FOTO-VIDEO| Târgul Grădinarului: Minunea Ebru, arta de a picta pe apă, adusă la Alba Iulia de maestrul constănţean Sezai. Picturi şi coroniţe de primăvară, la atelierele de creaţie
Albaiulienii care au vizitat sâmbătă Târgul Grădinarului de la Alba Mall au putut lua parte şi la două ateliere de creaţie. Meşteri iscusiţi în arta picturii pe apă dar şi în crearea de coroniţe de primăvară, aflaţi în piaţeta centrală, le-au arătat celor interesaţi, atât celor care au dorit să-şi dezvolte talentul artistic, dar şi acelora care pur şi simplu au vrut să îşi petreacă puţin din timpul lor liber într-un mod creativ şi plăcut, tehnici de lucru în realizarea unor desene pe apă prin Ebru, cât şi a unor frumoase coroniţe cu diferite flori şi accesorii, aceastea fiind considerate adevărate terapii artistice.
Zeci de doamne şi domnişoare s-a înghesuit, începând cu ora 11.00, la atelierul de creaţie a coroniţelor de primăvară. Folosindu-şi imaginaţia, reprezentantele sexului frumos şi-au arătat îndemânarea şi chiar s-au relaxat realizând coroniţe prin tehnici de design floral. Crinela Cârlogea, de la Art Deco. Cadouri din Alba Iulia a fost cea care s-a ocupat de acestea. Şi dacă meseria nu se învaţă ci se fură, după ce au tras puţin cu ochiul la paşii prezentaţi de coordonatoare, albaiuliencele au arătat că au talent, şi şi-au creat propriile coroniţe de flori înfrumuseţate cu diferite accesorii, pe care le-au putut lua acasă. Totul a plecat de la un suport de crengi, sub formă de cerc, pe care acestea au adăugat, după gust, accesorii, precum flori de plastic sau din hârtie de sfoară create cu propriile mânuţe, mămăruţe, panglici colorate, sau ouă de Paşti.
„În momentul în care faci o floare din sfoară de hârtie automat depui puţin efort, atât psihic cât şi fizic, şi începi să te relaxezi. Efectiv este o terapie, plus că satisfacţia este mult mai mare că ai făcut cu mânuţa ta o floare decât să pui o floare de plastic”, a explicat coordonatoarea Crinela de la Art Deco Cadouri.
Potrivit acesteia, chiar şi această floare „caracterizează temperamentul fiecărei persoane care a lucrat aici”. „Dacă am fi putut să le grupăm aţi fi putut observa că au fost 20- 30 de feluri de flori făcute cu aceeaşi sfoară de hârtie”, a spus coordonatoarea.
Dansul culorilor pe apă
Vizavi, un alt atelier de creaţie, ce i-a atras în mare parte pe cei mici, a fost cel de pictură pe apă, prin tehnica Ebru. Gevria şi Sezai Suliman, doi constănţeni au venit pentru a doua oară la Alba Iulia pentru a prezenta ceea ce şi ei au învăţat cu 2 ani în urmă. Pasiunea pentru această artă, pe care ei o predau acum şi altora, spun că au descoperit-o după ce au văzut la televizor un reportaj turcesc. Sezai Suliman a urmat cursuri la Centrul Cultural din Constanţa, iar acum, împreună cu soţia sa Gebria, duc mai departe această artă.
Ebru este o artă dăruită de turci întregii lumi, ce se presupune că îşi are originile în secolele IX -X. Ea reprezintă transformarea în artă a unei simple reacţii chimice. Apa din tăviţă este o apă îngroşată iar vopselele utilizate nu sunt foarte dense.
„Nici o altă artă nu foloseşte atâtea materiale vii. Pensula, vopseaua, fierea de vită, tulpina de trandafir, apa – materiale utilizate în arta ebru, sunt toate vii”, a spus Sezai.
„Ebru te învaţă în primul rând să fii calm, te dezvoltă. Persoanele complexate care practică arta ebru, în care artistul nu deţine controlul complet, învaţă „să accepte situaţia existentă”. Ebru te detaşează de cotidian, te transferă în alte lumi şi îţi oferă linişte sufletească. Cel care practică ebru îşi poate exprima sentimentele şi gândurile de moment prin desene şi culori, obţinând o perpectivă complet nouă asupra propriei persoane. Când o persoană se concentrează asupra mişcării culorilor şi apei, se relaxează şi pierde noţiunea timpului”, a mai spus acesta.
Sâmbătă, la atelierul dânsului, copii au fost cei care s-au arătat impresionaţi de această artă şi care au stat minute în şir cu ochii aţintiţi pe mâinile profesorului care explica cum se pun vopselele pe apă, li se dau anumite forme şi mai apoi sunt transpuse pe hârtie. Şi-au dezvoltat imaginaţia, creativitatea şi au realizat şi ei propriile creaţii pe care şi le-au luat acasă, în schimbul unei sume modice, de 5 lei.
Cei interesaţi să participe la atelierul de picturi pe apă, mai au la dispoziţie câteva ore. Sezai poate fi găsit în incinta Alba Mall, până la ora 19.00.
[nggallery id=1321]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
ACCIDENT rutier la Șard: Un autoturism a lovit o țeavă de gaz Un accident rutier a avut loc miercuri, 22 ianuarie 2025, în jurul orei 14.00, la Șard. O mașină ar fi lovit o țeavă de gaz. Citește și: VIDEO ȘTIREA TA | ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat în zona intersecției […]