Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO VIDEO Trofeul ”Strugurele de Aur” 2014, câștigat de Iulia Mihai din București. Lista celor 22 de premiați

Dragoş Suciu

Publicat

în

Festivalul National Strugurele de Aur 2014154Trofeul Festivalului Național de Folclor ”Strugurele de Aur” 2014 a fost câștigat de Iulia Mihai din București, ce reprezintă  zona etnografică Vlaşca-Teleorman. Trofeul a fost înmânat de preşedintele Societăţii Comerciale Jidvei SRL, domnul inginer Claudiu Necşulescu, iar momentul a fost aplaudat la scenă deschisă de o sală arhiplină de iubitori de tradiții și muzică populară.

Premiul special „Marioara Murărescu” a fost obţinut Festivalul National Strugurele de Aur 2014144de Tudor Furdui – Iancu din Alba Iulia care a    reprezentat Ţara Moţilor. Premiul a fost înmânat de domnul Petre Murărescu, fiul Doamnei Marioara Murărescu.

Dupa doua zile de concurs juriul a deliberat. A XIV-a ediție a Festivalului de Folclor Strugurele de Aur a avut 22 de premiați

Premiul pentru Promovare artistică se acordă următorilor concurenţi:

1. Ioana Bogdan din Agnita, judeţul Sibiu şi  reprezintă zona Văii Hârtibaciului.

2. Mădălina Candrea din Vatra Dornei, judeţul Suceava şi

reprezintă zona folclorică Bucovina.

3. Cosmina Ungureanu din satul Olteanu, comuna Glogova şi reprezintă zona folclorică Gorj

4. Alina Secăşan din Sibiu –  reprezintă  frumoasa  zonă a Văii Secaşelor.

5. Alina Ureche  din Republica Moldova,  comuna Cuhneşti din Lunca Prutului.

6. Ana–Maria Tomoiagă din comuna Moisei şi reprezintă ţinutul  Maramureşului istoric.

7. Alexandru Popescu din Sebeş,  judeţul Alba – reprezintă Valea Sebeşului.

8. Premiul SpecialValeria Peter Predescu” a fost obţinut de Viorica Mănăstire din Năsăud, judeţul Bistriţa Năsăud ce reprezintă zona folclorică a Văii Ilvelor. Premiul a fost înmânat de părintele Florin Parasca, resprezentant a Înaltpreasfinţilului Irineu – Arhiepiscopul Alba Iuliei.

9. Premiul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba a fost obţinut de Georgiana Păduraru  din Buhuși, judeţul Bacău. Premiul a fost înmânat de doamna profesor Daniela Floroian.

10. Premiul Orchestrei Naţionale „Jidvei România” a fost obţinut de Gabriela Vladu din Corabia, judeţul Olt ce  reprezintă zona folclorică Romanaţi.

11. Premiul de Popularitate  a fost obţinut de Andreea Ursulescu din Lugoj, județul Timiş şi reprezintă zona folclorică Banatul de Şes.

12. Premiul special al Juriului  a fost obţinut de Elena Călin din Flamânzi, judeţul Botoşani.

13. Premiul Cramei Jidvei a fost obţinut de Bogdan Firu  din Timişoara şi reprezintă  Banatul de Munte. Premiul a fost înmânat de domnul Cristian Fuga, directorul executiv al Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”

14  Premiul „Drumul Vinului – Ţara Vinului,”a fost obţinut de Alexandru Bărăştean din satul Măgina, judeţul Alba şi reprezintă Valea Aiudului. Premiul a fost înmânat de domnul Ioan Stanciu, preşedintele Asociaţiei „Ţara Vinului” din Alba Iulia.

15.  Premiul al III-lea la secţiunea Solişti instrumentişti a fost obţinut de Sergiu Poparad din Braşov ce reprezintă Ţara Făgăraşului. Premiul a fost înmânat de doamna conferenţiar universitar doctor Gabriela Rusu Păsărin.

16. Premiul al III-lea  la secţiunea Solişti vocali a fost obţinut de Andreea Chisăliță din Suceava ce reprezintă  zona folclorică Bucovina. Premiul a fost înmânat de domnul profesor Gelu Stan.

17. Premiul al II-lea  la secţiunea Solişti instrumentişti a fost obţinut de Teodor Busnea din Râmnicu Vâlcea ce  reprezintă zona folclorică a Olteniei. Premiul a fost înmânat de doamna Eugenia Florea.

18. Premiul al  II-lea la secţiunea Solişti vocali a fost obţinut de Narcisa Băleanu din Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi  ce reprezintă zona folclorică Obârşia Cloşani.Premiul a fost înmânat de doamna    Elise Stan.

19. Premiul I  la secţiunea Solişti instrumentişti a fost obţinut de Nelu Iencea din satul Coştei –  Banatul sârbesc.Premiul a fost înmânat de domnul profesor Sergiu Cipariu.

20. Premiul I la secţiunea Solişti vocali a fost obţinut de Mădălina Mîrza din satul  Reteag,  judeţul Bistriţa Năsăud şi reprezintă zona folclorică  Dealurile Dejului.Premiul a fost înmânat de domnul Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

21. Premiul special „Marioara Murărescu” a fost obţinut de Tudor Furdui – Iancu din Alba Iulia şi   reprezintă Ţara Moţilor. Premiul a fost înmânat de domnul Petre Murărescu, fiul Doamnei Marioara Murărescu.

22. Marele Premiu şi Trofeul Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” Alba Iulia  – Jidvei 2014 a fost obţinut de Iulia Mihai  din Bucureşti ce reprezintă  zona etnografică Vlaşca-Teleorman. Trofeul a fost înmânat de preşedintele Societăţii Comerciale Jidvei SRL, domnul inginer Claudiu Necşulescu.

Din 95 de concurenţi prezenţi la preselecţia din 12 iulie din Alba Iulia au fost selectaţi 42 dintre acestia, cu vârste intre 16 si 32 ani. La ediţia de anul acesta s-au înscris reprezentanţi din toate zonele etnofolclorice ale tarii. Concurentii provin din 17 de judeţe din Romania, precum şi un reprezentant din Republica Moldova.

Concursul s-a desfăşoară pe două secţiuni, solişti vocali şi solişti instrumentişti, fiind deschis interpreţilor amatori ai folclorului muzical din întreaga ţară. Din fiecare judeţ au putut participa solişti vocali şi instrumentişti având vârsta cuprinsă între 16 şi 32 de ani. Nu s-au primit în concurs artişti consacraţi sau profesionişti.

Festivalul National Strugurele de Aur 2014165Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” a fost iniţiat în anul 2001 de către conducerea SC JIDVEI SRL, având ca obiect principal conservarea şi promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc. Prin evoluţia de-a lungul anilor, festivalul s-a dovedit a fi un catalizator perfect a două elemente definitorii pentru zona Târnavelor: calitatea de excepţie a vinurilor şi bunul gust artistic păstrat cu sfinţenie pe aceste meleaguri, devenind o sărbătoare a cântecului autentic, în care sunt prezente tradiţii şi talente din toate zonele româneşti.

Juriul Festivalului Național de Folclor Jidvei 2014 a fost format din:

1.   Preşedintele juriului şi directorul Festivalului: profesor Sergiu Cipariu

2. Doamna profesor doctor  Elise Stan – etnomuzicolog, realizator emisiuni folclorice la Televiziunea Română;

3. Doamna Eugenia Florea – etnomuzicolog, realizator de emisiuni şi evenimente folclorice la Radio România;

4.  Doamna conferenţiar universitar, doctor – Gabriela Rusu Păsărin – realizator de emisiuni la Radio România Craiova;

5.  Doamna profesor Daniela Floroian – directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba;

6.  Domnul profesor universitar doctor Ioan Bocşa – Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj Napoca;

7.  Domnul profesor Gelu Stan – dirijor, etnomuzicolog şi realizator emisiuni folclorice la Radio România Timişoara;

8.  Maestrul Nicolae Botgros – dirijorul Orchestrei “Lăutarii” din   Chişinău

9.  Profesor Stelian Stoica – dirijorul Orchestrei Naţionale  „Jidvei România”

Spectacolul este transmis de posturile TVR 1, TVR 3, TVR Internațional, Radio Romania Cluj și Radio Antena Sibiului.

Duminică 14 sept. Jidvei:

De la ora 14 – 18.00 Inregistrare TVR Cluj

Cant si Joc de pe Tarnave – Invitati :Ansanbluri Folclorice si Formatii Artistice de Amatori de pe Valea Muresului si Tarnavelor, precum si interpreti de marca ai cantecului popular romanesc.

De la Ora 18.30

– Ecou la Gala laureaţilor şi recital Marele Premiu 2013 – Alexandra Băcilă .

De la ora 20:15 Recitaluri:

-Ansamblul Artistic Jidvei-recital folcloric din Transilvania .

-Artiştii din Feisa –Nicuşor Balu ,Denisa Balu şi Adina Popa.

-Ina Todoran- Alba.

– Soliştii Ansamblului Jidvei România.

– Marinela Baba- Alba.

– Ion Drăgan.

– Mărioara Dragotă şi Adriana Irimieş.

-Adrian Neamţu- Sibiu.

– Ion Ursache-Moldova.

– Mariana Deac- Hunedoara.

– Gheorghe Turda- Maramureş.

– Ionuţ Fulea- Alba

[nggallery id=2318]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea