Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO „România prin ochii noștri”, proiect la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia: Defilare în costume populare și preparate culinare românești

Ziarul Unirea

Publicat

în

„România prin ochii noștri”, proiect la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia: Defilare în costume populare și preparate culinare românești

Consiliul elevilor de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, reprezentat de eleva Iris Pralea din clasa a VII-a C, a organizat joi, 14 martie 2024, proiectul „România prin ochii noștri”. Acesta a avut ca scop dezvoltarea interesului pentru cunoașterea, păstrarea și transmiterea portului popular românesc, a tradițiilor și a obiceiurilor specifice poporului nostru.

Îndrumați de profesorii: Mocanu Gligan Anca, consilier educativ, Popa Diane, Roman Ioan, Pop Camelia, dar și de părinți, elevii claselor V-VII au avut ocazia să se înscrie la una dintre cele trei secțiuni propuse de organizatori: „Parada costumelor populare”, „Tradiții și obiceiuri românești”, „Preparate culinare tradiționale”.

Citește și: Rezultate simulare BACALAUREAT 2024: Aproape 40% dintre elevii de clasa a XII-a nu au luat nota 5. Situația în județul Alba și în țară

La prima secțiune, elevii au prezentat costume specifice diferitelor zone ale țării, unele autentice, foarte vechi, din Bucovina, Bihor, Sibiu, Oltenia, Țara Secașelor. Fetele au fost mândre să defileze în costumele purtate de bunicile lor, să le prezinte și să promoveze valorile autentice transmise de acestea într-o lume ce devine din ce în ce mai îndepărtată de datinile strămoșești.

De aceea, în cadrul celei de-a doua secțiuni, elevii au prezentat și câteva obiceiuri și tradiții românești din zonele din care provin bunicii lor: „Cântatul cocoșului”, „Plugarul, Alimoria”, „Fărșangul”, „Ceata junilor”. Copiii au dorit să le transmită mai departe și celorlalți colegi care nu au avut ocazia să le cunoască sau să aibă bunici la sat.

Pentru că se apropie Postul Paștelui, elevii au pregătit preparate culinare specifice bucătăriei românești care au fost expuse pentru a fi admirate și apoi degustate. Mesele, frumos decorate de către copii, au fost încărcate cu aperitive, salate, dulceață, sarmale, plăcinte, cozonaci, gogoși sau dulciuri de casă. Elevii au prezentat mâncărurile expuse, rețetele și ingredientele folosite pentru prepararea acestora.

Activitatea a avut și un rol educativ deosebit de important, deoarece copiii au învățat ce înseamnă Lăsatul Secului, ce tradiții se respectă în popor și ce semnificație are Postul Paștelui pentru menținerea sănătății și pentru viața spirituală.

La final, elevii au gustat din preparatele culinare pregătite și au învățat că unele dintre acestea ar trebui înlocuite în perioada postului cu produse de origine vegetală, care sunt necesare unei alimentații sănătoase și echilibrate. Această activitate se înscrie în cadrul proiectului de promovare a valorilor și a tradițiilor spirituale ale neamului nostru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Primăria Abrud va da în judecată Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene: Motivul, anularea corecțiilor financiare de 10% din valoarea unui proiect

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primăria Abrud va da în judecată Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene: Motivul, anularea corecțiilor financiare de 10% din valoarea unui proiect Consiliul Local al orașului Abrud a aprobat în ultima ședință extraordinară, cu unanimitate de voturi, contractarea de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare în justiţie, în vederea apărării intereselor orașului, precum și alocarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea