Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO:Portul popular femeiesc de pe Valea Arieşului, exponatul lunii iulie la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

URS Construct

Portul popular femeiesc din Salciua, judetul Alba05În luna iulie, Muzeul Unirii din Alba Iulia aduce în faţa albaiulienilor, în cadrul manifestării expoziţionale “Exponatul lunii”, o mini-expoziţie cu îmbrăcăminte tradiţională din comuna Sălciua. Este vorba despre portul popular femeiesc de pe Valea Arieşului, din secolul XIX. Vernisajul exponatului a avut loc marţi, 9 iulie, de la ora 11.00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi a fost prezentat de către Gabriel Rustoiu, directorul muzeului albaiulian şi de etnograful AdrianaŢuţuianu de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, care a oferit mai multe detalii despre frumuseţea acestui port.

Portul popular femeiesc din Salciua, judetul Alba06„Astăzi inaugurăm un nou exponat al lunii, fiind vorba de luna iulie, desigur că ne gândim la sărbătoarea „Târgul de fete” de pe Muntele Găina. Este cel mai important eveniment din această lună care se petrece în judeţul Alba. De aceea, am pregătit un costum popular nu tocmai din zona Muntelui Găina ci de pe Valea Arieşului. Credem noi că este un exponat foarte interesant pentru ceea ce se petrece în zona Munţilor Apuseni”.

„Portul popular femeiesc din Sălciua, mai precis de pe Valea Arieşului Mare, îl mai întâlnim în comunele Poşaga şi Ocoliş, dar şi în alte zone ale Transilvaniei, cum ar fi țara Lăpușului, depresiunea Calatei și Valea Gurghiului.

Piesa de bază a costumului femeiesc este cămaşa cu ciupag, care iniţial a fost mult mai mare decât cel pe care îl vedeţi aici. Cu timpul el se îngustează, este un tip de cusătură pe muchia cutelor realizată cu acnici (bumbac, în zilele noastre) Portul popular femeiesc din Salciua, judetul Alba08roşu sau negru. Cămaşa iniţial a fost prinsă de poale apoi cu timpul ele devin două piese distincte. Zadiile perechi, purtate atât în  faţă cât şi în spate, au fost de diferite culori în funcţie de vârsta purtătoarelor. Pentru fetiţe de obicei era preferată culoarea portocalie, pentru neveste roşu, pentru femeile  în vârstă roşu mai aprins, iar bătrânele purtau chiar şi zadiile negre. Cu timpul această zadie dispare şi este înlocuită cu şorţul. O altă piesă este cojocul realizată de fete de la Abrud şi Bucium.

Ultima piesă, care era de fapt cea mai scumpă, pe care nu şi-o permitea oricine, era năframa care de obicei era cumpărată din târguri şi era extraordinar de scumpă.  Se spune că o familie pentru a cumpăra o astfel de năframă unei fete vindea chiar şi un bou sau o vacă. De cele mai multe ori, într-o familie cu mai multe fete, era cumpărată o singură năframă, iar fetele mergeau cu rândul la jocuri sau la anumite sărbători”, a explicat Adriana Ţuţuianu.

Cei care doresc să vadă portul popular şi să afle mai multe sunt aşteptaţi în această lună la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba, Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc

Ziarul Unirea

Publicat

în

Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc Doi adolescenți din Blaj au fost REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc. Vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale. Citește și: Bărbat de 45 de ani, REȚINUT […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea