Ziarul Unirea

FOTO, VIDEO. Studenții străini, veniți la Universitatea din Alba Iulia îl iubesc pe Hagi, spun că Dracula este înspăimântător și au auzit de Inna, dar nu știu că e din România

Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a organizat, joi, evenimentul de primire a studenților străini veniți să studieze prin programul ”Erasmus”. O parte dintre ei au declarat că îl iubesc pe Gheorghe Hagi, așteaptă să viziteze ”Castelul lui Dracula”, iar alții spun să și-au setat melodiile Innei ca ton de apel pe telefon, însă nu știau că este din România.

studenti-international-erasmus18Peste 40 de studenți, din mai multe țări, s-au întâlnit, joi, într-o sală a Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în cadrul unui eveniment festiv, fiind întâmpinați de profesori coordonatori. Aceștia s-au prezentat, spunând fiecare de unde vine și ce studiază, iar la final au primit ghiozdane, agende și pixuri cu însemnele Erasmus, respectiv broșuri de prezentare a orașului și universității.

ELIT

Studenții străini nu au auzit prea multe despre România și au ales Alba Iulia în urma recomandărilor primite de la colegii lor care au studiat, aici, anii trecuți.

Un băiat, originar din SUA și care studiază în Turcia, a spus că a avut de ales, inițial, între Alba Iulia și Constanța, însă a ales Transilvania, fiind mai aproape de ”Castelul lui Dracula”, pe care vrea să-l viziteze.

studenti-international-erasmus10Fiind întrebată dacă a auzit de persoane populare din România, o studentă din Turcia spune că îi place de Gheorghe Hagi, timp în care o colegă de-a ei se întreabă, ”Ilie Năstase e cumva tenismen?”, în vreme ce conaționalii lor, auzind discuția, se apropie.

”Îl iubesc pe Hagi, sunt fan Galatasaray și pot spune că în Turcia toată lumea îl iubește pe Hagi. În opinia mea el a fost cel mai bun jucător de fotbal din lume”, a declarat un tânăr, fiind întrerupt de un coleg care a precizat: ”să nu uităm nici de Mircea Lucescu”.

O studentă din Polonia, originară din Belarus, întrebată dacă a auzit de o cântăreață celebră din România, ridică din umeri și sprâncene. După ce este ajutată, ea precizează că a auzit de Inna, însă credea că e din Bulgaria. ”Sigur e din România?”, se întreabă ea, în vreme ce un coleg spune că și-a setat o melodie de-a Innei ca ton de apel pe telefon.

O studentă originară din Italia spune că a venit în România să descopere cultura de aici și să cunoască mai multe despre siturile arheologice existente.

”Am vizitat deja Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, e o clădire impresionantă, cum puține am văzut. Aștept să vizitez muzeele din împrejurimi și să gust mâncarea tradițională”, a spus ea.

Un tânăr originar din Slovacia, student la Istorie, a spus că a ales să studieze într-un oraș din Transilvana și știe despre Alba Iulia că este un oraș istoric, dar nu foarte mare. Acesta declară că a auzit de Dracula, care e un personaj ”discutabil și înspăimântător”.

Aura Florescu, asistent mobilități Erasmus în cadrul Centrului de Relații Internaționale, declară că la Universitatea din Alba Iulia au ajuns 41 de studenți, iar în total vor fi 49.

”Unii au venit să studieze un semestru, alții un an întreg. Cei mai mulți sunt la Facultatea de Științe Economice, iar cursurile lor vor fi în limba engleză”, spune Aura Florescu.

Un număr de 49 de studenți din Polonia, Turcia, Grecia, Italia, Serbia, Rusia, Uzbekistan, Muntenegru vor studia la Facultățile de Istorie și Filologie, Științe Economice, Științe Exacte și Inginerești, respectiv Drept și Științe Sociale. Ei vor fi cazați în cămine ale universității, cu condiții bune, baie și bucătărie în cameră.

Citește și Studenții din Alba Iulia au cămine de două și trei stele, iar cererea e direct proporțională cu oferta: ”Cunoști viața de student doar dacă stai în cămin”

Circa 5.000 de studenți și masteranzi au început, luni, cursurile la Universitatea ”1 Decembrie 1918”, care este singura din Alba Iulia. Ceremonia de deschidere a avut loc luni, iar în cadrul ei au fost premiați studenții cu cele mai mari medii.

Citește și 22 de studenți ai Universității din Alba Iulia, premiați cu 9.900 de lei de administrația locală pentru rezultate foarte bune. Lista nominală

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Te-ar putea interesa și:

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Starea de alertă PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsuri și restricții la nivelul județului Alba. Decizia CJSU

Starea de alertă a fost prelungită de către Guvern pentru încă 30 de zile, începând cu data de 13 mai,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro