FOTO-VIDEO: 11 proiecte marca YouthBank Alba au fost lansate astăzi oficial. Vezi ce obiective ambiţioase şi-au propus elevii în comunităţile lor
Fundaţia Comunitară Alba a organizat astăzi, 18 martie, evenimentul de semnare a contractelor de grant prin care Fundaţia Comunitară Alba finanțează în acest an, cu peste 22.000 lei, un număr de 11 proiecte, reprezentând tot atâtea inițiative în comunitate ale liceenilor din Alba Iulia care vor prinde viață în cadrul Programului YouthBank.
Salonul Roșu al Hotelului Parc a fost gazda primitoare a echipelor câștigătoare ale concursului de finanțare YouthBank din acest an. Liceenii, coordonatorii și reprezentanții organizațiilor gazdă ale proiectelor s-au alăturat voluntarilor YouthBank, Fundației Comunitare Alba și partenerilor ei într-un eveniment în care au fost semnate, rând pe rând, cele 11 contracte de finanțare, nu înainte însă ca tinerii care le-au propus să le prezinte în fața publicului și presei prezente.
Dacă în primii trei ani de program (2009-2012), au fost acordate 26 de granturi tinerilor liceeni, în suma totală de peste 42.000 lei, fondul pentru finanțarea proiectelor din acest an este cel mai mare din istoria YouthBank Alba, valoarea totală a celor 11 contracte de grant care au fost semnate azi fiind de nu mai puțin de 22.075 lei. Jumătate din acest fond a fost constituit prin acțiunile de fundraising realizate de voluntarii din echipa YB: vânzare de calendare, de felicitări de Crăciun, împachetat de cadouri la Mall, licitație de jucării în cadrul Fabricii de Bucurii, Balul YouthBank, dar mai ales parteneriate cu firme locale care au înțeles că cea mai bună investiție pe care o pot face este cea în tineri și în educația lor. Cealaltă jumătate de fond reprezintă matching-ul oferit de OTP Bank, principalul partener business al YouthBank Alba în acest an școlar.
Cei care s-au implicat și au realizat aceste acțiuni, dedicând o parte consistentă din timpul lor personal pentru ca ceilalți liceeni din oraș să aibă oportunitatea de a le fi finanțate inițiativele de implicare în comunitate sunt voluntarii YouthBank din cadrul Fundației Comunitare Alba, liceeni și ei: Vasile Bulgaru, Denisa Costan, Diana Cucea, Cristian Fleșeru, Cosmin Hărăstășan, Andreea Idita-Șeican, Carmina Jibetean, Raluca Macavei, Gabriel Patachi, Amalia Stoia și Daniela Toma. Alături de ei a stat în permanență consultantul programului, Sebastian Băeșan.
La evenimentul de semnare a contractelor de grant au fost prezenți viceprimarul Dorin Șerdean, inspectorul școlar Simona Lodroman, directorul Casei de Cultură a Studenților, Gheorghe Berghian, directori și profesori ai liceelor din municipiu care au câștigat, prin tinerii lor, finanțări importante, liderii sau reprezentanții organizațiilor neguvernamentale partenere în proiectele tinerilor.
Iata listă proiectelor câștigătoare:
1) “Acționăm împreună pentru un viitor sănătos” – proiect al echipei „Tinact Tibru” formată din liceeni ai Colegiului Tehnic Apulum, Seminarului Teologic Ortodox și Colegiului Dionisie Pop Marțian, ce și-au propus amenajarea unei baze sportive în satul Tibru din comuna Cricău, valoarea grantului primit fiind de aproape 1.800 lei, reprezentând cca. jumătate din bugetul total al proiectului. Partenerii tinerilor în proiect sunt Parohia Ortodoxă Tibru și Primăria Comunei Cricău.
2) “Citim într-o zi cât alții în 7 ani” – proiect al echipei „Cititorii” formată din liceeni ai Seminarului Teologic Ortodox “Mitropolit Simion Ștefan”, ce și-au propus introducerea lecturii în universul copiilor încă de la vârsta la care slovele devin cunoscute, valoarea grantului primit fiind de aproape 1.700 lei, dintr-un total de 1.760 cât este bugetul proiectului. Partenerii tinerilor în proiect sunt Asociația Stop Autism Alba și Școala Vasile Goldiș.
3) “Astăzi aleg să zâmbesc” – proiect al echipei „Smile” formată din liceeni ai Colegiului Militar Liceal “Mihai Viteazu”, ce și-au propus “distribuirea” de zâmbete la propriu și la figurat locuitorilor municipiului, valoarea grantului primit fiind de aproape 2.000 lei, dintr-un total de peste 3.500 cât este bugetul proiectului.
4) “Concurs de orientare turistică și sportivă pentru liceeni” este titlul proiectului echipei “Floare de colț“ formată din liceeni ai Colegiului Militar Liceal “Mihai Viteazu”, ce și-au propus socializarea între cluburile/ cercurile școlare de turism, dezvoltarea altor cluburi de turism în județ, cunoașterea noțiunilor de bază în orientarea turistică, promovarea mișcării și a sportului în
natură, cunoașterea potențialului turistic al județului Alba, etc., valoarea grantului primit fiind de peste 2.100 lei. Partenerii tinerilor în proiect sunt Colegiul Militar, Salvamont Alba și CETM Albamont.
5) “Socializarea are prioritate” este titlul proiectului echipei “Tinerii SMart“ formată din liceeni ai Colegiului Tehnic Apulum, Liceului Sportiv, Colegiului Economic Dionisie PopMarțian și ai Colegiului de Afaceri, ce și-au propus creșterea gradului de socializare a bolnavilor de scleroză multiplă, valoarea grantului primit fiind de aproape 2.000 lei. Parteneră a tinerilor în proiect este Asociația SM Speromax Alba.
6) “Săptămâna sănătății” este titlul proiectului echipei “Pro Viață“ formată din tineri din Liceul “Sf. Iosif” și Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan”, ce și-au propus să popularizeze și să arate practic tinerilor efectele benefice ale sportului în viața acestora, valoarea grantului primit fiind de aproape 1.900 lei dintr-un total de cca. 2.800 cât este bugetul general al proiectului. Parteneră a tinerilor în proiect este Asociația Pro Tinerețe.
7) “Tinerii fotografi “Bălgrădeni” este proiectul echipei “Adolescenții creativi“, formată din liceeni de la “Sf. Iosif” și ai Colegiului Național “Horea, Cloșca și Crișan”, ce și-au propus să descopere tinerii adolescenți care doresc să schimbe ceva în viitorul lor dar și al orașului din care provin prin promovarea artei fotografice, valoarea grantului primit fiind de peste 2.200 lei dintr-un total de cca. 2.300 cât este bugetul proiectului. Parteneră a tinerilor în proiect este Asociația Pro Tinerețe.
8) “Hidden Alba Iulia” este proiectul propus de echipa “Kalyteros“, formată din liceeni de la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” și Colegiul Tehnic “Alexandru Domșa”, ce și-au propus să crească nivelul de cunoaştere al tinerilor asupra monumentelor istorice din Alba Iulia,în special al celor mai puțin cunoscute, valoarea grantului primit fiind de aproape 2.500 lei dintr-un total de cca. 3.500 cât este bugetul proiectului. Partenerii tinerilor în proiect sunt Asociația Absolvenților Universității “1 Decembrie 1918”, Muzeul Național al Unirii, Casa de Cultură a Studenților și Asociația Grupul Skepsis.
9) “Arta, acum” este proiectul propus de echipa “Youth Art“, formată din liceeni de laColegiul de Afaceri și Seminarul Teologic Ortodox, ce și-au propus provocarea tinerilor cu un gen de teatru mai puțin cunoscut – teatrul polițist, valoarea grantului primit fiind de 1.900 lei dintr-un total de cca. 2.500 cât este bugetul proiectului. Partenera tinerilor în proiect este Asociația Grupul Skepsis.
10) “Ecouri” este proiectul propus de elevi ai Colegiului Tehnic “Alexandru Domșa” reuniți în echipa “Liceenii“, care doresc realizarea unei mai bune promovări a activităţilor şcolare şi extraşcolare din cadrul școlii lor prin intermediul unei reviste proprii. Valoarea grantului primit este 2.000 lei, egală cu bugetul total al proiectului.
11) “Spațiu de agrement și sporturi pe iarbă în Cetatea Alba Iulia” este proiectul propus de elevi ai Seminarului Teologic Ortodox și Colegiului Național “Horea, Cloșca și Crișan”, reuniți în echipa “Prietenii Cetății“, care își propun implicarea activă a tinerilor în valorificarea Cetății Alba Iulia, având ca rezultat final un spațiu de agrement care va fi folositor întregii comunități. Grantul primit are o valoare de peste 2.000 lei, dintr-un total de cca. 7.500 lei cât este bugetul proiectului.
“Analizând cei patru ani de când Fundația Comunitară Alba derulează programul YouthBank, putem spune că premiile primite anul trecut la Gala Voluntarilor (cel mai bun program de educație în județul Alba în anul 2012, cel mai bun coordonator de voluntari și voluntarii anului la secțiunile educație și junior) sunt rodul strădaniei și devotamentului unei echipe a fundației în care tinerii sunt vioara întâi. Perioada 2009-2013 înseamnă: ► 12 licee şi colegii implicate în campaniile YB; ► 37 proiecte finanţate; ► 160 liceeni ale căror iniţiative au fost finanţate; ► peste 4.000 de tineri implicaţi direct sau indirect în acţiuni; ► peste 64.200 lei acordați liceenilor din Alba Iulia sub formă de granturi de către Fundaţia Comunitară Alba.
Fondul destinat iniţiativelor civice ale liceenilor creează un nou val de activism şi angajament din partea tinerilor, dându-le posibilitatea să identifice problemele comunităţii şi apoi să încerce să le rezolve în echipă” a declarat directorul executiv al Fundației Comunitare Alba, Dorin Sava.
Programul YouthBank Alba are în acest an școlar, ca principali parteneri locali, Consiliul Local și Primăria Municipiului Alba Iulia, OTP Bank și Dacia Market, iar ca finanțatori Ancău Company, Porterom și Tipo-Rex. Parteneri importanți ai programului sunt și Inspectoratul Școlar al Județului Alba, Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, DJST Alba, Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Alba Mall și Impact Design. Partener național este Asociația pentru Relații Comunitare.
Vă prezentăm mai jos o galerie foto-video din cadrul evenimentului:
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii8 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii