FOTO-VIDEO: Exponatul lunii martie – salbe de bani vechi de peste 100 de ani, din zona etnografică Alba, prezentate la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia
Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a prezentat marţi, 4 martie 2014, exponatul lunii martie. Este vorba despre trei salbe, una alcătuită din monede exclusiv din argint de valori diferite şi două din monede şi globurele (boabe) de bronz argintat din zona etnografică Alba. Acestea provin din Imperiul Austro-Ungar şi sunt emise în timpul împăratului Franz Iosif. Monedele au fost bătute între anii 1860-1915, la monetăriile din Austria şi Ungaria, dar şi la Kremnitz în Slovacia. Salbele din monede care circulau în perioada respectivă erau extreme de valoroase, fiind parte importantă din zestrea unei fete de măritat. Nu rareori valoarea unei astfel de salbe cântărea greu în înţelegerea dintre părinţii tinerilor care urmau să se căsătorească.
Exponatul lunii a fost prezentat de către muzeograful Adriana Ţitrean, începând cu ora 11.00, în holul Muzeului Naţional al Unirii.
„Aceste salbe de diferite categorii au fost purtate pe întreg teritoriul României. În judeţul Alba, şi mai precis în zona etnografică, în satele Hăpria şi Straja, întâlnim 3 categorii de salbe: salba realizată doar cu bani, salba cu globurele şi bani şi salba simplă cu globurele, din timpul lui Franz Iosif, Imperiul Austro-Ungar.
O astfel de salbă cu monede valora în acea perioadă 40 – 50 de zloţi, adică echivalentul unei perechi de boi. Salbele din globurele au apărut din necesitatea de a suplini salbele de monede şi valorau cam la jumătate.
Aceste salbe au fost purtate întotdeauna de mirese, de fapt constituia o parte din zestre, la negocierea dintre părinţi, dar şi de tinerele căsătorite, care încă nu aveau copii.
Ordinea în care erau distribuite monedele era foarte precisă. Erau dispuse pe 3 lanţuri, în jur de 33 de monede. În partea de jos erau 17, al doilea rând era alcătuit din 18 monede , iar primul din 7 astfel de monede. În foarte multe dintre situaţii salbele erau lăsate moştenire, dar mai erau şi împrumutate contra unei sume de bani fetelor care nu-şi permiteau să-şi achiziţioneze o asemenea salbă.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
[nggallery id=1222]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan