FOTO: Proiectul ”100 de chipuri românești”, lansat la Alba Iulia. Cei mai importanți români ai momentului, fotografiați după tehnica folosită de Samoilă Mârza în urmă cu 100 de ani
Muzeul Principia din Alba Iulia a găzduit, miercuri, cu începere de la ora 11.00, lansarea proiectului „100 de chipuri românești”.
Cu această ocazie au fost expuse o serie de fotografii realizate după aceeași tehnică fotografică folosită de Samoilă Mârza în urmă cu o sută de ani. În afară de fotografiile istorice reinterpretate artistic, au mai putut fi văzute și o serie de imagini actuale realizate după același procedeu. Este vorba despre portretele principalelor personaje istorice ale momentului 1 decembrie 1918, interpretate acum de angajații și voluntarii muzeului albaiulian.
Portretele au fost realizate de Radu Chindriș, cu aparate produse începând cu anul 1890 și cu lentile fabricate manual, recondiționate pentru acest proiect. Toate aceste fotografii sunt expuse în cadrul unei expoziții, ulterior vor fi culese într-un album tipărit al cărui conținut complet cititorii îl vor descoperi cu ajutorul telefonului mobil.
”Folosind aceeași tehnică din timpul Marii Adunări Naționale de la 1 decembrie 1918, cadrele originale sunt astăzi readuse în atenția publicului într-un mod ce permite observarea lor ca imagini pozitive sau negative în același timp, în funcție de unghiul în care sunt privite. O trimitere la dualitatea istoriei”, spun organizatorii.
Proiectul se va derula pe parcursul unui an de zile, timp în care fotograful din Alba Iulia va surprinde cei mai spectaculoși români ai momentului în imagini unice realizate cu tehnica numită colodiu umed.
La sfârșitul proiectului, fiecare din cele 100 de personalități va primi fotografia pe sticlă legată manual în piele.Tot în cadrul proiectului, se va organiza Balul Centenar, cu participarea celor mai importanți 100 de români, iar cu ocazia zilei de naștere a fotografului Samoilă Mârza, care s-a născut pe 18 septembrie 1886, se vor reface în premieră fotografiile din satul natal Galtiu, cu o tehnică ce combină colodiu umed și realitatea augmentată. De asemenea, se vor reface fotografiile istorice la Alba Iulia cu oficialitățile momentului, folosind tehnica din timpul Marii Uniri.
Proiectul își propune să lase o moștenire vizuală bogată generațiilor următoare, dar și o recunoaștere celor fără de care Marea Unire nu ar fi fost posibilă sau vizibilă.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
[nggallery id=5146]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Interes crescut pentru dezvoltarea regiunii cu ajutorul fondurilor europene gestionate de ADR Centru: 1564 de proiecte depuse până la finalul anului 2024, cu o valoare totală de aproape 2,1 miliarde de euro
Interes crescut pentru dezvoltarea regiunii cu ajutorul fondurilor europene gestionate de ADR Centru: 1564 de proiecte depuse până la finalul anului 2024, cu o valoare totală de aproape 2,1 miliarde de euro Activitatea ADR Centru în anul 2025 pornește de la bazele solide construite perioada de peste 26 de ani în care instituția și-a diversificat […]