiotice în cantitate și cu o frecvență incorecte, pot face șoc anafilactic. Pe termen lung, dezvoltă rezistență la acele tipuri de antibiotic. Interesant este că același fenomen se petrece și cu stăpânul. Trăind în același mediu, au aceeași floră microbiană.

Gabriel Predoi, decan Medicină Veterinară: „Peste 700.000 de oameni mor anual din cauza ineficacității celor mai bune antibotice. De aceea salutăm modificarea legii.”

Noul regulament urmează să fie promulgat de președintele României.

Sursa: stirileprotv.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

apoliticul 15 octombrie 2020 at 9:33

Sau mai bine zis au rămas fără obiectul muncii. Cum sa vina toate farmaciile medicamente?
Pai doctorul ala de ce a investit bani sa a-și facă farmacie dacă dincolo e mai ieftin?

Comentariile sunt oprite