Rămâi conectat

Ştirea zilei

Furtuna Larisa ajunge în România! Cod galben de ploi, viscol și ninsori ÎN TOATĂ ȚARA

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Furtuna Larisa ajunge în România! Cod galben de ploi, viscol și ninsori ÎN TOATĂ ȚARA

Furtuna Larisa „răvășește” vestul si centrul Europei, iar de astăzi, 11 martie, va ajunge în România. În Marea Britanie, traficul a fost blocat ore bune pe mai multe artere din cauza acestei furtuni, care a împrăştiat zăpadă pe carosabil.

Autortităţile engleze au emis avertizări de cod portocaliu pentru nordul Angliei, dar şi alte regiuni, unde sunt așteptate „perturbări semnificative” ale transporturilor și alimentării cu energie electrică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Şi la noi în ţară, este deja în vigoare un cod galben de ploi abundente, la care se adaugă şi de unul de vânt şi chiar de viscol în zona montană

„De la ora 12:00, de astăzi, și până mâine dimineață, la ora 8:00, vorbim pentru partea de vest a Carpaților Meridionali de o atenționare meteorologică de Cod galben ce vizează ploi sub formă de averse, ploi care vor favoriza și topirea stratului de zăpadă.

Cantitățile de apă vor fi de 20-25 de litri pe metrul pătrat, izolat, peste 30 de litri pe metrul pătrat, la altitudini de peste 1.800m.

De mâine dimineață, de la ora 8:00 până duminică la ora 15:00 vorbim de o atenționare meteorologică de cod galben pentru toată țara, pentru că vântul va avea local intensificări cu viteze de 50-65km/h izolat peste 70km/h iar în Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei sau zona deluroasă a Crișanei, pe parcursul serii și în noaptea de sâmbătă se duminică vorbim și de precipitații mixte.

La munte, rafalele vor avea viteze mai mari 70-80km/h iar pe creste 90-110km/h și treptat vor predomina ninsorile și va fi viscol”, a declarat directorul general ANM, Elena Mateescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cum își pot schimba românii din străinătate actele de identitate fără să mai vină în țară

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Cum își pot schimba românii din străinătate actele de identitate fără să mai vină în țară

Puteți obţine un nou act de identitate, fără a mai veni în ţară, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunile diplomatice ori oficiile consulare de carieră ale României din statul respectiv.
Este vorba despre ambasadă sau consulat și nu se mai percepe taxă consulară. Procura trebuie să aibă aplicată fotografia solicitantului şi să fie certificată cu timbrul sec al misiunii diplomatice sau oficiului consular respectiv. La procură se ataşează o fotografie identică cu cea care a fost aplicată pe aceasta ștampilată pe verso.

În cuprinsul procurii speciale trebuie să se regăsească, în mod obligatoriu, scopul pentru care aceasta a fost întocmită, respectiv depunerea cererii pentru eliberarea actului de identitate şi / sau ridicarea actului de identitate, precum şi motivul solicitării actului de identitate (expirare, schimbarea domiciliului, pierdere, etc.).

Elit - Gustul Desăvârșit

Procura specială autentificată la misiuniea diplomatică ori oficiul consular al României din statul respectiv se va prezenta în original de către persoana împuternicită împreună cu certificatul/tele de stare civilă și actul de proprietate.

Cum beneficiați de pașaportul CRDS
Dacă locuiți în străinătate, dar încă figurați cu domiciliul în România, conform Direcției de Evidență a Populației Iași, puteţi beneficia de Paşaportul simplu electronic pentru cetăţeni români cu domiciliul în străinătate(CRDS).

Cererea se poate depune la Ambasada/consulatul României din străinătate.

Conform autorităților, valabilitatea pașaportului electronic este de 10 ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 12 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani. Acest tip de paşaport nu restrânge în niciun fel drepturile cetăţeneşti:

– nu mai este necesară cartea de identitate pentru obţinerea noului paşaport (cea existentă se retrage din uz, chiar dacă este expirată). Ca urmare, se va avea grijă apoi doar de valabilitatea unui singur document (paşaport), nu două (carte de identitate şi paşaport).

– faptul că nu se mai deţine o carte de identitate nu afectează drepturile şi îndatoririle privind proprietăţile mobile şi imobile aflate în România pe numele titularului paşaportului CRDS. Evidenţa în ţară a persoanelor CRDS se ţine după ultimul loc de domiciliu avut în România şi după reşedinţa declarată în România (după caz).

– se intră în comunitatea cetăţenilor români CRDS, care permite, de exemplu, participarea la scrutinele electorale organizate în străinătate doar în baza paşaportului (fără necesitatea prezentării altor acte care atestă locuirea legală în acea ţară).

De asemenea, facem menţiunea că posesorii de paşapoarte CRDS pot, oricând doresc, să stea o perioadă mai îndelungată în România (peste 15 zile), să solicite o carte de identitate provizorie pentru perioada petrecută în ţară. Valabilitatea acestui document poate varia între o lună şi un an, în funcţie de situaţia personală a solicitantului (cât timp va petrece în ţară).

Citește și: Motivul revoltător pentru care un elev român din Italia nu este luat în excursie de colegii săi

Acte de stare civilă
Documentul ce se eliberează cetățenilor români în scopul încheierii unei căsătorii în străinătate este adeverința Anexa nr. 9 cu privire la mențiunile existente pe marginea actului de naștere.

În funcție de statul în care va fi folosit, acest document poate necesita apostilare sau supralegalizare. Cererea se poate depune personal sau prin împuternicit cu procură specială la locul de domiciliu deținut în România sau la locul unde a fost înregistrată nașterea dvs.

Duplicat al certificatului de stare civilă
Dacă vă aflaţi în străinătate puteți obține un duplicat al certificatului de stare civilă(naștere/căsătorie) pe baza unei procuri speciale dată la Ambasada/Consulatul României din străinătate. În acest caz nu este necesară nici o formă de apostilare, supralegalizare sau traducere. Procura poate fi dată și în fața unui notar public din străinătate, caz în care va trebui să fie, în funcție de statul emitent, apostilată conform Convenţiei de la Haga din 1961 sau supralegalizată.

În acest caz procura va fi tradusă în limba română și legalizată în România.Procura specială şi traducerea legalizată se depun de persoana împuternicită, în original. Autoritățile precizează că nu se accpetă procuri prin fax sau email. Certificatele de stare civilă se pot elibera și avocaților împuterniciți de către titulari sau de către reprezentanții legali ai acestora, în baza împuternicirii avocațiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995.

Act de naștere românesc pentru un copil născut în străinătate
Dacă aveți un copil născut în străinătate și doriți certificat de națtere românesc vă puteți adresa Ambasadei/consulatului României din țara în care vă aflați sau serviciului de stare civilă de la ultimul loc de domiciliu din România.

Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite în străinătate, la autorităţile locale competente, se transcriu, obligatoriu, în registrele de stare civilă române, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate, a certificatului ori extrasului de stare civilă.

Transcrierea se poate solicita şi prin împuternicit cu procură specială, dată la misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României din statul de reşedinţă (Ambasada / Consulat) sau la un notar public, caz în care va fi supralegalizată, sau va avea aplicată apostila, în funcţie de statul în care este întocmită. Procura specială / declaraţia dată la notar în străinătate trebuie să fie tradusă în limba română; traducerea se întocmeşte în România şi trebuie să fie legalizată de către notar.

 

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Tichete de masă 2023: Care este suma maximă pe care o pot primi românii?

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Tichete de masă 2023: Care este suma maximă pe care o pot primi românii?

Ministerul Muncii a lansat în procedură de transparenţă decizională un ordin de ministru privitor la tichetele de masă acordate salariaţilor din România.

Este vorba despre „proiectul de Ordin pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2023”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iată ce scrie în document:

Ordin pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2023

„Având în vedere prevederile:
– Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare;

– Art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificarile ulterioare;

– Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 59/2005 privind unele măsuri de natură fiscală și financiară pentru punerea în aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naționale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2006, cu completările ulterioare; în temeiul art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor Publice, cu modificările și completările ulterioare; în temeiul art. 18 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr.23/2022 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale, ministrul finanțelor și ministrul muncii și solidarității sociale emit următorul ordin:

Art. 1. – Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, nu poate depăşi cuantumul de 30 lei.

Art. 2. – Valoarea nominala stabilită la art 1. se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2023 respectiv, august 2023 și septembrie 2023.

Art. 3. – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

În concluzie, decizia guvernanţilor este de a nu majora valoarea tichetelor de masă pentru perioada următoare, aceasta cu toate că alimentele s-au scumpit foarte mult.

sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

GTA de Alba: Un șofer bine „afumat” a furat două mașini și provocat patru accidente

Ziarul Unirea

Publicat

în

GTA de Alba: Un șofer bine „afumat” a furat două mașini și provocat patru accidente. Ce pedeapsă a primit

Un bărbat din Alba a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Aiud la o pedeapsă de un an şi 5 luni închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt în scop de folosinţă.

În actul de sesizare s-a reţinut, în fapt că în data de 09.04.2022 în jurul orelor 19:30 inculpatuls-a deplasat alături de mator la un bar, unde a consumat o bere în cantitate de 500 ml. Ulterior acesta s-a deplasat la locuința unor colegi de muncă, unde a consumat băuturi alcoolice până în jurul orelor 01:00.

În continuare, în jurul orelor 02:00 inculpatul a plecat spre locuința sa, iar pe drum a încercat portiera unui autoturism, proprietatea persoanei vătămate pe care l-a sustras. Inculpatul a condus autoturismul pe străzile orașului, unde la o manevră de întoarcere a avariat autoturismul martorului, iar mai apoi și-a continuat deplasarea pe străzi, iar mai apoi pe strada Primăverii, unde a avariat poarta martorului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Inculpatul și-a continuat deplasarea pe strada Bisericii și strada Ardelealului, după care a pătruns pe altă stradă, unde a avariat un alt autoturism, iar mai apoi a lovit un podeț, după care a abandonat autoturismul.

Inculpatul și-a continuat deplasarea pe jos până pe strada Curcani de unde a sustras autoturismul marca Isuzu Troper, proprietatea persoanei vătămate care avea portiera neasigurată și cheile în contact. Inculpatul a condus autoturismul, iar mai apoi s-a întors pe același traseu și a parcat autoturismul marca Isuzu sustras. În continuare, inculpatul și-a continuat deplasarea pe jos până unde locuiește fără forme legale.

Referitor la atitudinea pe care a avut-o faţă de faptele săvârşite, inculpatul, atât în faza de urmărire penală, cât și în fața instanței a avut o atitudine sinceră, recunoscând comiterea infracțiunilor.

Decizia poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare