Gabriel Pleșa: ”De mâine, sculptorul Mihai Buculei se va afla în Alba Iulia, pentru a supraveghea construcția Monumentului Marii Uniri iar de luni încep lucrările de reamenajare a parcului”
Gabriel Pleșa, viceprimarul municipiului Alba Iulia a declarat, miercuri, la Radio Unirea FM că, de mâine, sculptorul Mihai Buculei se va afla în Alba Iulia, pentru a supraveghea construcția Monumentului Marii Uniri. De asemenea, de luni încep lucrările de reamenajare a parcului și construcția podului care va face legătura cu platoul din fața Catedralei Reîntregirii, amplasamentul fiind deja predat constructorului care a câștigat licitația.
Viceprimarul și-a exprimat convingerea că totul va fi gata înainte de de 1 Decembrie 2018, când se va sărbători Centenarul.
Reamintim că monumentul, considerat simbol important la 100 de ani de la Marea Unire, va fi construit din piatră, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse, și va avea circa 20 de metri înălțime.
Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.
În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.
Reamenajarea Parcului Unirii constă în refacerea aleilor și a zonelor verzi, amenajarea unei piețe de ceremonii de 4.440 de metri pătrați, construirea Podului Unirii, amenajarea unui inel auto și pietonal în jurul Parcului și redeschiderea Pasajului pietonal spre B-dul Transilvaniei.
Una dintre cele mai spectaculoase lucrări se referă la construirea Podului Unirii, care să refacă legătura directă dintre Parcul Unirii și Catedrala Încoronării, legătură întreruptă odată cu punerea în valoare a șanțurilor Cetății Alba Carolina. Podul va avea 131 de metri lungime și 6,35 m lățime, va fi amplasat între podul pietonal de lemn și cel auto din beton și va asigura pasajul ceremonial între Monumentul Unirii și incinta Catedralei. Construcția va avea o structură metalică, iar parapeții vor fi din sticlă securizată.
Pentru ridicarea Monumentului Unirii şi reamenajarea parcului a fost alocată de Guvern suma de 18,8 milioane de lei. Zece milioane de lei sunt pentru drepturile de autor și construcția monumentului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan