Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

Grand Gala, trandafirul favorit al anului 2012, a cucerit participanții de la Ziua Rozelor din Ciumbrud

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Producătorii de trandafiri din Ciumbrud au fost astăzi din nou în centrul atenţiei, alături de cei din tot județul Alba, cu ocazia tradiționalei sărbători organizată de 11 ani la Aiud, Ziua Rozelor.

Programul a debutat cu o paradă în care s-au încolonat trăsuri şi maşini decorate cu flori, condusă de majorete care au susținut un adevărat spectacol în acordurile muzicii de fanfară, pe tot traseul parcurs între Primăria Aiud și Parzul Rozelor din Ciumbrud.

La locul central de desfășurare a evenimentului vizitatorii au avut parte de o adevărată explozie de miresme și culori. Producătorii s-au întrecut în ornarea standurilor punând la încercare imaginația familiei și angajaților pentru a confecționa cele mai frumoase aranjamente florale. Pe toată durata evenimentului aceștia au prezentat soiurile de trandafiri pe care le cultivă și  le-au povestit celor ce s-au oprit să le admire munca, despre frumusețea dar și greutățile meseriei pe care și-au ales-o.

Printre expozanți s-au aflat producători care au moștenit această îndeletnicire de la bunici și părinți și o transmit mai departe prin urmașii lor pe care i-au îndurmat să studieze și să se specializeze în horticultură, cum estede pildă, familia Csiki. Capul familiei – Iuliu Csiki a explicat că a învățat tainele cultivării trandafirilor încă din copilărie, de la bunicul și tatăl său, iar fiul său cel mare va asiguar continuitatea, și va începe munca alături de părinți odată cu finalizarea studiilor de la Facultatea de Horticultură. De altfel, pentru a ilustra faptul că la Ciumbrud s-au format de peste 50 de ani adevărați experți în îngrijirea florilor, acesta a amenajat un panou cu fotografii ale localnicilor care mergeau prin țară să altoiască trandafiri încă din anul 1957, printre care se aflau și părinții săi.

Sărbătoarea de la Ciumbrud s-a desfășurat pe parcursul întregii zile. Participanții au putut asista la concursurile: La umbra unei pălării înflorate (unde locurile I și II au fost câștigate de familia Csiki), Cea mai frumos împodobită bicicletă (locul I familia Molnar) și, evident,  evenimentul central al manifestării – Alegerea Trandafirului favorit al anului 2012 – fiind desemnat câștigător soiul Grand Gala, un trandafir de culoare vișinie.

Pe lângă acestea organizatorii au pregătit diverse alte momente care să întrețină buna dispoziție a tuturor celor prezenți: dansuri de societate, sportive şi populare, tombolă pentru vizitatori, degustare de vinuri ale producătorilor locali, muzică interpretată de Fanfara Rimetea, un recital de operetă, susţinut de solişti ai Teatrelor de Operetă din Bucureşti și Budapesta, lansare de lampioane și, în final, tradiționalul Bal al Rozelor.

Alături de invitatul de onoare din acest an, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oszkar și primarul municipiului Aiud, Mihai Horațiu Josan, au fost prezenți și au deschis evenimentul președintele CJ Ion Dumitrel, vicepreședintele CJ Florin Roman, reprezentanți ai unor instituții din județ  și alți reprezentanți ai organizatorilor (Filiala Judeţeană Alba a Asociaţiei Amicii Rozelor din România, Asociaţia Agricolă Alba-Afroda şi Grupul Şcolar Alexandru Borza din Ciumbrud).

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Peste 50 de șoferi testați pentru alcool și droguri în ultimele 24 de ore, în Alba: Amenzi de peste 13.000 lei și două permise reținute

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Peste 50 de șoferi testați pentru alcool și droguri în ultimele 24 de ore, în Alba: Amenzi de peste 13.000 lei și două permise reținute În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea