FOTO, VIDEO Slujba de sfințire a apei de Bobotează, oficiată la Catedrala din Alba Iulia, de ÎPS Irineu împreună cu 9 preoți și diaconi. Sute de credincioși au luat Agheasmă Mare
Înaltpreasfințitul părinte Arhiepiscop Irineu, împreună cu un sobor de nouă preoți și diaconi, a oficiat marți, 6 ianuarie, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, slujba de sfințire a apei de Bobotează, la care au luat parte sute de credincioși.
După rugăciunea Amvonului, soborul de preoți și slujitorii au ieșit în fața Catedralei unde s-a oficiat rânduiala Agheasmei Mari.
Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan • Urări de Sfântul Ioan • Felicitări de Sfântul Ioan
Predica de final a fost oficiată de ÎPS Irineu
”Apa s-a sfințit pentru că Duhul Sfânt a intrat în ea. Avem în fața noastră o mare comoară. Să o consumăm opt zile la rând, firește, pe nemâncate până la încheierea acestui praznic împărătesc, data de 14 ianuarie. Apoi, după ce ne mărturisim păcatele, de-a lungul anului, adeseori să înmuiem degetul nostru în apa sfințită sau în Agheasma Mare de la Bobotează și în formă de cruce să ne însemnăm fruntea și vom fi curățiți precum apostolii s-au curățit după ce Iisus Hristos le-a spălat picioarele la Cina Cea de Taină. De asemenea, să ne stropim cu Agheasmă Mare, în fiecare dimineață, spunând: ”Spală-mă de fărădelegea mea, Doamne, și de păcatul meu mă curățește”. Și vom fi purificați și iertați. Apoi, în toată vremea să o ținem cu bucurie în casele noastre și să gustăm din ea, pe timp de boală și la toate nevoile personale și familiale. Mulțumirea pe care putem să i-o aducem Domnului pentru acest mare dar făcut nouă la Bobotează este să ne străduim pe cât ne stă în putință să devenim o făptură nouă și să umblăm întru înnoirea vieții. De aceea vă îndemn pe toți: socotiți-vă morți păcatului dar vii pentru Dumnezeu”, a spus ÎPS Irineu.
Citește și: De ce se întorc apele râului Iordan în fiecare an în ziua de Bobotează. Explicația biblică și ștințiifică care determină întoarcerea cursului râului Iordan
Credincioșii au prăznuit Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, sărbătoare numită şi Epifania sau Dumnezeiasca Arătare. Praznicul reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, se botează cu botezul pocăinţei – a lui Ioan –, El Cel fără de păcat, asumând păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sângele Său, pe Golgota.
Această slujbă s-a oficiat în toate bisericile ortodoxe, iar cei prezenți au putut să-și ia, în sticle și bidoane, apă sfințită.
[nggallery id=2872]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Șofer-cascador la 71 de ani: A sărit cu mașina peste un șanț și s-a împlântat în zidul unei case
Șofer-cascador la 71 de ani: A sărit cu mașina peste un șanț și s-a împlântat în zidul unei case Un accident spectaculos a avut loc luni după-masa în localitatea Bradu, unde un șofer-cascador de 71 de ani a sărit cu mașina peste șanțul de la marginea drumului și s-a împlântat în zidul unei case. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana