FOTO: Luptă acerbă la Colegiul Economic din Alba Iulia pentru ”Lingura de Aur”. A câștigat bulzul ardelenesc și zama de salată
Opt echipe finaliste formate din elevii Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia și-au demonstrat aptitudinile în pregătirea mâncărurilor în cadrul concursului culinar cu specific tradițional româneasc ”Lingura de Aur”, parte a proiectului „Astăzi ELEV, mâine MASTERCHEF” al echipei de liceeni “Bucătarii Marțieni. Proiectul este finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin Programul YouthBank cu suma de 3.154 de lei.
Prezentarea preparatelor de către fiecare echipă în parte, jurizarea, desemnarea câștigătorilor și premierea s-a făcut în prezența direcorului instituției de învățământ – profesorul Dan Anca, a directorului Fundației Comunitare Alba – Dorin Sava, a cadrelor didactice responsabile de coordonarea echipelor, a reprezentanților sponsorilor care au susținut acest proiect și cei ai Centrului Europe Direct din cadrul ADR Centru.
Juriul a fost format din sef Toma Cosmin, Marius Popa (absolvent al Liceului Economic), Țăran Tiberiu (șef la Hotel Cetate), Camelia Toma (jurnalist) și pofesor Lavinia Dobra.
“Am reușit în sfârșit, după mai mulți ani în care am incercat constant, să intrăm pe liniile de finantare Youth Bank ale Fundației Comunitare Alba. Iar pentru acest lucru le mulțumesc elevilor care s-au implicat, colegilor profesori care au făcut posibil acest lucru, Fundației Comunitare Alba și sponsorilor inimoși fără de care nu am fi reușit ajungem până aici.
Dorin ca prin acest proiect să arătam mai mult laturile creative ale elevilor nostri și o mai mare deschidere a colegiului nostru penru domeniul de alimentatie publică”, a spus directorul Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian”.
Dan Anca a amintit de unul dintre proiectele de tradiție cu care liceul pe care îl conduce se mândrește, cel al “firmelor de exercițiu”, în care elevii fac cu adevărat practică în cadrul afacerilor pe care le-au dezvoltat.
Acesta a lansat o invitație tuturor celor care doresc să participe maine, începând cu ora 13.00, la Ziua Portilor Deschise la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian”.
Directorul Fundaţiei Comunitare Alba, Dorin Sava a lăudat implicarea tinerilor în proiectul pe care îl coordonează, precizând totodată faptul că cei mai mulți elevi implicați în proiectele Youth Bank. sunt cei ai Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian”.
“Este un efort generos facut de tineri pentru alti tineri. Am vrea sa o facem mai mult, dar deocamdata astea sunt resiusele de care dispunem”, a spus Dorin Sava.
Elevii care prin mecanismul Youth Bank au ales să finanțeze proiecul „Astăzi ELEV, mâine MASTERCHEF” au spus că propunerea celor de la liceul economic le-a atras atenția pentru că “este inovativ, original și promovează tradițiile romanești.”
Prima etapa a proiectului este concursul culinar “Lingura de aur.” O altă etapă importantă a proiectului constă în realizarea unei broșuri cu preparatele pregătite de cele opt echipe finaliste, pentru a promova bucătăria românească tradițională, broșură care va fi pusă în vânzare în luna mai. Pentru diseminarea ”rezultatelor gustoase”, echipa câștigătoare, împreună cu echipa de proiect, va organiza de Zilele Municipiului o degustare în aer liber a unuia din preparatele premiate, un număr de 300 de porții urmând să fie pregătite pentru albaiulieni și turiști.
Echipele finaliste au intrat la jurizare în ordinea in care au terminat de pregătit preparatele.
1.Soimii Supremi – Ciorbă de varză si frpitură de pui cu mujdei de usturoi și mămăligă
2. Ardelencele Pricepute – ciorba aita de pui si tochitura ardeleneasca.
3. The rolls – ciorba de cartofi cu costita afumata si toc de ciupercii.
4 . Best Sefi – ciorba de ciuperci si tochitura cu mamaliga.
5. Las cosineras – ciorba de loboda si toc de pui cu mamaliguta.
6. Neinfricatii – bulz ardelenesc si ciorba de salata cu crutoane.
7. Zece B in bucat -ciorba de perisoare si tochitura
8. Les chefs – ciorba ardel cu costita si tarhon si musaca ardel de cartofi
Misiunea juriului a fost una extrem de dificilă, pentru că a presupus degustarea tuturor celor 16 preparate pregătite de elevii înscriși în concurs.
Prezentarea celor două feluri de mâncare pe care fiecare echipă le-a pregătit cu mare atenție, și în special gustul au fost cele două criterii după care au fost punctați.
Locul I – Trofeul Lingura de aur a fost câștigat de echipa Neînfricații (FOTO), coordonată de prof. Nicolae Iacșa – preparate bulzul ardelenesc cu cotlet și zama de salată.
Locul al II-lea – ”Lingura de argint” a fost câștigat de echipa Best Chefs coordonată de profesoara Onea Lenuța. Bogdan Degan, Doncuț Eduard, Anghel Andrei și Muntean Olimpiu au cucerit juriul cu ciorba de ciuperci și tochitura românească.
Locul al III-lea – Lingura de bronz a fost obținută de echipa the Roll`s, coordonată de profesoara Pintea Eva, iar mențiunea a fost revendicată de echipa ”Ardelence pricepute”, coordonate de profesoara Dușa Simona.
[nggallery id=468]
Festivitatea de premiere a fost completată cu succes de talentații elevi Mădălina Leba și Popa Ionuț, care au interpretat cântece populare românești care s-au potrivit de minune cu mâncarea tradițională.
Proiectul urmărește promovarea talentului, a profesionalismului și performanței viitorilor bucătari în comunitatea locală, pentru a fi încurajați să continue și să se perfecționeze. Proiectul poate constitui pentru elevii implicați o rampă de lansare într-o carieră din domeniul alimentației publice, completând cu succes seria experiețelor obținute prin participarea la Târgurile Firmelor de Exercițiu.
Proiectul este finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin Programul YouthBank cu suma de 3.154 de lei. Programul este coordonat la nivel naţional de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale și are ca principali parteneri locali Municipiul Alba Iulia, Dacia Market și Giro. Activitățile YouthBank România sunt incluse în “YouthBank Academy: Soluții durabile pentru implicarea tinerilor în viața comunității” – proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România”. Proiectul a fost sponsorizat cu produse alimentare, materia primă necesară pregătirii preparatelor, de către firmele Transeuro, Lin și Ema, Supremia, Cooperativa Agricolă Horticolă Alba care au înțeles necesitatea spijinirii elevilor în alegerea unei cariere. Acestea au oferit și premii speciale consistente, echipa 10B-n Bucătărie a fost premiată cu un frumos coș cu legume de către Cooperativa Agricolă Horticolă Alba, apoi echipa Best Chef, a primit coșul cu mezeluri de la Transeuro, iar echipa Las Cocineras, premiul condimentat al firmei Supremia și un coș dulce pentru echipa Le Chef de la firma Lin și Ema.
Echipa „Bucătarii Marțieni”, este formată din șase liceeni de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian”, iar organizația gazdă care sprijină derularea proiectului este Asociaţia Absolvenţilor Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
B.P.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate
ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun