Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Poveste de suflet din Apuseni. Cuvintele Petruței Pop, despre viața tihnită din munți. „Astfel de oameni sunt pe cale de dispariţie”

Publicat

în

Viața rurală din Munții Apuseni nu poate fi comparată cu nici o altă destinație din țara noastră sau din Europa, când vine vorba de peisaje superbe, obiceiuri populare și oameni buni la suflet.

Preşedintele Asociaţiei „Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti” Alba, Petruţa Pop, a scris despre sentimentul pe care o întâmplare petrecută în urmă cu 10 ani pe acele meleaguri, care a determinat-o să facă un pas înapoi și să se uite în trecut.

„În urmă cu 10 ani surprindeam sufletește o imagine pe care am fixat-o în scris. Suntem contemporanii punții de legătură cu lumea arhaică, de odinioară.

Electrica Furnizare Discount

Poveste de suflet din Apuseni
S-a ivit să merg în Apuseni în urmă cu o săptămână. N-am mai fost de aproape un an şi chiar îmi era dor. Destinaţia era Vadu Moţilor. Voiam să iau o gură de aer, dar şi să evadez din prozaicul cotidianului.
Pe drum mă rugam să văd ceva frumos, să întâlnesc oameni deosebiţi, să văd peisaje care să mă lase cu gura căscată şi după care să oftez ori de câte ori îmi aduc aminte. Prin Tăuţi am zărit ceva frumos. Un bătrân ţinea de căpăstru doi boi ce trăgeau la car. Mi-a plăcut mult imaginea şi am admirat mersul agale al bătrânului în pas cu cel al boilor. Pentru ce să se grăbească? Boii erau blânzi, omul părea liniştit, fără grijă, iar ziua suficient de lungă.

Dacă bătrânul ar fi fost cuprins de viteza societăţii de azi, cu siguranţă şi-ar fi luat un cal. Dar nu e contaminat, din moment ce e conştient că treaba la munca câmpului se termină oricum, mai târzior, dar se termină, iar blândeţea boilor săi e în asentimentul său. E clar că astfel de oameni sunt pe cale de dispariţie.
Ei sunt atemporali. Îşi trăiesc viaţa într-un mod cu totul deosebit de curat, aşa cum au moştenit de la strămoşii lor şi cum au fost crescuţi.

Nu e vorba de sărăcie, căci dacă era nevoiaş, omul ar fi avut o mârţoagă de cal, dar avea o pereche de boi graşi şi foarte frumoşi. Aici, cred că, e vorba despre cum percep unii oameni viaţa, fiecare având libertatea să aibă zile tihnite sau stresante, să fie înţelepţi sau nu, să aibă un trai sănătos sau mai puţin sănătos, să fie buni sau răi, să iubească sau să urască. Până la jumătatea veacului trecut, în societatea satului românesc, ţăranii au ştiut foarte bine cum să-şi contureze viaţa lor.
Erau reguli, nu neapărat scrise, dar recunoscute în conştiinţa oamenilor ca fiind sănătoase, trainice. Dovadă că, în martie 2011, zăresc în lumea satului oameni care trăiesc arhaic, fără jenă, cu o demnitate întipărită pe faţă, şi, care, neintenţionat, ne dau lecţii de viaţă.

Viaţa arhaică a fost distrusă grav de colectivizare, asta e clar, dar tăvălugul tehnologizării şi al degradării sociale şi morale ce a venit după, a distrus aproape în totalitate viaţa sănătoasă de la ţară. Urme ale acestei existenţe, manifestate arhaic, găsim şi astăzi, mai rar, aşa cum am întâlnit şi eu la Tăuţi. Imaginea surprinsă devine tulburătoare, când vezi carul vechi tras de boii mândri şi foarte îngrijiţi ai ţăranului îmbătrânit, mergând agale pe asfaltul făcut din fonduri europene.

E un paradox aici. Sigur, bietul ţăran trebuie să ducă boii des la „călădău”(locul unde se potcovesc boii), dacă mai există, căci bătrânul este nevoit să meargă o bucată de drum pe şoseaua ce străbate satul. Viitorul acestor urme de viaţă arhaică este stins, căci o dată cu plecarea din această lume a acestor bătrâni, se încheie o poveste devenită de mult istorie. De boi nu va mai fi nevoie, iar carele vechi, mai nou, s-au înnoit, stând frumos aşezate şi împodobite cu flori, lângă fântâni arteziene, în curţile vilelor pavate şi cu gazon.”, a fost mesajul Petruței Pop, pe pagina sa de socializare.

Publicitate

Actualitate

ALERTĂ de COD GALBEN : vijelii, descărcări electrice, averse torențiale, grindină în județul Alba și alte zone. Valabil astăzi până la ora 23:00

Publicat

în

ALERTĂ de COD GALBEN : vijelii, descărcări electrice, averse torențiale, grindină în județul Alba și alte zone. Valabil astăzi până la ora 23:00

În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, Transilvania, local în Oltenia, Muntenia și jumătatea sudică a Moldovei, precum și la munte vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.

Fenomene vizate: vijelii, descărcări electrice, averse torențiale, grindină. Interval de valabilitate: 31 iulie, ora 13:00 – 31 iulie, ora 23:00

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Actualitate

Ar fi o discriminare ca persoanelor nevaccinate să li se interzică accesul în restaurant? Răspunsul coordonatorului campaniei naționale de vaccinare

Publicat

în

Ar fi o discriminare ca persoanelor nevaccinate să li se interzică accesul în restaurant? Răspunsul coordonatorului campaniei naționale de vaccinare

România se pregătește pentru următorul val al pandemiei cu obiectivul de a avea niște măsuri logice, coerente și flexibile, adaptate la situația cu care ne vom confrunta, a declarat vineri seara, la Digi24, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

Întrebat, în contextul viitoarelor restricții, dacă i s-ar părea discriminatorie o eventuală măsură prin care accesul persoanelor nevaccinate ar fi interzis în restaurante, Valeriu Gheorghiță spune că lucrurile nu pot fi judecate cu da sau nu. „Este foarte important ceea ce-și dorește patronul, cel care gestionează acea activitate sau acel restaurant. Dacă își dorește un număr mic de ocupare a meselor – persoanele respective să fie distanțate, să se respecte un anumit set de măsuri menite să limiteze riscul de infectare -, atunci da, pot să participe. Dacă, în schimb, dorește să aibă un grad maximal de ocupare a locurilor, evident aici se pot impune anumite măsuri”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

La observația că în Italia nu patronul a hotărât, ci statul și din 6 august toți antreprenorii din HoReCa trebuie să respecte asemenea măsuri, Valeriu Gheorghiță a spus că foarte multe țări din vestul Europei înregistrează o creștere importantă a numărului de cazuri. Din acest punct de vedere, o asemenea măsură nu i s-ar părea discriminatorie.

Electrica Furnizare Discount

De ce a fost interzis fumatul?

„Pe mine mă interesează și cred că e foarte importantă sănătatea și siguranța oamenilor care participă la anumite evenimente. Este regretabil să mergi într-un anumit loc și să pleci bolnav, să te infectezi. Nimeni nu-și dorește așa ceva, e greu de anticipat care va fi evoluția bolii, or mie mi se pare că trebuie să fim responsabili și să înțelegem realitatea în care ne aflăm, și anume: atât timp cât eu risc să infectez alte persoane în jurul meu, cred că pot să fiu un pic mai responsabil și să mă gândesc de două ori înainte să critic cumva asemenea măsuri”, a arătat Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Varianta Delta se răspândește la fel de rapid ca varicela. Avertismentul CDC

„Vă dau un exemplu foarte simplu: fumatul în spațiile comune închise. Am putea să spunem la fel: De ce să nu fumezi cu cei nefumători? Care e problema? Eu am dreptul să fumez și să-i expun și pe ceilalți nefumători! Este la fel, din acest punct de vedere. Lucrurile trebuie privite foarte clar și foarte logic: persoanele care nu vor să se vaccineze, care nu vor să efectueze un test sau care n-au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, altfel, persoane vulnerabile, la risc să se infecteze și implicit să transmită boala celor din jur, evident că în situația respectivă trebuie încadrate în aceste criterii. Trebuie încadrate aceste situații atunci când există aglomerări populaționale. Și aici, iarăși revin la contextul cu fumatul: această restricție bineînțeles că i-a vizat pe fumători și atunci trebuie să fie un spațiu separat, bine ventilat, să nu-i expui pe cei nefumători, pentru că realmente vorbim de sănătatea publică, de sănătatea celor din jurul nostru. Este fix același principiu care se aplică și în situația actuală”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

O persoană infectată cu varianta Delta poate infecta alte 9 persoane

„Nu văd de ce (să fie discriminatorie – n.r.). Nu vorbim de o boală care nu este transmisibilă, nu vorbim de diabet, de tensiune, unde fiecare e responsabil: mănâncă, dacă vrea, sărat, mănâncă dacă are diabet, fiecare face ce crede cu sănătatea lui, pentru că nu-i influențează pe cei din jur. Dar atât timp cât vorbim de o boală contagioasă și tu poți să infectezi – repet, în cazul infecției cu varianta Delta, alte nouă persoane, este evident că nu e în regulă. Bun, și ne punem întrebarea: dar sunt persoane vaccinate în jurul meu!

Citește și: Ce trebuie să știe românii care se întorc din concediile din străinătate?

Da, dar evident că dacă sunt persoane multe nevaccinate și tu intri în contact cu ele, poți să transmiți această infecție foarte ușor, pentru că dacă ar fi numai persoane vaccinate, chiar dacă una-două-trei dintre ele sunt pozitive, riscul să dea la ceilalți este mult mai mic și riscul să dezvolte forme grave și să ajungă la spital este iarăși foarte mic. Pentru că altfel, ipotetic, dacă am fi sută la sută dintre noi vaccinați, nu s-ar mai justifica nicio măsură cu caracter restrictiv”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Creştinii ortodocşi intră sâmbătă, 31 iulie, în postul Adormirii Maicii Domnului. Ce este interzis să faci înainte de Paştile verii

Publicat

în

Creştinii ortodocşi intră sâmbătă, 31 iulie, în postul Adormirii Maicii Domnului. Ce este interzis să faci înainte de Paştile verii

Creştinii ortodocşi intră sâmbătă, 31 iulie, în , numit popular postul Sfintei Marii sau al Sântămăriei, care durează două săptămâni.

Dezlegare la peşte va fi doar în 6 august şi în 15 august, ziua praznicului. Astfel, timp de două săptămâni, credincioşii ţin al treilea mare post din an, după cel al Paştilor şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Adormirea Maicii Domnului sau „Paştile verii“ reprezintă cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria, iar pentru români este şi ocrotitoarea marinarilor, în mai multe oraşe fiind organizate procesiuni cu icoane şi pelerinaje. Acest post are o durată de două săptămâni (1-15 august). Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

Electrica Furnizare Discount

„Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post aspru, despre care în credinţa populară se spune că este rupt din Postul Mare. Într-adevăr, atmosfera este una pascală, cu bucurie şi speranţă, în biserici citindu-se rugăciuni speciale şi cântându-se în ajun Prohodul, la fel ca şi în Vinerea Mare”, explică părintele Paul Tudorache, de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.

Citește și: Ce nume de fete și băieți se sărbătoresc de Sfânta Marie și nume derivate din Maria

Adormirea maicii Domnului, prăznuită pe 15 august

Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început, durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creştini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ţinea opt zile. Existau şi creştini care posteau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei şi a duratei postului a avut loc în secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ţinut începând cu 1 august şi să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Biserica Ortodoxă cinsteşte la 15 august Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor şi Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare.

Citește și: Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?

Se deschide sezonul nunţilor

Tradiţia spune că, de Sfânta Maria, se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că ele vor fi bune de leac. Gospodinele duc la biserică fructe pe care le slujesc şi apoi le dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate. Tradiţia spune că dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii va fi toamnă lungă. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznici.

Tot acum, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula, deoarece vremea începe să se răcească. Cei care mai erau văzuţi cu pălărie după 15 august erau ironizaţi. Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă. De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, ce ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Se organizau târgurile de toamnă. Perioada dintre cele două Sântămării, numită Între Sântămării, se consideră timp optim pentru semănăturile de toamnă.

sursa: adevarul.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare