FOTO: Prin documente de arhivă şi obiecte de cult, Protopopiatul ortodox Blaj s-a prezentat publicului
Azi, la sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, s-a desfăşurat vernisajul expoziţiei „Protopopiatul ortodox Blaj în colecţii şi documente”.
După cum a precizat Dana Alexandra Zecheru, şefa instituţiei gazde a evenimentului, expoziţia „e a doua dintr-o serie de cinci care abordează tematica protopopiatelor ortodoxe din judeţul nostru”.
De selectarea documentelor aferente actualei expoziţii s-a ocupat inspectorul asistent Daniela Gherman. Ea a afirmat că „noul Protopopiat ortodox Blaj s-a înfiinţat în prima zi a anului 1943, motiv pentru care expoziţia conţine documente până în 1948. Sunt prezentate publicului, printre altele: ordine, circulare şi două pastorale scrise de Nicolae Bălan, mitropolitul românilor ortodocşi din Ardeal şi Crişana, cu ocazia Paştilor şi a Crăciunului anului 1943; rapoarte de activitate ale unor parohii; protocoale ale botezaţilor, cununaţilor şi morţilor; documente privind introducerea în şcoli a manualelor de religie şi înfiinţarea de biblioteci, case parohiale, cercuri, asociaţii religioase; materiale referitoare la căsătorii, divorţuri, concubinaje, abateri disciplinare ale preoţilor, sectari şi modalităţi de atragere a lor în Biserica Ortodoxă; acte financiar-contabile”. Alături de ele ne-au atras atenţia: 5 icoane pe sticlă (ce îi înfăţişează pe Arhanghelii Mihail şi Gavriil, Sfinţii Constantin şi Elena, Petru şi Pavel, Iisus Hristos cu viţa de vie şi Maica Domnului), o icoană metalică ferecată din satul Galtiu, dar şi două cruci de mână (din 1877 şi 1905), plus o cădelniţă din secolul XVIII (acestea din urmă făcând parte din colecţii personale).
Fiecare reprezintă o dovadă a faptului că ortodoxia a fost religia ce a marcat viaţa acestei zone a judeţului nostru, fiind parte integrantă din stilul de viaţă a oamenilor şi modul lor de a se raporta la Dumnezeu. Nu putem, spre a vă convinge singuri de această realitate, decât să vă îndemnăm să vedeţi cu ochii dumneavoastră toate cele enumerate şi să analizaţi conţinutul documentelor expuse. Până în ultima zi a acestui an, ele vă aşteaptă răbdătoare să le admiraţi şi descifraţi tainele.
TEXT: Ioan Adrian POPA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Irina Trifa, elevă la Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni, calificată a doua oară la etapa națională a Olimpiadei „Cultură și spiritualitate românească”
FOTO | Irina Trifa, elevă la Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni, calificată a doua oară la etapa națională a Olimpiadei „Cultură și spiritualitate românească” O elevă a Colegiului Național „Avram Iancu” Câmpeni s-a calificat a doua oară la etapa națională a Olimpiadei interdisciplinirare „Cultură și spiritualitate românească” (Limba și literatura romănă – Religie). Irina Trifa […]