Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: Prima fabrică de cânepă HempFlax din România, INAUGURATĂ în județul Alba. Investiție de 5 milioane de euro, la Pianu de Jos

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

fabrica de canepa hempflax alba25Zilele trecute, s-a inaugurat prima fabrică HempFlax de pocesare a cânepii din România, în județul Alba. Investiția de aproximativ 5 milioane de euro realizată de compania olandeză HempFlax, lider pe segmentul de procesare a cânepii, este privată și susține astfel acest segment de piață din țara noastră. În zona fabricii, deschisă la Pianu de Jos, se află şi cea mai mare plantaţie de cânepă de uz industrial din România, în suprafaţă de 467 de hectare.

Citi și Cum a ajuns Hempflax Europe să pună bazele, în Alba, la Pianu de Jos, primei fabrici din România pentru decorticarea mecanică a tulpinilor de cânepă

Evenimentul de deschidere i-a avut ca invitați pe Elena Tatomic, Director General al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Emar Gemmeke – Counsellor for Agriculture, Food and Nature – fabrica de canepa hempflax alba119Ambasada Olandei, Nicolae Popa, Director Adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, cât și reprezentanti ai MADR Alba, AFIR Alba și autorități locale.

”Ultimii ani au cunoscut o creștere a pieței de cultivare și procesare a cânepii, cânepa procesată în Romania fiind căutată și pentru export și utilizată în diverse industrii. Înainte de anul 1989, Romania era al patrulea exportator de cânepă la nivel mondial, însă volumul de cânepă cultivată a scăzut față de acea perioadă ajungând la doar câteva hectare în anii 2000. În prezent, investitorii își îndreaptă atenția din nou către această piață. Investiția de aproximativ 5 milioane de euro realizată de HempFlax este una privată și susține piața de cultivare și procesare a cânepii din România”, a declarat Oana Suciu, directorul unităţii de procesare a cânepii industriale de la Pianu de Jos.

Cânepa – resursă naturală

HempFlax sprijina initiativa statului roman de a oferi subventie combinata cultivatorilor de canepa pentru seminte si tulpini, compania achizitionand materia prima pentru procesare de la fermierii romani sub forma de baloti. Fibra de canepa constituie o materie prima inepuizabila, durabila si regenerabila pentru materiale industriale reciclable. De asemenea, este una dintre cele mai puternice fibre cunoscute.

„Prin viziunea si vigoarea inovatoare a companiei, HempFlax isi aduce aportul la conceptul de agrification in Romania. Punand la dispozitie resurse regenerabile, fibrele sintetice fabricate din resurse fosile – precum nailonul, fibra de sticla si materialele plastice – pot fi inlocuite de fibrele din aceste resurse naturale, precum canepa”, explică Oana Suciu, director general.

Suprafata cultivata de catre HempFlax în 2015 este de aproximativ 500 de hectare aflate în zona Sebes, Pianu si Petresti, iar investitorii preconizează o crestere a suprafetei cu aproximativ 300 de hectare de la an la an. Capacitatea de procesare a fabricii este de patru tone de tulpini pe ora, ceea ce inseamna un target de 5000 de hectare cultivate astfel incat sa se atinga capacitatea maxima a acesteia.

Compania are ca obiectiv de asemenea stabilirea contractelor de cultivare cu fermierii din Romania, sustinand astfel dezvoltarea industriei. De asemenea, HempFlax sprijina antreprenorii si consumatorii romani pentru un demers de responsabilitate fata de mediu, descurajand defrisarile si schimbarile nenecesare ale mediului inconjurator.

”Lider mondial in prelucrarea canepii, compania doreste reinvierea specificului agricol al tarii noastre, care era inainte de anul 1989 al patrulea exportator mondial de canepa”, a mai spus Oana Suciu.

Despre HempFlax

Misiunea HempFlax ca pionier al cultivarii si procesarii canepii industriale in Europa a fost, inca din anul 1994, aceea de a servi omului si mediului prin furnizarea de produse moderne si naturale obtinute in principal din tulpinile de canepa, dar si in. Imbinand traditia cu tehnologia inovatoare si dezvoltand un proces de fabricare complet integrat, HempFlax ofera clientilor produse din surse ecologice, regenerabile la un standard de calitate ridicat si la preturi accesibile.

HempFlax, companie olandeza cu activitate din anul 1994, proiecteaza, dezvolta si patenteaza utilaje specializate pentru cultivarea canepii, in special in partea de recoltare, oferind o combina inovatoare care reuseste sa imbine trei operatiuni distincte de recoltare in acelasi timp a semintelor, tulpinilor si frunzelor de canepa.

Vă prezentăm mai jos o galerie foto de la inaugurarea fabricii de cânepă de la Pianu de Jos.

[nggallery id=1144]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea