Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Muzeul Etnografic ,,Pamfil Albu’’ din Lupșa, redeschis pentru vizitare. Ce obiecte de tezaur adăpostesc cele două corpuri de clădire care compun instituția

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Etnografic ,,Pamfil Albu’’ din Lupșa, redeschis pentru vizitare. Ce obiecte de tezaur adăpostesc cele două corpuri de clădire care compun instituția

După ce a fost închis o perioadă de timp, în urmă cu aproximativ două săptămâni s-a redeschis spre vizitare Muzeul Etnografic ,,Pamfil Albu” din Lupșa, considerat de către unii o istorie vie a traiului de zi cu zi a moților.

Primarul localității, Dănuț Bârzan, a menționat faptul că muzeul aflat în administrarea comunei Lupșa a stat închis mai mult de un an din cauza unor probleme organizatorice, în acest interval de timp fiind realizată inventarierea tuturor obiectele aflate în muzeu și punerea lor în valoare.

Muzeul din Lupșa are o valoare foarte mare, cultura reprezentată în muzeu este unică în lume prin structura și poziția ei spirituală. Muzeul este o oglindă a satului românesc, ilustrând viața oamenilor, obiceiurile și ocupațiile tradiționale, fiind rodul strădaniei de o viață a învățătorului Pamfil Albu (1908-1990), dascăl în satul său, care a continuat munca începută de socrul său, Sebastian Ciapa, salvând și păstrând pentru comunitate mii de obiecte din localitate și nu numai, ocupându-se de îmbogățirea muzeului până la sfârșitul vieții.” a transmis tânăra muzeografă a acestei instituții, funcționar în cadrul Primăriei Lupșa.

Amplasat chiar în centrul comunei Lupșa, peste drum de primărie, muzeul este ușor de găsit de către turiștii veniți din alte părți ale țării pe DN 75, aflându-se la aproximativ 71 km de Turda și 90 km de Alba Iulia. Referitor la istoria instituției, dascălul Pamfil Albu a amenajat în anul 1937 un mic muzeu școlar, iar după îndelungi demersuri, acesta a devenit un adevărat muzeu în 1950, atunci când s-a mutat în alt spațiu mai mare.

În prezent, muzeul este extins, funcționând în două clădiri: cea originală și fostul sediu al primăriei din localitate. Clădirea originală a fost construită tradițional, în anul 1872, cu parter din piatră și etaj din lemn. Înainte să devină muzeu, parterul a fost spațiu pentru Jandarmerie, iar la etaj era Casa Parohială și funcționa o școală.

Muzeul este organizat pe următoarele sectoare tematice: culesul în natură, albinăritul, vânătoarea şi pescuitul, păstoritul, cultura pământului, transportul şi prelucrarea produselor agricole destinate alimentaţiei omului, mineritul, prelucrarea lemnului, fierul, transportul, obiectele de uz casnic, obiecte de cult religios, colecția de numismatică și instrumente muzicale, obiceiurile tradiționale, interioarele și istoria.

Astfel, între obiectele cu valoare deosebită se regăsesc unelte primitive de pescuit şi vânat, coşniţele de albine din butură de copac sau din nuiele şi fire de curpen, ciocane, topoare şi fusaiole din comuna primitivă, ţiglă, cărămidă şi ceramică din epoca daco-romană, obiecte din lemn legate de păstorit şi prelucrarea laptelui, unelte pentru prelucrarea cerealelor, pieptenii din piele de camniță, cărți rare din secolele XVII-XVIII, o colecție de icoane pe lemn și sticlă din secolele XVIII-XIX.

Totodată, la loc de cinste se află steagul participanților la Marea Unire de la Alba Iulia, iar cel mai important de menționat este faptul că muzeul deține câteva piese unicate pe plan mondial: gujbele, opinca de lemn, geamul cu băşică de bou.

„Datorită renumelui acestui muzeu, comuna Lupșa a intrat în Europa cu mulți, foarte mulți ani înaintea României. După cum afirma și profesorul Sabin Andrieș: <<Dacă Lupșa e binecunoscută în țară și în străinătate, e datorită Muzeului Etnografic, care reprezintă nu numai un sat românesc oarecare, ci și din zona Munților Apuseni, a Ardealului.>>

În prezent, Primăria comunei Lupșa a obținut o colaborare cu Complexul Național Muzeal Astra Sibiu pentru amenajarea spațiului expozițional și al conservării colecției de obiecte, astfel încât, cu criteriile postmodernității, elementele din patrimoniul colecționat să devină imaginea tradiției, ca izvor viu și reper, pentru toți cei care vor să cunoască specificul acestui spațiu etnografic.” a menționat muzeograful acestei instituții.

Totodată, a adăugat faptul că muzeul este deschis de luni până vineri între orele 8-16, dar poate fi văzut și în afara acestui program, deoarece există un număr de telefon afișat pentru cei ce doresc să-l viziteze după-amiaza sau în week-end. Vizita integrală a muzeului durează aproximativ o oră, iar prețul unui bilet de intrare este unic și costă 2 lei, fiind stabilit de către Consiliul Local Lupșa.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Sublocotenent Oana Pușcaș, absolventă a Colegiului Militar din Alba Iulia, ȘEF DE PROMOȚIE la Academia din Brașov, specialitatea Meteorolog aeronautic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sublocotenent Oana Pușcaș, absolventă a Colegiului Militar din Alba Iulia, ȘEF DE PROMOȚIE la Academia din Brașov, specialitatea Meteorolog aeronautic Sublocotenent Oana Pușcaș, absolventă a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Promoția 2021, a fost admisă prima în urmă cu trei ani la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov, specialitatea militară Meteorolog aeronautic. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea