Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

FOTO/ ,,Tradiții Pascale Vinerene”, un veritabil regal folcloric susținut prin jocuri și cîntece specifice zonei

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

O nouă ediție a spectacolului folcloric ,,Tradiții Pascale Vinerene” s- a consumat luni, 29 aprilie  2019, începând cu ora 17.00, pe scena Căminului Cultural din Vinerea, eveniment organizat de Consiliul  Local și Primăria Cugir , în parteneriat cu Centrul Cultural al orașului Cugir.

Manifestarea s-a dovedit un adevărat regal folcloric, care a adus în atenția celor peste 250 de participanți jocurile şi cântecele populare specifice zonei cu interpreţi valoroşi care au reușit să promoveze prin recitaluri de înaltă ținţinută tradiţiile seculare din Vinerea şi Cugir.

Printr-o prezentare deosebită făcută de directorul general al Centrului Cultural Cugir, Diane Dobrean, și-au dat concursul pe scena Căminului Cultural, elevii Școlii ,,Ioan Mihu” din Vinerea (cl. I – IV) coordonați de prof: Ioan Buda, Ana Herlea și Sabina Presecan; Grupul ,,Anotimpuri” format din elevi ai  Școlii Gimnaziale nr. 3 Cugir și ai Școli ,,Ioan Mihu” – coordonatori prof. Luminița Cebotari și preot Adrian Cebotari.  Tot elevii Scolii ,,Ioan Mihu” din Vinerea au pus in scenă piesa ,,Vizita” de IL Caragiale și parodia ,,Greierele și furnica” (coordonatori: prof. Laura Teban și Maria Albu.

Spectacolul a continuat cu un program de Pricesne susținut de : Grațiela Blaga, Cosmina Tărtău Bucur și Cătălina Furdui, după care spectatorii au aplaudat la scenă deschisă prestația formațiiilor de dansuri de fete, de băieți și mixte: Jieneasca, Fecioreasca, Țarina,  Arieșul, Învârtita, Hațegana și Aradul.

Programul s-a evidențiat prin evoluția solisteor Grațiela Blaga, Bogdan Purdea și  Cosmina Tărtău, iar finalul spectacolului a fost rezervat formației de dansuri ,,Căluțul” și ,,Călușerul” aparținînd Căminului Cultural din Vinerea (în coordonarea prof. Ioan Buda). O contribuție importantă la reușita spectacolului a avut-o Taraful Centrului Culural Cugir. Despre sărbătoarea ,,Tradiții Pascale Vinerene” a vorbit primarul Cugirului, Adrian Teban, care a felicitat artiștii pentru prestația lor de excepție și pe cei care contribuie la pregătirea acestora, dar și pe organizatori, Centrul Cultural Cugir și Căminul Cultural Vinerea.  Edilul Cugirului a ținut să menționeze în acest cadru faptul că pe 29 aprilie este sărbătorită ,,Ziua veteranilor de război”, eveniment important care face parte din istoria poporului roman și nu a uitat să menționeze meritul pe care la nivel județean și local  îl are în gestionarea problemelor acestor bravi ostași ai câmpurilor de bătălie, președintele Asociației ProCugir, ing. Aurel Voicu.

Pe lângă primarul Adrian Teban și viceprimarul Călin Furdui, la sărbătoare au luat parte ca invitați: deputații Florin Roman și Dan Motreanu, fostul parlamentar Dan Simedru, președintele Asociației Pro Cugir, Aurel Voicu, președintele Societății Culurale ,,Vinereana”, Dorin David, consilierul județean Dan Cherecheș și consilierul local Ioan Ferchian.

(C.P.)

[nggallery id=7060]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Poliția Română, recomandări pentru șoferi și pietoni: Condiții de ploi torențiale și vijelii

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Poliția Română, recomandări pentru șoferi și pietoni: Condiții de ploi torențiale și vijelii Având în vedere prognoza meteo, care anunță instabilitate atmosferică accentuată, ploi torențiale și vijelii în zilele viitoare, Poliția Română informează conducătorii auto și pietonii cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în trafic, în scopul reducerii riscului implicării în evenimente rutiere […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea