FOTO „România prin ochii noștri”, proiect la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia: Defilare în costume populare și preparate culinare românești
„România prin ochii noștri”, proiect la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia: Defilare în costume populare și preparate culinare românești
Consiliul elevilor de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, reprezentat de eleva Iris Pralea din clasa a VII-a C, a organizat joi, 14 martie 2024, proiectul „România prin ochii noștri”. Acesta a avut ca scop dezvoltarea interesului pentru cunoașterea, păstrarea și transmiterea portului popular românesc, a tradițiilor și a obiceiurilor specifice poporului nostru.
Îndrumați de profesorii: Mocanu Gligan Anca, consilier educativ, Popa Diane, Roman Ioan, Pop Camelia, dar și de părinți, elevii claselor V-VII au avut ocazia să se înscrie la una dintre cele trei secțiuni propuse de organizatori: „Parada costumelor populare”, „Tradiții și obiceiuri românești”, „Preparate culinare tradiționale”.
Citește și: Rezultate simulare BACALAUREAT 2024: Aproape 40% dintre elevii de clasa a XII-a nu au luat nota 5. Situația în județul Alba și în țară
La prima secțiune, elevii au prezentat costume specifice diferitelor zone ale țării, unele autentice, foarte vechi, din Bucovina, Bihor, Sibiu, Oltenia, Țara Secașelor. Fetele au fost mândre să defileze în costumele purtate de bunicile lor, să le prezinte și să promoveze valorile autentice transmise de acestea într-o lume ce devine din ce în ce mai îndepărtată de datinile strămoșești.
De aceea, în cadrul celei de-a doua secțiuni, elevii au prezentat și câteva obiceiuri și tradiții românești din zonele din care provin bunicii lor: „Cântatul cocoșului”, „Plugarul, Alimoria”, „Fărșangul”, „Ceata junilor”. Copiii au dorit să le transmită mai departe și celorlalți colegi care nu au avut ocazia să le cunoască sau să aibă bunici la sat.
Pentru că se apropie Postul Paștelui, elevii au pregătit preparate culinare specifice bucătăriei românești care au fost expuse pentru a fi admirate și apoi degustate. Mesele, frumos decorate de către copii, au fost încărcate cu aperitive, salate, dulceață, sarmale, plăcinte, cozonaci, gogoși sau dulciuri de casă. Elevii au prezentat mâncărurile expuse, rețetele și ingredientele folosite pentru prepararea acestora.
Activitatea a avut și un rol educativ deosebit de important, deoarece copiii au învățat ce înseamnă Lăsatul Secului, ce tradiții se respectă în popor și ce semnificație are Postul Paștelui pentru menținerea sănătății și pentru viața spirituală.
La final, elevii au gustat din preparatele culinare pregătite și au învățat că unele dintre acestea ar trebui înlocuite în perioada postului cu produse de origine vegetală, care sunt necesare unei alimentații sănătoase și echilibrate. Această activitate se înscrie în cadrul proiectului de promovare a valorilor și a tradițiilor spirituale ale neamului nostru.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
INCENDIU izbucnit la podul unei locuințe din Ocna Mureș. Intervin pompierii din Aiud
INCENDIU izbucnit la podul unei locuințe din Ocna Mureș. Intervin pompierii din Aiud Un incendiu a izbucnit vineri dimineață, în jurul orei 09.06 la podul unei locuințe din Ocna Mureș. Citește și: INCENDIU la un stâlp de curent în Alba Iulia: Au intervenit pompierii și un echipaj DEER Potrivit ISU Alba, detașamentul de pompieri Aiud […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan