Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO: Patronii firmei ”Arieșul” Câmpeni implicați în presupusa fraudă de peste 2 milioane de euro cu bilete de călătorie subvenționate

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Cinci învinuiți au fost aduși miercuri în jurul prânzului, la sediul IPJ Alba, pentru audieri, în urma perchezițiilor efectuate dimineața la locuinţele sau sediile a 24 de persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la înşelăciune, fals în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, fapte comise în legătură cu activităţi de transport rutier de persoane de către societăţi comerciale specializate.

Pe baza mandatelor de aducere, 14 din cei 17 învinuiţi vor fi conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale. Trei persoane nu au fost găsite deocamdată de polițiști.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Alba, Luminița Prodan, la locuințele suspecțiolor au fost găsite sume de bani de ordinul sutelor de mii de euro și mii de tichete de transport.

Din cercetările efectuate până în prezent, s-a stabilit că reprezentanții celor două societăţi comerciale de transport persoane din Câmpeni şi Baia de Arieş (”Arieșul” S.A. din Câmpeni și ”Crinul Arieș” SRL din Baia de Arieș) deținute de membrii familiei Țimonea, au impus angajaților ce dețin calitatea de conducători auto, să realizeze venituri țintă, pe fiecare rută de transport, prin obținerea de bilete subvenționate, chiar daca persoanele beneficiare ale acestora, nu au efectuat deplasări. Pentru realizarea scopului, conducătorii auto şi-au stabilit legături cu diferite persoane din localități situate pe rutele de transport, care in schimbul unor sume de bani, obțineau bilete de transport subvenționate, ce erau ulterior folosite la decontare.

Activităţile ilicite s-au desfăşurat începând cu anul 2009, pe rute de transport rutier de persoane de pe raza judeţelor Alba, Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj şi Timiş, iar pentru sporirea veniturilor, învinuiţii au colectat şi decontat în mod fraudulos, cupoane statistice ale biletelor speciale pentru călătorii gratuite, cu autobuzele, destinate veteranilor de război, pensionarilor şi persoanelor cu handicap.

Prejudiciul cauzat prin aceste activităţi infracţionale este estimat la 2.216.375 de euro (9.862.873 lei).

Acţiunea ce are loc azi a fost organizată pentru documentarea activităţii infracţionale a unui număr de 24 de persoane din care 2 persoane juridice, cercetate într-un dosar penal instrumentat de Serviciul de Investigare a Fraudelor al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

În cauză a fost dispusă începerea urmăririi penale sub aspectul infracțiunilor de „înşelăciune”, ”complicitate la înşelăciune”, „fals în înscrisuri oficiale”, „fals în înscrisuri sub semnătură privată” şi „uz de fals”.

UPDATE: Potrivit reprezentantului IPJ Alba cu ocazia percheziţiilor efectuate, la domiciliile şi firmele persoanelor învinuite, au fost găsite importante sume de bani respectiv 121.395 Euro, 243.517 lei şi 2300 USD, 14.080 tichete, 2 liste privind persoane cu handicap, un laptop, un calculator şi mai multe documente contabile.

Dintre acestea la sediul uneia dintre firme au fost găsite 3000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap neprocesate (care nu au fost depuse pentru decontare) şi 10.000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap procesate pe borderouri, în perioada aprilie – august 2013, dar nedecontate.

Până la această oră, faţă de trei dintre învinuiţi, procurorii au luat măsura privativă de libertate privind interdicţia de a părăsi ţara, iar faţă de alţi 4 învinuiţi a fost luată măsura reţinerii pe bază de Ordonanţă de reţinere, pentru o perioadă de 24 de ore. Ceilalţi învinuiţi sunt în continuare audiaţi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba urmând ca faţă de aceştia să luate măsurile legale.

Persoanele reţinute au fost depuse în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba urmând ca în cursul zilei de 03.10.2013 să fie prezentaţi Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă.

Nota redacției: ziarulunirea.ro face precizarea că audierea persoanelor într-un dosar penal este doar o etapă a cercetărilor și nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

[nggallery id=363]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Nicolae Muntean, Tezaur Uman Viu: Meșterul iconar, unul dintre cei mai importanți ambasadori culturali ai județului Alba, în lume

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nicolae Muntean, Tezaur Uman Viu: Meșterul iconar, unul dintre cei mai importanți ambasadori culturali ai județului Alba, în lume Multe s-ar putea spune despre meșterul iconar Nicolae Muntean, născut la Cunța și trăit până nu de mult la Cugir – Vinerea și multe s-ar putea povesti, domnia sa fiind în acest moment unul dintre cei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea