FOTO, VIDEO| Pasiunea unui crescător din Alba: MASTIF-ul TIBETAN, uriașul blând cu atitudine nobilă și expresie solemnă
Dogul de Tibet sau mastiful tibetan, cum mai este denumit, este o rasă de câini unică şi magnifică, iar Donțu Sever, un crescător din județul Alba, din orașul Teiuș, s-a îndrăgostit la prima vedere de uriașii cu atitudine nobilă și expresie solemnă, dar blândă.
Este o rasă veche, de peste 3.000 de ani, adusă în România de Tudor Sălăgean de la Târgu Mureș, care este și proprietarul lui „Boss”, cel mai frumos mastiff tibetan din lume.
Bărbatul a intrat în contact cu rasa pentru prima dată la o expoziție canină, la Bistrița, unde l-a cunoscut pe Tudor Sălăgean, care i-a devenit ulterior prieten și de la care a achiziționat primul său exemplar de Dog de Tibet. Și pentru ca Gruia să nu se simtă singur, crescătorul și-a mărit familia cu încă două femele. I-a înmulțit, iar în prezent deține 18 exemplare superbe de mastif tibetan, cu care participă cu mândrie la concursuri, expoziții și show-uri canine.
În urmă cu câteva săptămâni au participat la Târgul Mureș la ”EUROCLUB TIBETAN MASTIFF (DO-KHYI)” unde au ieșit pe locul 1 la categoria Puppy și Best Puppy, cu Athos, un puiandru de șapte luni, care a fost la prima lui competiție. La același concurs, și părinții lui Athos au urcat pe podium, mama câștigând locul 1 la femele și tatăl locul 3, la categoria masculi adult.
În ceea ce privește întreținerea unui mastif de Tibet, crescătorul mărturisește că nu este o rasă pretențioasă, iar dacă ești iubitor de animale, nu sunt câini greu de crescut. Ca orice rasă, Dogul de Tibet este un câine de care trebuie să te ocupi, să socializezi cu el, să te joci, să îl scoți la plimbare, să îl perii. Având părul mare, mai ales coama, trebuie periat cel puțin de 2-3 ori pe săptămână, nu degeaba fiind supranumit câinele leu.
În ceeea ce privește mâncarea, aceasta trebuie să fie o hrană super premium, de calitate. Sunt câini rezistenți la frig, iar prețul unui exemplar care merge în expoziții pornește de la 1.000 de euro și poate ajunge până la maxim 5.000 de euro.
Pe viitor, teiușeanul vrea să dezvolte canisa, să crească cât mai mulți pui pe care sa îi promoveze și rasa să ajungă la cât mai mulți proprietari.
Mastiful tibetan este un protector înnăscut al casei şi stăpânilor, precum şi o prezenţă greu de uitat odată ce ajungi în preajma vreunui exemplar. În ţinuturile sale de origine, în îndepărtatul Tibet, acest vajnic gardian este încă folosit la paza turmelor, a caselor şi a templelor. Este una dintre cele mai vechi rase de câini din lume, iar cercetătorii consideră că acest câine deosebit se află la originea majorităţii câinilor de talie mare şi de tip „dog” sau mastiff. Este o rasă cu adevărat coborâtă din legende, o apariţie din alte timpuri şi, nu în ultimul rând, una dintre cele mai scumpe rase de câini din lume.
Fiecare mastif tibetan are propria sa personalitate, dar în general aceşti câini sunt deosebit de protectori şi au un comportament extrem de teritorial. Sunt calmi şi foarte iubitori cu copii. Sunt foarte inteligenţi, învaţă repede, dar se plictisesc la fel de repede şi au un caracter independent.
Deseori sunt foarte gălăgioşi pe timpul nopţii, când sunt atenţi la orice zgomot sau mişcare. Spre deosebire de alte rase de câini de talie mare, care au o durată relativ scurtă de viaţă, dogii tibetani trăiesc în medie 15 ani.
Un câine uriaș, puțin mai lung decât înalt, câinele Tibetan Mastiff este o rasă puternică, musculară, atletică și agilă. Câinii masculi adulți au o înălțime de minim 66cm, iar femelele de cel puțin 61cm. Gama de greutate este de 36-72kg plus, în funcție de sexul, înălțimea și corpul câinelui. Blana densă este destul de lungă și există o „coamă” în jurul gâtului și umerilor, ceea ce este mai evident la câinii masculi, iar blana vine într-o gamă de culori și marcaje.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Cum a ajuns oița Ziggy din jucăria unei fetițe, mascota unui oraș, fotografiată cu politicieni, personalități importante și artiști din toată România
Cum a ajuns oița Ziggy din jucăria unei fetițe, mascota unui oraș, fotografiată cu politicieni, personalități importante și artiști din toată România Pe Cosmin Székely și oița de pluș Ziggy îi cunoaște toată lumea. Prea puține persoane sunt în județ care să nu fi văzut pozele în care mascota apare alături de personalități importante sau […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată